ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΡΙΑΔΑ
  • Αμηνόρροια

Αμηνόρροια είναι η απουσία περιόδου για τρεις συνεχόμενους μήνες. Φυσικά αναφερόμαστε σε περιπτώσεις που έχουν περάσει 2 χρόνια από την πρώτη τους περίοδο. Η έλλειψη ενέργειας, η έλλειψη θρεπτικών συστατικών και το πολύ χαμηλό σωματικό λίπος, έχουν σαν αποτέλεσμα την διακοπή της περιόδου. Η περίοδος είναι ένδειξη καλής σωματικής υγείας και όταν διαταράσσεται καλό είναι να ψάχνουμε τον λόγο.

Τα κορίτσια που ασχολούνται με τα αθλήματα δεξιοτεχνίας σε αγωνιστικό επίπεδο (π.χ. ρυθμική, μπαλέτο) είναι πρωταθλήτριες της αμηνόρροιας, με ποσοστό 79%, έναντι των κοριτσιών που ασχολούνται με άλλα αθλήματα.  

 

  • Οστεοπενία

Η ελλειμματική διατροφή σε θρεπτικά συστατικά οδηγεί τον οργανισμό να "αντλήσει" βασικά μέταλλα, όπως το ασβέστιο από τις αποθήκες του. Συγχρόνως, η έλλειψη περιόδου, οδηγεί σε ορμονική ανισορροπία. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε πιο μαλακά και ευαίσθητα κόκαλα στη νεαρή ηλικία. Επίσης τα άτομα αυτά κινδυνεύουν από οστεοπενία και οστεοπόρωση σε σχετικά νεαρή ηλικία, πριν την κλιμακτήριο.

 

  • Διατροφικές διαταραχές

Στα αθλήματα αυτά, υπάρχει διαρκής ενασχόληση με το βάρος και την εικόνα του σώματος. Η προσπάθεια για να επιτευχθεί πολύ χαμηλό σωματικό βάρος, τις περισσότερες φορές γίνεται με ανορθόδοξες μεθόδους. Οι προπονητές των αθλημάτων αναλαμβάνουν το ρόλο του συμβούλου διατροφής, μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες. Στην εποχή του διαδικτύου, το ρόλο του διαιτολόγου αναλαμβάνει το διαδίκτυο και προσωπικές ιστοσελίδες πολύ αδύνατων ατόμων. Όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι αθλήτριες να χάνουν την πραγματική εικόνα του σώματός τους και να αποκτούν λανθασμένη σχέση με την τροφή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές.

 

Χρέος των γονιών είναι να έχουν πάντα όλες τις αισθήσεις τους ανοιχτές για να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει. Βασικό ρόλο παίζει και η σωστή διατροφική συμπεριφορά, όλης της οικογένειας, ώστε το παιδί μας να αισθάνεται μέρος του συνόλου.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Facebook
Twitter
Instagram