Ασβέστιο δεν έχει μόνο το γάλα
Τα γαλακτοκομικά είναι πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης D, θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για δυνατά κόκαλα και γερά δόντια. Οι ημερήσιες ανάγκες των παιδιών σε ασβέστιο είναι στα 700mg (1-3 ετών), 1000mg (4-8 ετών) και 1300mg (9-18 ετών).
Για τα παιδιά που τρώνε τα γαλακτοκομικά ο κανόνας είναι 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα. Τα υπόλοιπα παιδάκια μαθαίνουν να προσλαμβάνουν το απαραίτητο ασβέστιο από άλλες πηγές.
  1. Σαρδέλες. Γίνονται ψητές με λαδορίγανη και μπορούμε να ζητήσουμε να μας τις καθαρίσουν στο ιχθυοπωλείο. 7 μέτριες σαρδέλες περιέχουν 321mg ασβεστίου.
  2. Μαυρομάτικα φασόλια σε σαλάτα ή σαν κυρίως. 1/2 φλιτζ.τσαγιού μαγειρεμένα περιέχουν 185mg ασβεστίου.
  3. Λευκά φασόλια που γίνονται ωραία χειμερινή φασολάδα. 1 φλιτζ. τσαγιού μαγειρεμένα φασόλια (σουρωμένα, εννοούμε μόνο τους καρπούς, χωρίς τη σούπα) περιέχουν 191mg ασβεστίου.
  4. Σύκα αποξηραμένα. Βοηθούν και στην καλή λειτουργία του εντέρου. 8 τεμάχια περιέχουν 107mg ασβεστίου.
  5. Μελάσα από ζαχαροκάλαμο. Εκτός από ευχάριστη γλυκιά γεύση 1κ.σούπας (20gr.) περιέχει 100mg ασβεστίου.
  6. Σουσάμι. Εκτός από βιταμίνη Ε έχει και ασβέστιο. 1κ.σούπας περιέχει 88mg ασβεστίου.
  7. Αμύγδαλα ψημένα για νόστιμο απογευματινό. 20 τεμάχια περιέχουν 72mg ασβεστίου.
  8. Πορτοκάλι. 1 μέτριο περιέχει 65mg ασβεστίου.
Η κάλυψη των ημερήσιων αναγκών ασβεστίου από μη γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να επιτευχθεί. Αν όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή, καλό είναι να οπλιστούμε με υπομονή και επιμονή και να προσπαθήσουμε. Επίσης καλό είναι να προσφέρουμε στα παιδιά μας διαφορετικά είδη τυριών. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία γεύσεων, υφών και οσμών, που κάποιο από όλα τα τυριά θα το επιλέξει και έτσι η πρόσληψη της απαραίτητης ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου θα είναι πιο εύκολο να καλυφθεί.