Αγελαδινό γάλα και αναιμία στα βρέφη

Το αγελαδινό γάλα εισάγεται στη διατροφή του παιδιού μας μετά τα πρώτα του γενέθλια. Η κατάναλωση κλασσικού αγελαδινού γάλακτος (γάλα ψυγείου ή εβαπορέ) συνδέεται με εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας στα βρέφη. Ποιοι είναι οι πιθανοί λόγοι.
  • Πρώιμη εισαγωγή του (πριν τους 12 μήνες), συνδέεται με μικρή απώλεια αίματος από το βλεννογόνο του εντέρου των παιδιών, η οποία αν και μη ορατή με γυμνό μάτι, μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση σιδηροπενικής αναιμίας.
  • Το αγελαδινό γάλα είναι φτωχή πηγή σιδήρου.
  • Η παρουσία ασβεστίου και καζεϊνης εμποδίζει την απορρόφηση του μη - αιμικού σιδήρου (σίδηρος που δεν βρίσκεται στο αίμα ή στο κρέας των ζώων).
  • Το αγελαδινό γάλα περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεϊνης από αυτή που χρειάζονται τα βρέφη, οπότε και την αποβάλλουν στα ούρα. Για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσληψη αρκετού νερού για να διασφαλιστεί η καλύ ενυδάτωση του οργανισμού και η ομαλή λειτουργία των νεφρών.
Συμπερασματικά λοιπόν, περιμένουμε το γαστρεντερικό σύστημα του βρέφους να ωριμάσει για να είναι έτοιμο να διαχειριστεί το αγελαδινό γάλα και να του είναι ωφέλιμο. Μέχρι τα πρώτα του γενέθλια η ιδανική επιλογή είναι το μητρικό γάλα ή τα βρεφικά γάλατα. Το αγελαδινό γάλα για τα μεγαλύτερα παιδιά (από 1 έτους και μετά) είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, ασβεστίου και άλλων σημαντικών μετάλλων και βιταμινών για τη σωστή ανάπτυξή του.
Όμως η υπερολική κατανάλωση γάλακτος σε οποιαδήποτε ηλικία συνδέεται με σιδηροπενική αναιμία για αυτό και η προτεινόμενη ημερήσια κατανάλωση για τα παιδιά είναι 500ml (2 φλιτζ.τσαγιού) για να πάρουν όλα τα θετικά και να αποφύγουν τα αρνητικά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Facebook
Twitter
Instagram