Μπορώ να θηλάσω όταν είμαι άρρωστη;
Τί κάνουμε όταν αρρωστήσουμε, με τον θηλασμό; Περνάει το μικρόβιο ή ο ιός στο γάλα;
 

Ιώσεις, μικρόβια παντού και κυρίως όταν υπάρχει και μεγαλύτερο αδερφάκι που πηγαίνει σχολείο, τόσο το μικρό μας όσο και εμείς, είμαστε περισσότερο εκτεθειμένοι. Η φύση προστατεύει τόσο το μωρό όσο και τη μανούλα που θηλάζει. Όμως λίγο η κούραση, η αυπνία ακομα και η ελλιπής διατροφή που καταπονούν το ανοσοποιητικό, λίγο και η παρατεταμένη έκθεση σε ιούς, μπορεί να οδηγήσουν στην ασθένεια της μαμάς. Και τί κάνει μια μαμά που θηλάζει αποκλειστικά και ξαφνικά αρρωσταίνει; Ανεβάζει πυρετό;

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για το μικρό μας, είναι να ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ να θηλάζουμε κανονικά. Όταν έχουμε νοσήσει από γρίπη ή από κάποιο άλλο ιό ή βακτήριο, το μικρό μας έχει και αυτό εκτεθεί στον ίδιο νοσογόνο παράγοντα, προτού εμφανίσουμε εμείς κάποιο σύμπτωμα. Ο καλύτερος τρόπος για να το προστατέψουμε, είναι να ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ να θηλάζουμε, προσφέροντας του έτσι τα απαραίτητα αντισώματα για να μη νοσήσει και εκείνο. Μπορούμε να το παρομοιάσουμε με έναν ευχάριστο και τελείως ανώδυνο "εμβολιασμό".

Αποφεύγοντας να θηλάσουμε όταν είμαστε άρρωστες, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να μειώσουμε την παραγωγή γάλακτος και να προκαλέσουμε και σύγχυση στο μικρό μας. Ακόμα και όταν έχουμε πυρετό και λαμβάνουμε αντιπυρετικά, μπορούμε να θηλάσουμε. Δεν παραλείπουμε να εημερώσουμε τον γιατρό μας πως θηλάζουμε, ώστε να μας δώσει το κατάλληλο φάρμακο, που να είναι ασφαλές για τον θηλασμό.

Ιδιαίτερη προσοχή, χρειάζεται η λήψη υγρών καθώς και η συχνότητα των θηλασμών, όταν είμαστε άρρωστες. Συνήθως η καταπόνηση που αισθανόμαστε μπορεί να οδηγήσει σε αποφυγή κάποιου θηλασμού ή στην μη επαρκή πρόσληψη υγρών, οταν υπάρχει και πονόλαιμος. Αυτά όμως, θα οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής γάλατος. Μπορούμε να τα αποφύγουμε, έχοντας πάντα διαθέσιμο χλιαρό νερό κοντά μας, πίνοντας αφεψήματα συμβατά με τον θηλασμό, όπως μάραθου και φυσικά ζητώντας βοήθεια από τους οικείους μας, ώστε όταν δεν θηλάζουμε να μπορούμε να κοιμόμαστε. Ο ύπνος είναι το καλύτερο φάρμακο για το ανοσοποιητικό και τη γρήγορη ανάρρωση.

Είμαστε πάντα σχολαστικοί με την καθαριότητα, και πλένουμε καλά τα χέρια μας, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να αποφεύγουμε να φτερνιστούμε ή να βήξουμε προς το μωρό.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν ο πυρετός μας επιμένει και παρατηρούμε συμπτώματα μαστίτιδας, τότε επικοινωνούμε άμεσα με τον θεράποντα γιατρό μας και τη σύμβουλο θηλασμού, ώστε να το αντιμετωπίσουμε άμεσα, χωρίς να ταλαιπωρηθούμε εμείς και το μωρό μας, περισσότερο. Γενικά, αν παρατηρήσουμε πυρετό που επιμένει για πάνω από 3 ημέρες ή δεν κατεβαίνει μα τα κοινά αντιπυρετικά, επικοινωνούμε με τον γιατρό μας. Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως προέχει η υγεία της μαμάς για να είναι και το μωρό καλά.

Βιβλιογραφία:

 

 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή