Πότε πίνουν αγελαδινό γάλα τα μωρά;
Έρευνες συσχετίζουν την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος από βρέφη μικρότερα των 12 μηνών, με την εμφάνιση έλλειψης σιδήρου. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;
 

Το αγελαδινό γάλα εισάγεται στη διατροφή του παιδιού μας μετά τα πρώτα του γενέθλια. Η πρώιμη κατάναλωση κλασσικού αγελαδινού γάλακτος (γάλα ψυγείου ή εβαπορέ) συνδέεται με εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας στα βρέφη. Ποιοι είναι οι πιθανοί λόγοι.
  • Πρώιμη εισαγωγή του (πριν τους 12 μήνες), συνδέεται με μικρή απώλεια αίματος από το βλεννογόνο του εντέρου των παιδιών, η οποία αν και μη ορατή με γυμνό μάτι, μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση σιδηροπενικής αναιμίας. Το γαστρεντερικό τους είναι ακόμα ανώριμο.
  • Το αγελαδινό γάλα είναι φτωχή πηγή σιδήρου σε σύγκριση με το μητρικό ή τη φόρμουλα (γάλα σε σκόνη)
  • Η παρουσία ασβεστίου και καζεϊνης εμποδίζει την απορρόφηση του μη - αιμικού σιδήρου (σίδηρος που δεν βρίσκεται στο αίμα ή στο κρέας των ζώων).
  • Το αγελαδινό γάλα περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεϊνης από αυτή που χρειάζονται τα βρέφη, οπότε και την αποβάλλουν στα ούρα. Για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσληψη αρκετού νερού για να διασφαλιστεί η καλή ενυδάτωση του οργανισμού και η ομαλή λειτουργία των νεφρών. Υψηλή πρωτεΐνη σε σχέση με το μητρικό περιέχει και το κατσικίσιο και για αυτό ισχύει η ίδια οδηγία. 

Πότε μπορώ να δώσω μητρικό γάλα στο παιδί μου;

Συμπερασματικά λοιπόν, περιμένουμε το γαστρεντερικό σύστημα του βρέφους να ωριμάσει για να είναι έτοιμο να διαχειριστεί το αγελαδινό γάλα και να του είναι ωφέλιμο. Μέχρι τα πρώτα του γενέθλια η ιδανική επιλογή είναι το μητρικό γάλα ή τα βρεφικά γάλατα σε σκόνη. Το αγελαδινό γάλα για τα μεγαλύτερα παιδιά (από 1 έτους και μετά) είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, ασβεστίου, φωσφόρου, βιταμίνης D και άλλων σημαντικών μετάλλων και βιταμινών για τη σωστή ανάπτυξή του, αρκεί να το ανέχονται και να μην τους δημιουργεί γαστρεντερικά προβλήματα ή αλλεργίες. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν πολλές εναλλακτικές.
Όμως, η υπερολική κατανάλωση γάλακτος σε οποιαδήποτε ηλικία συνδέεται με σιδηροπενική αναιμία για αυτό και η προτεινόμενη ημερήσια κατανάλωση για τα παιδιά είναι 500-600ml (2-3 φλιτζ.τσαγιού των 180ml) για να πάρουν όλα τα θετικά και να αποφύγουν τα αρνητικά.
ageladino gala

Άρα, το αγελαδινό γάλα ΔΕΝ είναι κατάλληλη τροφή για βρέφη μικρότερα των 12 μηνών.

 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή