Φάε σοκολάτα
Πόση σοκολάτα μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας;Υπάρχει "καλή" και "κακή" σοκολάτα;
 

Η σοκολάτα δεν έχει Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη, σαν τις βιταμίνες ή τα φρούτα και τα λαχανικά. Ανήκει στην ομάδα των γλυκών, με όλα τα καλά και τα κακά που τα χαρακτηρίζουν. Είναι νόστιμη, δίνει γρήγορα ενέργεια στον οργανισμό, είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου. Από την άλλη έχει ζάχαρη, μπορεί να προκαλέσει εθισμό και η αλόγιστη κατανάλωση της χαλάει τα δόντια, παχαίνει και μπορεί να απορρυθμίσει το σάκχαρο του αίματος.
Η σοκολάτα δεν είναι απαγορευμένη, δεν είναι κακή, δεν είναι όμως και απαραίτητη. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι την τρώμε γιατί απλά έχει ωραία γεύση. Η κλασική δικαιολογία “δεν πειράζει, παιδί είναι”, δείχνει πως στο υποσυνείδητό μας η σοκολάτα είναι “κακιά”. Το θέμα είναι να μάθουμε στο παιδί μας το μέτρο και όχι τη στέρηση. Η σοκολάτα είναι γλυκό, καταναλώνεται όπως όλα τα γλυκά. Σε γιορτές, γενέθλια, κεράσματα.
Δεν είναι αναγκαία η παρουσία της στο καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού. Αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι, κυρίως όταν στην ανατροφή του παιδιού εμπλέκονται παππούδες και γιαγιάδες. Σε αυτή την περίπτωση, παρακολουθούμε την κατανάλωση σοκολάτας και γλυκών και αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι στις συνήθειες των παππούδων, αλλάζουμε τις δικές μας. Δεν πέφτουμε στη γνωστή παγίδα “ποιος θα είναι πιο αγαπητός στο παιδί” κάνοντας του τα χατίρια. Περιορίζουμε την κατανάλωση γλυκών στο δικό μας σπίτι, όσο αυστηρό και αν είναι αυτό.
Προσέχουμε να μην παρασυρθούμε από το μάρκετινγκ. Όταν κάποιο προϊόν έχει 50% ή 70% γάλα δε σημαίνει αυτομάτως πως είναι καλό. Παραμένει γλυκό ή σοκολατούχο. Παίζει σημαντικό ρόλο η πηγή της σοκολάτας, η ποιότητά της.
  • Προτιμούμε τη σοκολάτα υγείας (πικρή σοκολάτα)
  • Αποφεύγουμε σοκολατένια συσκευασμένα τρόφιμα (π.χ. κρουασάν εμπορίου, πουράκια κλπ)
  • Στα γλυκά που φτιάχνουμε βάζουμε κουβερτούρα σοκολάτας υγείας ή κακάο σκόνη
  • Κόβουμε μικρό κομματάκι για να δώσουμε στο παιδί και όχι ολόκληρο τον Άγιο Βασίλη. Ένα μικρό κομμάτι 10-15γρ. (όσο είναι ένα μικρό σοκολατάκι) είναι αρκετό για ένα μικρό παιδί
  • Δεν αντικαθιστούμε το απογευματινό φρούτο με γλυκό
  • Δεν χρησιμοποιούμε τη σοκολάτα για επιβράβευση, προτιμούμε ένα καλό λόγο
  • Γινόμαστε το καλό παράδειγμα
Στόχος μας είναι να μάθουμε στο παιδί μας να τρώει ΠΟΙΟΤΙΚΑ και με ΜΕΤΡΟ.

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή