Πόσα αυγά μπορούμε να τρώμε;
Τα αυγά είναι μία πλούσια πηγή πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών.
 

  • Σε ένα αυγό περιέχονται 13 θρεπτικά μικροσυστατικά και 6 γραμμάρια πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και μόνο 70 θερμίδες. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, D, Ε, Β12, ριβοφλαβίνη και φυλικό οξύ, σε φώσφορο, και σε σελήνιο.
  • Τα αυγά είναι σύμμαχοί μας στη μυϊκή ενδυνάμωση, στην απώλεια βάρους, διατηρούν την υγεία του νευρικού συστήματος και βοηθούν στην καλή όραση.
  • Συστήνονται τόσο σε παιδιά και αθλητές, όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και στους ηλικιωμένους για τη διατήρηση της μυϊκής τους μάζας.
«Τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερίνη.» Μύθος ή αλήθεια;
Μέχρι πρόσφατα είχαν θεωρηθεί ένοχα για την υψηλή χοληστερόλη και πολλοί άνθρωποι με προβλήματα υπερχοληστερολαιμίας ή ακόμα και προληπτικά, στερούνταν τη σημαντική αυτή θρεπτική τροφή.
Πράγματι τα αυγά είναι πλούσια σε χοληστερόλη. Είναι, όμως, φτωχά σε κορεσμένα λιπαρά (περίπου 1γρ ανά αυγό) και δεν περιέχουν καθόλου υδρογονωμένα λιπαρά ή ζάχαρη.Η επίδραση της χοληστερόλης των αυγών στην χοληστερόλη του αίματος είναι πολύ μικρή. Ο κίνδυνος να πάθουμε ένα καρδιαγγειακό νόσημα είναι πολύ μεγαλύτερος, αν καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα και υδρογονωμένα λιπαρά (ζωικά λίπη από παχιά κρέατα, λιπαρά τυριά ή λιπαρά γλυκά, αρτοσκευάσματα που περιέχουν μαργαρίνη, τηγανητά).
Πόσα αυγά μπορώ να τρώω;
Σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις ένα υγιές άτομο, μπορεί να καταναλώνει μέχρι και 300mg χοληστερόλης από την τροφή ημερησίως. Για άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, υπερλιπιδαιμία ή σακχαρώδη διαβήτη το ημερήσιο όριο είναι 200mg.
Ο κρόκος ενός μεγάλου αυγού περιέχει 185mg χοληστερόλης. Επομένως, ένα υγιές άτομο θα μπορούσε να καταναλώσει έως και 1 κρόκο αυγού την ημέρα. Όταν κάποιος πάσχει από ένα καρδιαγγειακό νόσημα ή από σακχαρώδη διαβήτη, τότε πρέπει να περιορίζει τους κρόκους των αυγών σε 3 την εβδομάδα.
Δε χρειάζεται, λοιπόν, να στερούμαστε τα αυγά αλλά ούτε μία ομελέτα με 3 αυγά τηγανητές πατάτες και μπέικον είναι το καλύτερο γεύμα για την καρδιά μας.
Προσοχή! Τα άτομα με οικογενειακή υπερχοληστερολαιμία (μία πολύ σπάνια πάθηση, κατά την οποία παρουσιάζουμε χοληστερόλη στο αίμα πολύ υψηλή – συνήθως διπλάσια από το φυσιολογικό), θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την κατανάλωση χοληστερόλης από τα τρόφιμα.
Πόσα αυγά μπορεί να φάει το παιδί μου;
Τα αυγά είναι μία πολύ καλή τροφή για τα παιδιά. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών σε μικρό όγκο, πράγμα που είναι ιδανικό για παιδικά στομαχάκια.
Η χολίνη, η βιταμίνη Β12, το φυλικό οξύ και τα ω3 λιπαρά οξέα που περιέχουν βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων.
Τα αυγά περιέχουν πολύ καλή αναλογία κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών οξέων, γεγονός σημαντικό για έναν οργανισμό που αναπτύσσεται.
Είναι πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη με αποτέλεσμα να είναι ευεργετικά για την όραση.
Τα αυγά είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης D μίας βιταμίνης που συχνά λείπει από τα παιδιά και σχετίζεται με την υγεία των οστών τους.
Η πρωτεΐνη των αυγών περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα με αποτέλεσμα να προστατεύει την υγεία των νυχιών και των μαλλιών τους.
Τα παιδιά μεγαλύτερα από 6 μηνών μπορούν να τρώνε 4-7 αυγά την εβδομάδα.
Η αλλεργία στα αυγά είναι μία σπάνια κατάσταση. Μόνο 2,5% των βρεφών εμφανίζουν αλλεργία, η οποία πολλές φορές υποχωρεί μέχρι τη σχολική ηλικία και παραμένει στο 0,5% των ενηλίκων.
Τι πρέπει να προσέχουμε με τα αυγά.
Μαγειρεύουμε καλά τα αυγά και δεν τα δίνουμε ωμά ή μισομαγειρεμένα στα παιδιά.
Επιλέγουμε αυγά ελευθέρας βοσκής. Τα πιο καλά αυγά έχουν έντονο κίτρινο – πορτοκαλί χρώμα στον κρόκο τους.
Προσέχουμε την ημερομηνία λήξης.

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή