Σταφύλι: ο θησαυρός του Αυγούστου
Σουλτανίνα, σταφίδα, μοσχάτο, ασπρούδα, αθήρι... Μωβ, πράσινα, κόκκινα, με κουκούτσια ή χωρίς. Τα σταφύλια τα βρίσκουμε σε πολλές ποικιλίες και χρώματα. Όποια ποικιλία και αν προτιμούμε, τα οφέλη αυτού του φρούτου είναι τεράστια για την υγεία μας.
 

Σύμφωνα με την παράδοση στις 6 Αυγούστου, ημέρα που η Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, ευλογούνται οι πρώτοι καρποί του αμπελιού. Εκείνη την ημέρα επισήμως αρχίζει η εποχή του σταφυλιού. Πράγματι, όσο πλησιάζουμε στις αρχές του Αυγούστου τόσο πιο νόστιμο και γλυκό γίνεται το σταφύλι. Εκτός, όμως, από τη νοστιμιά του, μας προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά.

Σταφύλι: διατροφικός θησαυρός

  1. Είναι πλούσιο σε κάλιο: Το κάλιο είναι σημαντικός ηλεκτρολύτης για το σώμα σου και βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης (σημαντικό για όσους εμφανίζουν υπέρταση).
  2. Περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες ασκούν μία αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.
  3. Είναι πλούσιο σε κουερσετίνη: Πρόκειται για ένα φλαβονοειδές, το οποίο προστατεύει την υγεία των αγγείων σου αλλά και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αλλεργίας.
  4. Είναι πηγή φυτικών ινών: Ένα φλυτζάνι σταφύλια σου δίνει 1,4 γρ φυτικών ινών, επομένως συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου. Σημαντικό, εν μέσω διακοπών που η εντερική λειτουργία συνήθως απορρυθμίζεται.
  5. Έρευνες έδειξαν ότι όσοι καταναλώνουν συχνά σταφύλια, έχουν μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.
  6. Ένα φλυτζάνι σταφύλια περιέχει 70ml νερό, πολύτιμο κατά τη διάρκεια της ζέστης.


Παχαίνει το σταφύλι;

Ένα φλυτζάνι σταφύλι σου δίνει 4,8 mg βιταμίνης C, 290 mg καλίου, 0,54mg σίδηρο, 3μgr φυλικό οξύ, φυτικές ίνες, νερό και αντιοξειδωτικά συστατικά. Ταυτόχρονα ένα φλυτζάνι σταφύλια περιέχει 104 θερμίδες. Σχετικά λίγες για τη θρεπτική του αξία. Τα συστατικά που περιέχει καταπολεμούν τις τοξίνες, τις ελεύθερες ρίζες, βοηθώντας έτσι το σώμα σου να δουλεύει καλύτερα. Φυσικά, αν φας πολύ (πράγμα πολύ εύκολο γιατί 1ον είναι πεντανόστιμο και 2ον τρώγεται εύκολα, ειδικά αν το έχεις στο ψυγείο σου πλυμένο), αρχίζεις να αθροίζεις θερμίδες και μπορεί να δεις τη ζυγαριά να ανεβαίνει.


Έχουν διαφορές τα σταφύλια ανάλογα με το χρώμα τους;

Τα σκουρόχρωμα σταφύλια (μωβ, μαύρα) είναι πιο πλούσια σε ρεσβερατρόλη. Η ρεσβερατρόλη είναι ένα αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες φυτοχημικό που βρίσκεται σε πολλά σκούρα κόκκινα φρούτα. Στα σταφύλια βρίσκεται κυρίως στη φλούδα τους. Υπάρχει σε μικρότερες ποσότητες και στα πιο ανοιχτόχρωμα σταφύλια. Η ρεσβερατρόλη έχει βρεθεί ότι μειώνει την ¨κακή" LDL χοληστερόλη και αυξάνει την ¨καλή" HDL χοληστερόλη, ρυθμίζει την πίεση (άρα είναι ευεργετική για την καρδιά σου), αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη (άρα συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου), προστατεύει τα νευρικά κύτταρα από εκφύλιση (άρα μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, Altzheimer, Parkinson). Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι μειώνει την πιθανότητα να νοσήσεις από καρκίνο του μαστού, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.

Τα σταφύλια είναι ένας διατροφικός θησαυρός ούτως ή άλλως. Πράσινα, κόκκινα ή μαύρα έχουν τόσα να προσφέρουν! Όποια σταφύλια προτιμάς, είναι εξίσου καλά για το σώμα σου!


Να προτιμήσω σταφύλι ή σταφίδα;


Οι σταφίδες προέχονται από τα σταφύλια με αφυδάτωση. Αυτό σημαίνει ότι έχουν χάσει πλήρως το νερό τους και ταυτόχρονα έχουν περισσότερη ζάχαρη. 1/4 του φλυτζανιού σταφίδες μας δίνουν 100 θερμίδες (4 φορές δηλαδή περισσότερες από τα σταφύλια). Φυσικά, μία κουταλιά σταφίδες μαζί με λίγους ξηρούς καρπούς είναι ένα εύκολο σνακ για όλο το χρόνο. Τον Αύγουστο, όμως και μέχρι να τελειώσουν τα σταφύλια, είναι προτιμότερο να καταναλώνεις φρέσκο σταφύλι, το οποίο σε χορταίνει περισσότερο και σου δίνει το 100% της θρεπτικής του αξίας με λιγότερη ζάχαρη.

Καλή απόλαυση!

 

 

 

 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή