Η παράδοση θέλει μαγειρίτσα.
Γιατί και με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούμε να φάμε τη μαγειρίτσα;
 

Το Μεγάλο Σάββατο μετά την Ανάσταση, τα έθιμα θέλουν μαγειρίτσα. Και, όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, η παράδοση είναι βγαλμένη με σοφία.

Η Ανάσταση, διατροφικά, σημαίνει τη λήξη της νηστείας. Πολλοί άνθρωποι νηστεύουν και τις πενήντα ημέρες (Σαρακοστή και Μεγάλη Εβδομάδα), ενώ κάποιοι νηστεύουν μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα ή κάποιες ημέρες από αυτήν. Σε κάθε περίπτωση, η μαγειρίτσα είναι το πρώτο αρτύσιμο γεύμα που κάνουμε μετά από τη νηστεία.

Η διατροφική αξία της μαγειρίτσας

Η μαγειρίτσα μας προετοιμάζει για την κρεατοφαγία της επόμενης ημέρας. Είναι μία σούπα πλούσια σε πρωτεΐνη και σίδηρο, βιταμίνη Β12, βιταμίνη Α, αλλά και σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

  • Είναι πλήρες γεύμα. Η μαγειρίτσα περιέχει πρωτεΐνες, λαχανικά και, αν της προσθέσεις ρύζι, και υδατάνθρακες. Και φυσικά, λιπαρά.
  • Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Το μαρούλι και τα άλλα μυρωδικά που θα προσθέσεις στη μαγειρίτσα την κάνουν πλούσια σε φυτικές ίνες. Επειδή είναι βρασμένα, όμως, είναι πιο εύπεπτα.
  • Είναι αντιοξειδωτική. Ο άνηθος, ο μαϊντανός, το μαρούλι, το κρεμμύδι είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Επίσης, το λεμόνι που θα της προσθέσεις είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.
  • Είναι πλούσια σε κάλιο. Το κάλιο των λαχανικών που έχει η συνταγή ωφελεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Όπως σε κάθε σούπα, το κάλιο των λαχανικών θα το πάρουμε, αφού τρώμε τα λαχανικά με το ζουμί στο οποίο βράσανε.
  • Είναι πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου. Τα ζωικά μέρη της συνταγής (συκωταριά, εντόσθια, αυγό) είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και σίδηρο.

Όμως προσοχή…

  • Όπως είπαμε η μαγειρίτσα είναι πλήρες γεύμα, με αρκετές θερμίδες, οπότε δεν είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από άλλα τρόφιμα. Ίσως μία φέτα ψωμί και μερικές ελιές είναι το τέλειο συνοδευτικό.
  • Τα κρεατικά που θα βάλεις στη μαγειρίτσα είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Το ίδιο και τα εδέσματα της επόμενης ημέρας. Ευτυχώς που οι εορτασμοί του Πάσχα διαρκούν μόνο δύο ημέρες…

Οι διαφορετικές συνταγές της μαγειρίτσας

Όπως συμβαίνει συνήθως, κάθε τόπος έχει μία δική του παραδοσιακή συνταγή για μαγειρίτσα. Τα τσιλίχουρδα της Κέρκυρας είναι μία μαγειρίτσα πιο πηχτή και πλούσια σε διάφορα αγριόχορτα και άνηθο. Στην Αργολίδα κάνουν τη μαγειρίτσα κοκκινιστή, ενώ στο Πήλιο βάζουν κρεατάκι από αρνί ή κατσίκι και τη σερβίρουν με γιαούρτι. Σε άλλες περιοχές βάζουν ρύζι ενώ σε άλλες όχι. Επίσης, κάποιοι φτιάχνουν φρικασέ το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, ένα πιάτο παραπλήσιο της μαγειρίτσας. Σίγουρα μπορείς να βρεις μία συνταγή παραδοσιακή που θα σου αρέσει.

Αν, όμως, την προτιμάς πιο ελαφριά, μπορείς να ετοιμάσεις τη μαγειρίτσα με κρεατάκι μοσχαρίσιο ή με κοτόπουλο.

Επίσης, για όσους δεν είναι fans των κρεατικών, πολύ νόστιμη μπορεί να γίνει η μαγειρίτσα και με μανιτάρια.

Σε κάθε περίπτωση, η μαγειρίτσα είναι ένα πιάτο παραδοσιακό και τα αρώματά της πλημμυρίζουν τις παιδικές μας αναμνήσεις από το τραπέζι της Ανάστασης.

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή