Το σπιτικό φαγητό και η παχυσαρκία.
Τι σχέση έχει το μαγείρεμα με τα παραπανίσια κιλά;
 

Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι όσο συχνότερα καταναλώνουμε μαγειρεμένα στο σπίτι τρόφιμα, τόσο πιο ισορροπημένη διατροφή ακολουθούμε. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουμε μικρότερες πιθανότητες να βάλουμε παραπανίσια κιλά και λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουμε από διαβήτη τύπου ΙΙ.

 

Φαίνεται ότι όσοι συνηθίζουν να τρώνε σπιτικό φαγητό έχουν χαμηλότερη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά και πρόσθετη ζάχαρη. Επίσης, καταναλώνουν λιγότερα αναψυκτικά πλούσια σε ζάχαρη. Έρευνα έδειξε ότι αυτοί που μαγειρεύουν, έχουν και μεγαλύτερη προτίμηση σε λαχανικά και φρούτα.

 

Από το 1960 ο χρόνος που περνάμε μαγειρεύοντας έχει μειωθεί αισθητά, ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί τα ποσοστά παχυσαρκίας.

 

 

Τι γίνεται με την εργαζόμενη μητέρα;

Αυτή που τρέχει και δεν προλαβαίνει; Αυτή που μοιράζεται ανάμεσα σε παιδιά, νοικοκυριό, εργασία;

 

Προσπαθούμε να οργανώσουμε έξυπνα τα γεύματά μας.

 

  • Μαγειρεύουμε 2-3 γεύματα το Σαββατοκύριακο, οπότε μπορεί να έχουμε λίγο περισσότερο ελεύθερο χρόνο
  • Επαναχρησιμοποιούμε μία τροφή για να φτιάξουμε ένα δεύτερο γεύμα. Πχ. Το ψητό κοτόπουλο που περίσσεψε μπορεί να γίνει ζυμαρικά με λαχανικά και μπουκίτσες κοτόπουλου και η φακή που περίσσεψε, μπορεί να γίνει την επόμενη ημέρα φακόρυζο ή σαλάτα φακής.
  • Χρησιμοποιούμε την κατάψυξη. Μπορούμε, για παράδειγμα, να φτιάξουμε γιουβαρλάκια και να τα καταψύξουμε, οπότε να έχουμε ένα ακόμα γεύμα την επόμενη εβδομάδα ή να καταψύξουμε τη μισή τυρόπιτα πριν ή αφού την ψήσουμε για να την εμφανίσουμε φρεσκότατη ξανά 1-2 εβδομάδες αργότερα.
  • Χρησιμοποιούμε πάντα λαχανικά εποχής για να μειώσουμε το κόστος του φαγητού.
  • Για τις ημέρες που, μικροί – μεγάλοι δεν προλαβαίνουμε να φάμε ένα γεύμα κανονικό και πρέπει να το πάρουμε μαζί μας, φτιάχνουμε σάντουιτς από σπιτικά υλικά ή τυλίγουμε το φαγητό μας σε ψωμί ή αραβική πίτα (πχ. Σάντουιτς με μπιφτέκι και λαχανικά).

 

Μαθαίνουμε, λοιπόν, να μαγειρεύουμε και μαθαίνουμε και στα παιδιά μας για ένα μέλλον με περισσότερη υγεία.

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή