Ύπνος: ελιξήριο υγείας
Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά... και όχι μόνο. Γιατί είναι σημαντικό να συμπληρώνουμε 7 - 8 ώρες βραδινού ύπνου;
 

Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά, λέγανε οι μεγαλύτεροι και κλείνανε την πόρτα πίσω τους, για να εξασφαλίσουν έναν ήσυχο ύπνο στα παιδιά. Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός σε κάθε ηλικία. Στην παιδική για να μεγαλώσουμε και στην ενήλικη για να είμαστε υγιείς. 

Κάθε βράδυ, την ώρα που εμείς κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος μας, βάζει σε τάξη τις καθημερινές του εμπειρίες. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για να έχουμε καλή μνήμη. Επίσης ένα ήρεμος εγκέφαλος, έχει περισσότερη διάθεση για δημιουργικότητα. Όλα αυτά οδηγούν σε καλύτερες σχολικές επιδόσεις και αποδοτικότερη εργασία.

Επίσης, έλλειψη ύπνου έχει ως αποτέλεσμα ενδοκρινολογικές ανωμαλίες. Κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου ο οργανισμός "αυτοεπισκευάζεται". Η αυξητική ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των παιδιών και την ανανέωση των κυττάρων στους μεγαλύτερους, εκκρίνεται το βράδυ ακολουθώντας τον κιρκάνδιο ρυθμό. Για αυτό το λόγο και όταν είμαστε άρρωστοι, νυστάζουμε. Ο καλός ύπνος μας αναρρώνει γρηγορότερα.

Επιπροσθέτως, οι ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη (γκρελίνη) και το αίσθημα κορεσμού (λεπτίνη) διαταράσσονται στην συνεχόμενη έλλειψη ύπνου. Η αύξηση των επιπέδων γκρελίνης, λόγω έλλειψης ύπνου, οδηγεί σε αυξημένη όρεξη και κατ΄επέκταση σε αύξηση του σωματικού βάρους

Ο καλός βραδινός ύπνος, ηρεμεί και εξισορροπεί τα επίπεδα του άγχους, μέσα από την κορτιζόλη. Η ορμόνη αυτή παίζει σημαντικό ρόλο και στον μεταβολισμό της γλυκόζης, οπότε θα μπορούσαμε να πούμε πως συμμετέχει στη ρύθμιση του βάρους και κυρίως στην αποθήκευση λίπους.

Οι έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι που συμπληρώνουν 7-8 ώρες βραδινού ύπνου ζούν περισσότερο.

Ο καλός βραδινός ύπνος είναι ελιξήριο υγείας και ομορφιάς.

"Κοιμόμαστε καλά για να ζούμε καλύτερα".

 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή