Βιταμίνη D και αντηλιακό
Η βιταμίνη D αγαπάει τον ήλιο. Μήπως όμως το αντηλιακό στέκεται εμπόδιο στη σχέση τους;
 

Τα τελευταία χρόνια η έκθεση στον ήλιο θεωρείται εξαιρετικά επιβλαβής. Μέσα σε μια δεκαετία καταφέραμε να πετύχουμε το “μπλοκάρισμα” της ηλιακής ακτινοβολίας, το οποίο όμως δεν γνωρίζουμε αν τελικά θα έχει τα θετικά αποτελέσματα που αναμέναμε.
Η έκθεση στον ήλιο είναι βλαβερή για το δέρμα και μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογένεση. Η έλλειψη βιταμίνης D, μπορεί να προκαλέσει και αυτή καρκινογένεση όμως. Στις μέρες μας ολοένα και περισσότερα παιδιά και ενήλικες έχουν εξαιρετικά χαμηλές τιμές βιταμίνης D. Οι περισσότεροι πλέον χρησιμοποιούμε αντιηλιακά με μεγάλο δείκτη προστασίας, και αποφεύγουμε και την παραμικρή έκθεση στον ήλιο. πολλές φορές μη συνειδητά. Όμως η βιταμίνη D ΘΕΛΕΙ ΗΛΙΟ.
Η βιταμίνη D που προσλαμβάνουμε από την τροφή είναι σε “ανενεργή” μορφή και χρειάζεται την ηλιακή ακτινοβολία για να ενεργοποιηθεί ώστε να είναι χρήσιμη και να μπορεί να αποθηκευτεί στον οργανισμό. Για αυτό εκτός από τις διατροφικές πηγές βιταμίνης D και τα συμπληρώματα D3, χρειάζεται ΚΑΙ έκθεση στον ήλιο.
Καθημερινή έκθεση στον ήλιο, ΧΩΡΙΣ αντιηλιακό, για 10-20 λεπτά, με γυμνά χέρια και πόδια ή και ολόσωμη, είναι η συνιστώμενη βιταμινοθεραπεία. Στη Μεσόγειο, ο ήλιος δεν μας λείπει, όμως η απόχρωση του δέρματος δεν μας ευνοεί. Όσο πιο σκουρόχρωμο το δέρμα, τόσο μεγαλύτερη, η απαραίτητη διάρκεια παραμονής, χωρίς όμως να υπερβαίνουμε τη μέγιστη διάρκεια των 20 λεπτών.
Εκμεταλλευόμαστε το καλοκαίρι και φτιάχνουμε επαρκείς αποθήκες βιταμίνης D. Σε όλα χρειάζεται ΜΕΤΡΟ και όχι υπερβολή. Όταν προτείνουμε 10-20 λεπτά καθημερινή έκθεση στον ήλιο, χωρίς αντιηλιακό, εννοούμε ακριβώς τόσο χρόνο και όχι παραπάνω και η σύσταση είναι για παιδιά μεγαλύτερα του έτους. Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα πάμε με τα παιδιά βόλτα στο πάρκο δεν θα βάλουμε αντιηλιακό και στα χέρια και στα πόδια, όπως και όταν πάμε για μπάνιο τις ώρες που είναι ασφαλέστερη η έκθεση στον ήλιο, θα καθυστερήσουμε την ανανέωση του αντιηλιακού μας.
Συστήνουμε ολιγόλεπτη έκθεση τον ήλιο χωρίς αντηλιακό και όχι την κατάργηση του αντηλιακού ή την αλόγιστη έκθεση στον ήλιο.

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή