Ο γύρος του κόσμου μέσα από τις γεύσεις.
multi ethnic φαγητό μέσα στην κουζίνα σου. Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο.
 

Στις διακοπές τα προγράμματα είναι πιο χαλαρά και υπάρχει χρόνος για περισσότερες δημιουργικές ασχολίες. Η ζέστη είναι ανυπόφορη, η ανάγκη για ξεκούραση ακόμα μεγαλύτερη αλλά το παιδί κάτι πρέπει να φάει.

 

Το καλοκαίρι έχει τους δικούς του κανόνες

  • Προγραμμάτισε τα γεύματά του: Τα παιδιά έχουν πιο χαλαρό πρόγραμμα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν κουράζονται. Η θάλασσα, το παιχνίδι στη γειτονιά και η ζέστη μπορούν να το εξαντλήσουν. Επομένως πεινάει και διψάει και πεινάει πολύ και διψάει ακόμα περισσότερο. Μην ξεχνάς να του έχεις έτοιμο ένα θρεπτικό πρωινό, ένα δροσερό αλλά γεμάτο ενέργεια μεσημεριανό κι ένα βραδινό. Επίσης, μην ξεχάσεις τα σνακ. Δύο ή τρία την ημέρα είναι ιδανικά και κατά προτίμηση να είναι πλούσια σε νερό και ηλεκτρολύτες (φρούτα, λαχανικά, σπιτικά smoothies, σπιτικές γρανίτες από φρέσκο φρούτο), για να ξεδιψάσουν το παιδί.

 

  • Βοήθησέ το να αντιλαμβάνεται την πείνα του: Αν βλέπεις ότι το παιδί κάθε φορά που βαριέται ή απογοητεύεται, ζητάει φαγητό, βοήθησέ το να ξεχωρίσει και να κατανοήσει το συναίσθημα της πεινάς. Συζήτησε μαζί του και δώσε του να καταλάβει πότε πραγματικά πεινάει και πότε απλώς βαριέται. Συμφωνήστε ότι το φαγητό το τρώμε σε γεύματα και ότι η κουζίνα δεν μπορεί να σερβίρει συνεχώς και χωρίς διάλειμμα αλλά με συγκεκριμένο πρόγραμμα.

 

  • Άφησέ το να το … «ρίξει έξω». Τα παγωτά και τα διάφορα σνακ έχουν το καλοκαίρι την τιμητική τους. Βρίσκονται παντού, στα κυλικεία των πλοίων, στις καντίνες, στα περίπτερα στις πλατείες. Όπως και με κάθε άλλο τρόφιμο, μην του τα απαγορεύεις. Και αν φάει και κανένα παραπάνω, δεν πειράζει, καλοκαίρι είναι.
       

 

  • Ενίσχυσε την κίνησή του: Ο σκοπός δεν είναι να στερείται φαγητά, γλυκά και άλλες απολαύσεις. Ο σκοπός είναι τώρα που έχει τόσο ελεύθερο χρόνο, να κινηθεί
    περισσότερο! Κολύμπι, ποδήλατο, πατίνι, βόλτα στην πλατεία, παιδική χαρά κλπ.



  • Δώστου να πιει νερό: Κανόνας σημαντικός!. Όταν τα παιδιά ζητήσουν νερό είναι ήδη αφυδατωμένα. Πρότεινε στο παιδί να πίνει νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Κάνε τα γεύματα παιχνίδι: Από την προετοιμασία μέχρι την ώρα του τραπεζιού, βάλτε φαντασία και κέφι.

 

Κάνε το γύρο του κόσμου σε ένα πιάτο

 

  • Ιταλία: Προγραμματίστε μικροί μεγάλοι μία ιταλική βραδιά με σπιτική πίτσα ή ζυμαρικά. Δημιουργήστε παρέα toppings για την πίτσα ή νόστιμες μακαρονάδες με οτιδήποτε υπάρχει στην κουζίνα.

  • Ισπανία: Βάλε διάφορα θαλασσινά στο ρύζι και φτιάξε μία παέγια θαλασσινών.
  • Μεξικό: Χρησιμοποίησε τις τορτίγιες. Βάλτες στο φούρνο με λίγο λάδι για να φτιάξε σπιτικά νάτσος. Δοκιμάστε σπιτική κουεσαντίγια. Φτιάξε γκουακαμόλε, κόψε λαχανικά, κρεμμύδι, μανιτάρια, κοτόπουλο κλπ και τύλιξε τα σε τορτίγια.
  • Κίνα: Βάλτε λαχανικά και φαντασία σε φύλλο ρυζιού ή απλό φύλλο κρούστας και φτιάξτε spring rolls. Ψήστε τα στο φούρνο.
  • Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής: Φτιάξε μπιφτέκια και βάλε λαχανικά, τυρί σε ένα ψωμάκι. Φτιάξτε μπέργκερ και οπωσδήποτε pop corn.
  • Αίγυπτος: Βράσε ρεβίθια και ανέμιξέ τα με ταχίνι, λεμόνι και σκόρδο. Φτιάξε χούμους και σέρβιρέ τα με λαχανικά και κοτόπουλο.
  • Μέση Ανατολή: Φτιάξε μία σαλάτα με φακή και πλιγούρι και σέρβιρε στο παιδί σου ένα γεύμα γρήγορο και γεμάτο δύναμη.

Και όπου κι αν βρίσκεσαι, Αμερική, Ευρώπη ή Ασία, μην ξεχάσεις το παγωτό. Κάνε μία στάση στο κοντινότερο ζαχαροπλαστείο ή φτιάξτε παρέα παγωμένο γιαούρτι ή γρήγορο σορμπέ.

 

Δημιούργησε μία γευστική περιπέτεια με εύκολα πιάτα και αγαπημένα και δες τα παιδιά σου να αποκτούν νέους γευστικούς ορίζοντες.

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή