Μικρός παχουλός άνθρωπος σε κίνδυνο...
Τι κινδύνους αντιμετωπίζει το "παχουλό" παιδί;
 

Το αυξημένο βάρος στα παιδιά έχει συνέπειες τόσο στον οργανισμό του παιδιού όσο και στην ψυχοσύνθεσή του.

1. Το αναπνευστικό σύστημα, επιβαρύνεται. Οι αεραγωγοί στενεύουν και το παιδί μπορεί να ροχαλίζει ή να κάνει ακόμα και άπνοιες, στον ύπνο του, σε βαριές περιπτώσεις.

2. Το συκώτι (ήπαρ) συσσωρεύει λίπος με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η λειτουργία του.

3. Το λίπος συσσωρεύεται και γύρω από την καρδιά. Αυξημένο σωματικό βάρος έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων σε νεαρή ηλικία.

4. Η "κοιλίτσα" είναι ένδειξη κεντρικού τύπου παχυσαρκίας, η οποία είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ακόμα και από την παιδική ηλικία.

5. Το αυξημένο βάρος επιβαρύνεις τις αρθρώσεις, κυρίως των κάτω άκρων. Έτσι επιβαρύνονται περισσότερο τα γόνατα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο η κινητικότητα. Επίσης, είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες πλατυποδίας.

6. Η στοχοποίηση που δέχονται αυτά τα παιδιά, οδηγεί σε αποκλεισμό. Επίσης η απογοήτευση που αισθάνονται από την εικόνα τους, τα οδηγεί σε άσχημη σχέση με το σώμα τους και χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενώ κάποια από αυτά παθαίνουν κατάθλιψη.

Ως μεγαλύτεροι, προσπαθούμε να καθοδηγήσουμε τα παιδιά προς καλύτερες διατροφικές συνήθειες, και σε καμία περίπτωση δεν τα κρίνουμε για το βάρος τους.

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή