Οικογενειακά ... στο ταβερνάκι
Το καλοκαίρι τα ταβερνάκια έχουν την τιμητική τους.  Κακό; Όχι απαραίτητα! Ειδικά, αν κάνουμε έξυπνες επιλογές και απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις...
 

Το καλοκαιρινό ταβερνάκι, ειδικά μετά από μία μέρα στη θάλασσα είναι αγαπημένη συνήθεια. Είναι, εξάλλου, μία καλή ευκαιρία να κάνουμε ένα διάλειμμα από την κουζίνα και το καθημερινό μαγείρεμα.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι το σπιτικό φαγητό είναι αναντικατάστατο, όμως και στο ελληνικό ταβερνάκι μπορούμε να κάνουμε (ως επί το πλείστον τουλάχιστον...) καλές επιλογές, ώστε να τραφούν μικροί και μεγάλοι ισορροπημένα, χωρίς υπερβολές. Πώς θα το καταφέρουμε;

  1. Αποφεύγουμε να παραγγείλουμε μόνο τηγανητά μεζεδάκια. Μπορούμε να παραγγείλουμε ένα τηγανητό αλλά και κάτι ψητό, ώστε να φάμε τα τηγανητά με μέτρο.
  2. Αν τα παιδιά τρελαίνονται για τηγανητές πατάτες, μπορούμε να παραγγείλουμε 1 μερίδα. Ρωτάμε, όμως, πρώτα αν τα κυρίως πιάτα τους συνοδεύονται ούτως ή άλλως από τηγανητές πατάτες.
  3. Αν, τελικά, παραγγείλουμε και τηγανητούς πειρασμούς (πχ. πατάτες τηγανητές) τους τοποθετούμε μακριά από τα παιδιά και τους σερβίρουμε εμείς με μέτρο.
  4. Για τους λάτρεις των ζυμαρικών παραγγέλνουμε πιο συχνά τις κόκκινες σάλτσες και προτιμάμε να καταναλώνουμε πιο αραιά ζυμαρικά με άσπρες σάλτσες.
  5. Παραγγέλνουμε πάντα και κάποιο λαχανικό ή σαλάτα αλλά αν περιέχει dressing ζητάμε να μας το φέρουν σε ξεχωριστό μπολάκι, ώστε να προσθέσουμε όσο και αν χρειάζεται.
  6. Αποφεύγουμε την κατανάλωση αναψυκτικών. Δε θα ήταν καλύτερα να πάρουμε τη ζάχαρή μας από ένα παγωτάκι; Καλοκαίρι είναι! Φυσικά, δίνουμε και οι γονείς το καλό παράδειγμα!
  7. Συχνά οι μερίδες των εστιατορίων είναι πολύ μεγάλες. Δεν είναι, όμως, ανάγκη να καταλήξουμε στο παιδικό menu που έχει μικρότερες μερίδες αλλά είναι πολύ περιορισμένο και δεν έχει απαραίτητα φαγητά ποιοτικά. Μπορούμε να παραγγείλουμε από το κανονικό menu με προσοχή και μοιράσουμε μία μερίδα σε δύο παιδιά.
  8. Ζητάμε να μας φέρουν το ψωμί μαζί με το φαγητό και  όχι πιο πριν για να μην πέσουμε στο ψωμί "με τα μούτρα".

 

Φυσικά, ίσως το πιο σημαντικό (για ακόμη μία φορά) είναι να είμαστε εμείς σωστά πρότυπα για τα παιδιά μας.

  • Παραγγέλνουμε με μέτρο (οικονομική και οικολογική επιλογή)
  • Αποφεύγουμε τα αναψυκτικά και
  • Πίνουμε με σύνεση!

Καλές διακοπές!

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή