Πόσες μερίδες είναι μία μερίδα μακαρονάδα;

Αν κάναμε μία έρευνα μάλλον θα βρίσκαμε ότι τα μακαρόνια με κιμά είναι το πιο αγαπημένο πιάτο των παιδιών στο εστιατόριο. Βγαίνουμε έξω οικογενειακά και με παρέα και το μισό τραπέζι - εκεί που κάθονται τα παιδιά - γεμίζει μακαρονάδες με κιμά. Λίγο αργότερα κάποια πιάτα θα έχουν μείνει σχεδόν "άθικτα", κάποια θα έχουν μείνει μισά και κάποια θα έχουν αδειάσει τελείως.

 

Πρέπει να ζητήσω από το παιδί μου να τελειώσει τα μακαρόνια του;

Η απάντηση είναι όχι και οι λόγοι είναι δύο:

1. Τα παιδιά συνήθως γνωρίζουν πότε χόρτασαν. Καλό είναι να ενισχύεις αυτήν τους την αίσθηση του κορεσμού. Ούτως ή άλλως τις ζεστές ημέρες, πρέπει να θυμάσαι ότι η όρεξη μειώνεται.

2. Οι μερίδες εστιατορίων είναι για ενήλικες και τελικά τεράστιες για ένα παιδί.

 

 

Θυμάσαι τον κανόνα του πιάτου; Ποια είναι η μερίδα των υδατανθράκων (στην περίπτωσή μας τα μακαρόνια), ποια είναι η μερίδα της πρωτεΐνης (στην περίπτωσή μας κιμάς) και ποια η μερίδα της σαλάτας (στην περίπτωσή μας...;;;) που θα πρέπει να σερβίρουμε σε ένα παιδί; Για λεπτομέρειες, μπορείς να διαβάσεις εδώ αλλά για να συνοψίσουμε, θα πρέπει τουλάχιστον μέσα στο πιάτο να χωράει και η σαλάτα του (και βέβαια το φαγητό να μη σχηματίζει "βουνό"). 

 

 

Την επόμενη φορά που θα παραγγείλετε στην ταβέρνα, θυμίσου:

1. Πάρτε μία μερίδα φαγητό για να τη μοιραστούν δύο ή τρία παιδιά ή υπολόγισε να μείνει η μισή μερίδα για να την πάρετε πακέτο ή να τη φας εσύ αντί να παραγγείλεις κάτι άλλο.

2. Βοήθησε το παιδί να καταλάβει γιατί το να παραγγείλει μία ολόκληρη μερίδα είναι και υπερβολή και σπατάλη.

2. Παραγγείλτε σαλάτα, η οποία θα βοηθήσει να χορτάσουν τα παιδιά καλύτερα, θα τους προσφέρει βιταμίνες και φυτικές ίνες και θα συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου.

3. Αν λυπάσαι το φαγητό που θα πεταχτεί, αντί να πιέσεις το παιδί να το φάει, φρόντισε να το πάρεις ώστε να το φάει κάποιος άλλος (πχ. ο θείος στο σπίτι ή η ηλικιωμένη γειτόνισσα που μένει μόνη της) ή να παραγγείλεις την επόμενη φορά με περισσότερη σύνεση.

 

 

Διατροφή για υγιή μαλλιά

Διατροφή για υγιή μαλλιά

Πώς θα μεγαλώσει χωρίς φρούτα & λαχανικά;

Πώς θα μεγαλώσει χωρίς φρούτα & λαχανικά;

5 συνήθειες των καλών μαθητών

5 συνήθειες των καλών μαθητών
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Facebook
Twitter
Instagram