Μπορεί να νηστέψει το παιδί μου;

Καταρχάς είναι σημαντικό το παιδί να συμφωνήσει με αυτήν την απόφαση και να νηστέψει με τη θέλησή του. Για παιδιά σχολικής ηλικίας χωρίς προβλήματα υγείας η νηστεία μπορεί να είναι ωφέλιμη και να αποτελέσει μία πολύ καλή αφορμή να καταναλώσει περισσότερα όσπρια, λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς και λιγότερο κρέας.
Όπως ισχύει γενικά με τη διατροφή, ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο βασίζεται στη ποικιλία των θρεπτικών συστατικών. Τα ζωικά τρόφιμα (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, γαλακτοκομικά και αβγό) μπορούν να αντικατασταθούν επάξια με πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας από τα θαλασσινά αλλά και από τους κατάλληλους συνδυασμούς των φυτικών πρωτεϊνών.
  • Όσπρια: Τα όσπρια είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και σιδήρου ειδικά όταν συνοδεύονται από δημητριακά, όπως ρύζι, κινόα και πολύσπορο ψωμί. Για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου μπορούμε να δώσουμε ένα ποτήρι πορτοκαλάδα πριν το γεύμα ή να προσθέσουμε λεμόνι, όπου αυτό συνδυάζεται γευστικά. Τα όσπρια μπορούν να αποτελούν κυρίως γεύμα ή να προσθέτουμε μικρές ποσότητες σε άλλα φαγητά. Για παράδειγμα μπορούμε να φτιάξουμε μία σαλάτα που να έχει μέσα και λίγα φασόλια ή ρεβιθοκεφτέδες ή χούμους και να το προσθέσουμε μέσα σε ένα σάντουιτς ή να το χρησιμοποιήσουμε ως dip.
  • Ξηροί καρποί: Οι ωμοί ξηροί καρποί και τα σπόρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Είναι τροφές πολύ θρεπτικές και μπορούμε να τα προσθέσουμε και σε σπιτικά αρτοσκευάσματα (κουλουράκια, κέικ).
  • Θαλασσινά: Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και χαμηλά σε λιπαρά. Αποτελούν καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, σεληνίου ψευδαργύρου, χαλκού, ιωδίου, σιδήρου και βιταμινών Α, Β και D.
  • Ξηρά φρούτα: Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ξηρών φρούτων και είναι πλούσια σε σίδηρο. Η γλυκιά τους γεύση συχνά τα κάνει αρεστά στα παιδιά αλλά μπορούμε να τα προσθέσουμε ψιλοκομμένα ή αλεσμένα και στα αρτοσκευάσματα που φτιάχνουμε.
  • Αλεύρι ολικής άλεσης, ρύζι, κινόα, ζέα, βρόμη: Όταν τα δημητριακά καταναλώνονται με το φλοιό τους, εκτός από ενέργεια μας δίνουν μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
  • Φυτικά γάλατα: Τα φυτικά γάλατα είναι μία νηστίσιμη εναλλακτική του γάλακτος που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κέικ, σούπες, smoothies για να εμπλουτίσουμε τη δίαιτά μας κατά τη νηστεία, όταν δε θέλουμε να στερηθούμε το γάλα. Μπορούμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε πολλά, όπως το γάλα αμυγδάλου (πλούσιο σε βιταμίνη Ε και ασβέστιο), το γάλα καρύδας, το γάλα ρυζιού, το γάλα βρόμης, το γάλα σόγιας (πλούσιο σε πρωτεΐνη). Προτιμούμε τα γάλατα χωρίς προσθήκη γλυκαντικών ουσιών.
  • Νηστίσιμα γλυκά: Υπάρχουν πολλά γλυκά τα οποία είναι θρεπτικά και νηστίσιμα. Τέτοια γλυκά είναι το παστέλι, το μελεκούνι, ο ταχινένιος χαλβάς, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς και αρτοσκευάσματα στα οποία έχουμε προσθέσει (ή κρύψει) ξηρούς καρπούς και ξηρά φρούτα. Χρειάζεται, βέβαια, μία προσοχή στην υπερκατανάλωση των γλυκών. Μπορεί να είναι νηστίσιμα αλλά είναι εξίσου λιπαρά και θερμιδογόνα.
Όπως ισχύει και για τους ενήλικες, η μετάβαση από τη νηστεία στα αρτύσιμα πασχαλινά εδέσματα θα πρέπει να γίνει με προσοχή. Τα παιδικά στομαχάκια είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τα δικά μας και η υπερκατανάλωση κρέατος, σοκολάτας, τσουρεκιού και αβγών μάλλον θα καταλήξει σε δυσάρεστα ατυχήματα και πονάκια.

Για να μην πονέσει το δοντάκι...

Για να μην πονέσει το δοντάκι...

Hμέρα της Γυναίκας...

Hμέρα της Γυναίκας...

Θα το αφήσει μισό ή θα φάει κι άλλο;

Θα το αφήσει μισό ή θα φάει κι άλλο;
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Facebook
Twitter
Instagram