5 tips για καλούς μαθητές
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες της καθημερινότητας και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό τους;
 

Οι προετοιμασίες για το σχολείο έχουν ξεκινήσει. Τσάντα, ρούχα, γραφική ύλη, όλα σιγά σιγά μπαίνουν στη θέση τους. Τι γίνεται όμως με τη διατροφή των παιδιών; Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες της καθημερινότητας και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό τους;

1. Νερό

Παντού διαβάζουμε και ακούμε οδηγίες για τη διατροφή, παραμελώντας την αξία του βασικού συστατικού του οργανισμού. Η αφυδάτωση μπορεί να είναι η αιτία της κόπωσης, της νευρικότητας και της δυσκολίας συγκέντρωσης που εμφανίζει ένα παιδί. Φροντίζουμε το παιδί να έχει μαζί του ένα γεμάτο, καθαρό παγουρίνο με φρέσκο νερό καθημερινά. Επιλέγουμε σκεύος που να πλένονται όλα τα μέρη του εύκολα και επίσης να μπορεί να το ανοίξει το ίδιο το παιδί, για να το ξαναγεμίσει.

2. Προβιοτικά & Φυτικές ίνες

Το ανοσοποιητικό εξαρτάται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από την υγεία του εντέρου μας. Η ισορροπία μεταξύ καλών και κακών βακτηρίων στο έντερο μπορεί εύκολα να διαταραχθεί από την κατανάλωση ζάχαρης και συντηρητικών. Η προσθήκη προβιοτικών στην καθημερινή διατροφή του παιδιού, μπορεί να βοηθήσει την ποιότητα του ύπνου και φυσικά την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Το γιαούρτι και το κεφίρ είναι εξαιρετικές πηγές προβιοτικών. Σε παιδιά που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά, συνιστάται η χρήση σκευασμάτων προβιοτικών.

Οι φυτικές ίνες είναι τα πρεβιοτικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να «ταΐσει» τα καλά βακτήρια του εντέρου. Η δυσκοιλιότητα απασχολεί αρκετά παιδιά προσχολικής  και σχολικής ηλικίας, και οι φυτικές ίνες μπορούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα.  Οι φυτικές ίνες δεν βρίσκονται μόνο στα δημητριακά ολικής άλεσης, αλλά και στα φρούτα και λαχανικά, που είναι γεμάτα χρώμα, Στοχεύουμε σε 2-3 φρούτα και 1-2 λαχανικά καθημερινά.

3. Ω-3 λιπαρά οξέα.

Κάθε νευρικό κύτταρο του οργανισμού μας, περιβάλλεται από μια κυτταρική μεμβράνη πλούσια σε λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Το ψάρι και τα ιχθυέλαια είναι πλούσια πηγή του ω-3 λιπαρού οξέος DHA, απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών. Ω-3 λιπαρά οξέα μπορούμε να προσλάβουμε και από φυτικές πηγές όπως το αβοκάντο, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί.

Οι φυτικές ίνες είναι τα πρεβιοτικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να «ταΐσει» τα καλά βακτήρια του εντέρου. Η δυσκοιλιότητα απασχολεί αρκετά παιδιά προσχολικής  και σχολικής ηλικίας, και οι φυτικές ίνες μπορούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα.  Οι φυτικές ίνες δεν βρίσκονται μόνο στα δημητριακά ολικής άλεσης, αλλά και στα φρούτα και λαχανικά, που είναι γεμάτα χρώμα, Στοχεύουμε σε 2-3 φρούτα και 1-2 λαχανικά καθημερινά44.

4. Ύπνος

Ο ύπνος είναι το ίδιο απαραίτητος με το παιχνίδι, για τα μικρά παιδιά. Ο καλός ύπνος βελτιώνει τη διάθεση, τη συγκέντρωση, αλλά και την υγεία του ανοσοποιητικού,  Τα παιδιά ηλικίας 6-13 ετών, χρειάζονται απαραιτήτως 9-11 ώρες βραδινού ύπνου. Σβήνουμε τις οθόνες 1 ώρα πριν τον ύπνο και ακολουθούμε εγκαίρως τη ρουτίνα μας, ευλαβικά καθημερινά.

5. Άθληση

Μέσα από ένα άθλημα, τα παιδιά εκτονώνονται, αποκτούν ισχυρούς φιλικούς δεσμούς και οργανώνουν καλύτερα τον χρόνο τους. Ο εγκέφαλος οξυγονώνεται καλύτερα και έτσι τα παιδιά βιώνουν μικρότερο άγχος στο σχολείο και κάνουν αποδοτικότερο διάβασμα.

Με αυτά τα 5 απλά tips, βάζουμε τις βάσεις για μια σχολική χρονιά με καλή υγεία.

Καλή Σχολική Χρονιά!

 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή