Τρεις λόγοι που τα παιδιά δεν τρώνε λαδερά
"Ωωωχχχ! Πάλι μπριάμ έχουμε..." Γιατί τελικά τα λαδερά είναι ο εφιάλτης των παιδιών; Πόσο εύκολο είναι να το αλλάξουμε αυτό;
 

Τα λαδερά φαγητά αποτελούν την κορωνίδα της Αντιοξειδωτικής Μεσογειακής διατροφής. Ο εκπληκτικός συνδυασμός πολλών και πολύχρωμων λαχανικών και βοτάνων υπόσχεται αντιοξειδωτική προστασία, βιταμίνες, φυτικές ίνες και πάνω απ’ όλα υπέροχη γεύση και άρωμα.

Μαγειρεύονται με ελαιόλαδο, με αποτέλεσμα να είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε και άλλα φυτοχημικά αντιοξειδωτικά. Το ελαιόλαδο βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση των καροτενοειδών και άλλων λιποδιαλυτών βιταμινών που βρίσκουμε στα λαχανικά από τον οργανισμό μας. 

Συνήθως χρησιμοποιούμε σάλτσα ντομάτα στο μαγείρεμα των λαδερών. Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, το οποίο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Το λυκοπένιο της ντομάτας απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό, αφού υποστεί θέρμανση, όπως ακριβώς δηλαδή συμβαίνει στα λαδερά φαγητά.

Ιδιαίτερα ωφέλιμα είναι η ρίγανη, ο βασιλικός, ο δυόσμος, ο άνηθος, το σκόρδο, η μαντζουράνα και άλλα βότανα πλούσια σε κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Τα παιδιά, όμως, συχνά, έχουν διαφορετική γνώμη.

"Mαμά, τι έχουμε για φαγητό;"

"Φασολάκια λαδερά"

"Πάλι; Εγώ δεν πεινάω, πάω στο δωμάτιό μου να παίξω."

 

Ένας πολύ συνηθισμένος διάλογος στα περισσότερα σπίτια. Γιατί, όμως, τα παιδιά αρρωσταίνουν στο άκουσμα των λαδερών;

 

Ποιες μικρές αλλαγές μπορείς να κάνεις για να φέρεις τα λαδερά φαγητά στα μέτρα των παιδιών σου;

  • Αποφεύγεις τις πολύ λιπαρές σάλτσες. Μειώνεις την ποσότητα του ελαιόλαδου που χρησιμοποιείς, ενώ προσθέτεις λίγο ακόμα ωμό στο τέλος του μαγειρέματος. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι όσο πιο λαδερό το φαγητό, τόσο πιο νόστιμο, για τα μικρά στομαχάκια, όμως, μπορεί να είναι πολύ βαρύ.
  • Συζήτησε με το παιδί για να προσπαθήσεις να καταλάβεις τι του φταίει. Μπορεί μόνο του να σε καθοδηγήσει για τις αλλαγές που θα ήθελε να κάνεις. Μπορεί να σου πει: "τα φασολάκια μυρίζουν πολύ". Μήπως τότε να μείωνες λίγο την ποσότητα του σκόρδου ή του κρεμμυδιού που χρησιμοποιείς. Αυτό που έχουμε συνηθίσει εμείς να θεωρούμε νόστιμο, δεν είναι απαραίτητο να είναι νόστιμο και για το παιδί.
  • Σέρβιρε μικρότερες μερίδες. Σύμφωνα με το πιάτο της σωστής διατροφής, τα λαχανικά δε χρειάζεται να είναι περισσότερο από το 1/4 του πιάτου. Θα μπορούσες, όμως, να αρχίσεις με ακόμα μικρότερη ποσότητα, μέχρι να συνηθίσει το παιδί τη γεύση του λαδερού. Συνόδευσε το λαδερό με τυρί ή / και αυγό, ψωμάκι ή ρύζι ή πατάτα, για να χορτάσει.
  • Δοκίμασε να συνδυάσεις μία γνωστή και αγαπημένη τροφή μαζί με το λαδερό. Για παράδειγμα σέρβιρε φασολάκια ή αρακά με ρύζι, λαζάνια με μπριάμ (λαζάνια με λαχανικά)
  • Μην το πιέζεις να φάει αλλά ζήτα του να δοκιμάσει. Μην αποθαρρύνεσαι. Αν βλέπει συχνά κάποιο λαδερό στο τραπέζι το πιθανότερο είναι ότι στο τέλος θα το δοκιμάσει.
Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή