Ας μην είμαστε απόλυτοι!
Τι πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά μας; Υπάρχουν "καλά" και "κακά" τρόφιμα;
 

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, χτίζουν σχέσεις. Σχέσεις με τους γονείς, με φίλους, με δασκάλους... Χτίζουν μία σχέση με το σχολείο, με το σώμα τους, με το φαγητό... Σε καθεμία από αυτές τις σχέσεις το κλειδί είναι η ισορροπία, ώστε να μπουν γερά θεμέλια που θα στηρίξουν μία υγιή σχέση.

Στον πλανήτη μας ένας στους τρεις ανθρώπους έχουν μία κακή σχέση με την τροφή. Ένας στους τρεις ανθρώπους είναι παχύσαρκοι ή υποσιτισμένοι.

Καθώς τα παιδιά μας μεγαλώνουν, φροντίζουμε να τα βοηθήσουμε να είναι υγιή, να κοιμούνται καλά και να τρέφονται σωστά. "φάε τα φρούτα σου" , "φτάνει τα πατατάκια", "δοκίμασε λίγο μπρόκολο", "μη φας άλλη σοκολάτα"...

Πολλές φορές, παρόλες τις προσπάθειες, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει και η σχέση που θα χτίσει το παιδί με την τροφή να μην είναι τόσο ισορροπημένη.Σε αυτήν την περίπτωση αυξάνει η πιθανότητα να εμφανίσει ένα παιδί παχυσαρκία ή κάποια διατροφική διαταραχή.

Τα πιο βασικό όπλο που διαθέτεις σε αυτόν τον αγώνα σα γονιός, είναι Η ΑΠΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ! Το φαγητό είναι υγεία, τροφή για το σώμα και απόλαυση. Έτσι απλά!

  • Χωρίς άγχος, χωρίς φωνές, χωρίς υποκρισία. Μάθε στο παιδί σου ΤΟ ΜΕΤΡΟ. Το μέτρο στην ποσότητα και τη συχνότητα που τρώμε το κάθετι.
  • Απέφυγε να διαχωρίζεις τις τροφές σε "καλές" και "κακές". Προτίμησε να μιλάς για τις τροφές που πρέπει να έχουμε "ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ" στο πιάτο μας και στις τροφές που καταναλώνουμε "ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ".

 

Οι τροφές για "πού και πού" είναι συχνά οι πιο αγαπητές από τους περισσότερους (γλυκά, αλμυρά, λιπαρά σνακ και junk food) δεν έχουν θρεπτικά συστατικά και συνήθως είναι πολύ πλούσιες σε θερμίδες.

Χρειάζονται, όμως, και αυτές. Όχι καθημερινά αλλά πιο αραιά.

Παραδέξου το! Έχεις κι εσύ τροφές από την "πού και πού" ομάδα που λατρεύεις, όπως όλοι.

Το πόσο συχνά μπορείς να καταναλώνεις τις τροφές της "πού και πού" ομάδας εξαρτάται από τη σωματική δραστηριότητα που έχεις, το στάδιο ζωής (παιδική ηλικία, εφηβεία, εγκυμοσύνη, τρίτη ηλικία) αλλά και τα προβλήματα υγείας που υπάρχουν.

Εξήγησε στο παιδί την έννοια του μέτρου. Μέτρο χρειάζεται στα πάντα.

"Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι στην ομάδα του " κάθε μέρα". Μας γεμίζουν βιταμίνες! Δεν μπορούμε να φάμε, φυσικά, πάρα πολλά, γιατί θα πονέσει το εντεράκι μας."

"Τα γαλακτοκομικά είναι στην ομάδα "του κάθε μέρα" γιατί μας βοηθούν να μεγαλώσουμε πιο δυνατοί. Αν το παρακάνουμε, μπορεί να φουσκώσει η κοιλίτσα ή να μας λείψει ο σίδηρος."

"Το παγωτό είναι στην ομάδα "του πού και πού" και μπορούμε να φάμε ένα στη βόλτα μετά το ποδήλατο την Παρασκευή. Αν τρώμε κάθε μέρα, θα χαλάσουν τα δόντια μας και μπορεί το σώμα μας να μην είναι τόσο δυνατό απένταντι στα μικρόβια."

Δείξε του με το παράδειγμά σου ποια τροφιμα είναι για "κάθε μέρα" και ποια για "πού και πού.
Δε χρειάζεται να κρύβεις τη σοκοφρέτα που θέλεις να φας. Μπορείτε να τη φάτε παρέα. Μπορεί να δει ότι η μαμά και ο μπαμπάς τρώνε και αυτοί πού και πού σοκοφρέτα! Καθάρισε φρούτα και φάτε τα παρέα. Γιατί είναι ωραίο να τρώμε κάθε μέρα φρούτα παρέα!

 

 

 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή