Οι πρώτες διακοπές με μωρό
Τα μωρά είναι πολύ πιο ανθεκτικά από όσο νομίζεις. Χαλάρωσε, οργανώσου και πήγαινε διακοπές ακόμα και αν έχεις νεογέννητο.
 

Καλοκαίρι και ενώ όλοι ετοιμάζονται για διακοπές, εσύ είσαι κολλημένη στο σπίτι με ένα μωρό γαντζωμένο πάνω σου. Από τη μια φοβάσαι, πού να τρέχεις τώρα με ένα μωρό, και ίσως να είναι μόνο ταλαιπωρία αυτό που θα ζήσεις. Από την άλλη αναπολείς, το όχι τόσο μακρινό περσινό καλοκαίρι, που ήσουν ανέμελη, χωρίς παιδιά, και φυσικά δεν είχες πρόγραμμα.

Αυτό το καλοκαίρι, μπορεί να νιώθεις εξαντλημένη από το ξενύχτι και την ασταμάτητη προσοχή που χρειάζεται ένα μωρό τους πρώτους μήνες της ζωής του. Αυτό που ίσως να μη γνωρίζεις, είναι πως τα βρέφη δεν είναι τόσο εύθραυστα όσο νομίζουν ή φοβούνται οι περισσότεροι γονείς.

Υπάρχουν όμως 2 μεγάλα πλεονεκτήματα στο ταξίδι με ένα βρέφος.

  1. Δεν περπατάει!!! Άρα το πας όπου θέλεις με το καρότσι και δεν το κυνηγάς. Η αλήθεια είναι πως αν δεν έχεις περάσει ένα τρίμηνο σκυμμένος για να προσέχεις το μικρό σου που κάνει τα πρώτα βήματα, δεν μπορείς να κατανοήσεις τη τεράστια ευκολία (να μην πούμε ευλογία) είναι το μωρό σου να είναι ακόμα στο καρότσι και να μην έχει μπουσουλήσει καν.
  2. Με λίγη οργάνωση, δεν έχεις να ανησυχείς για το φαγητό του. Αυτό θα στο αναλύσουμε λίγο παρακάτω.

Αντί λοιπόν να ζηλεύεις τους υπόλοιπους που θα πάνε διακοπές, οργανώσου και τόλμησέ το. Στο κάτω κάτω χρειάζεσαι τον ήλιο, για να συνθέσεις βιταμίνη D και να «αντέξεις» τον χειμώνα.


Μαζέψαμε λοιπόν μερικές «επίσημες» συμβουλές τις οποίες εμπλουτίσαμε με την προσωπική μας εμπειρία.

Υγεία και Ασφάλεια

Red and White Children Playing Road Signage

  • Πήγαινε στο φαρμακείο της γειτονίας σου και φτιάξε ένα κιτ πρώτων βοηθειών για να αντιμετωπίσεις μικρά ιατρικά θεματάκια, ενώ βρίσκεσαι ακόμα στο δρόμο με το μωρό σου. Μην ξεχάσεις τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, ακόμα και αν το μωρό σου δεν είναι σε μόνιμη θεραπεία και τα χρειάζεται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Είναι νόμος πως αν αφήσεις το φάρμακο για το άσθμα στο σπίτι, το παιδί σου θα πάθει κρίση άσθματος.  
  • Πάρε μαζί σου το βιβλιάριο υγείας του παιδιού, αρκεί βέβαια να είναι πλήρως ενημερωμένο. Εκεί υπάρχουν όλες οι πληροφορίες που θα χρειαστεί κάποιος που δεν γνωρίζει το παιδί.
  • Μην ξεχάσεις φυσιολογικό ορό και «ρουφηχτήρι» μύτης.
  • Αντικουνουπικό που θα κολλήσεις στο καρότσι, κρεβάτι ή αν είναι μεγαλύτερο το μικρό σου, θα προτιμήσεις ένα άοσμο, που θα ψεκάσεις.
  • Αλοιφή για τα τσιμπήματα. Εκτός από ένα απλό στικ, μην ξεχάσεις να πάρεις και μια κορτιζονούχα αλοιφή. Ρώτησε τον παιδίατρό σου, για να φύγεις οργανωμένη.
  • Αντηλιακό μπλουζάκι ή όλοσωμο, αν το μικρό σου είναι μεγαλύτερο των 6 μηνών.
  • Αν χρησιμοποιείται αντηλιακή κρέμα, δηλαδή το μικρό σου είναι τουλάχιστον 6 μηνών, προτίμησε κρέμα και όχι σπρέυ. Αν παρ’ όλα αυτά εσύ έχεις σπρέυ, ψέκασε πρώτα τα χέρια σου και όχι απευθείας στο μωρό.

Van Parked Beside the Road Near Handrail and Ocean

Στο αυτοκίνητο:

  • Πριν ξεκινήσεις βεβαιώσου ότι το κάθισμα του αυτοκινήτου είναι σωστά τοποθετημένο. Η ασφαλέστερη θέση για να ταξιδέψει ένα μωρό είναι ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ. Δεν είναι η αγκαλιά της μαμάς. Μπορεί να σκέφτεσαι «Σιγά και εμείς στην αγκαλιά ταξιδεύαμε». Να σου θυμίσουμε πως δεν υπήρχαν τόσα αυτοκίνητα στην κυκλοφορία. Ακόμα και αν χρησιμοποιήσεις δημόσιο μέσο, υπάρχει η δυνατότητα για να έχεις παιδικό κάθισμα.
  • Χρησιμοποίησε στο παιδικό καθισματάκι ένα βαμβακερό μικρό σεντονάκι, στο οποίο θα κάνεις τρύπες για να περάσεις τις ζώνες. Για κάποια μοντέλα παιδικών καθισμάτων υπάρχουν στο εμπόριο τέτοια βαμβακερά καλύμματα. Ο σκοπός τους είναι να είναι δροσερό 9όσο αυτό είναι εφικτό) το καθισματάκι και να απορροφούν τον ιδρώτα.
  • Βάλε παιχνιδάκια κρεμαστά για να απασχολείται.
  • Χρησιμοποίησε κλιπ για την πιπίλα, ώστε να την βρίσκεις εύκολα, ακόμα και κάθεσαι μπροστά.
  • Πάρε ηλιακές μεμβράνες ή κουρτινάκια για τα πλευρικά παράθυρα του αυτοκινήτου. Προστατεύεις και τα μάτια του μωρού, αλλά και διατηρείς πιο δροσερό το περιβάλλον.

View of Airliner Wing Above the Clouds

Στο αεροπλάνο:

Το σύνηθες είναι όταν έχεις μωρό, να σου δίνουν συτό το έξτρα ζωνάκι που προσαρμόζεται στη δικιά σου ζώνη ασφαλείας. Υπάρχουν όμως αεροπορικές εταιρείες οι οποίες παρέχουν ειδικά παιδικά καθισματάκια, φυσικά αν έχεις πάρει ξεχωριστή θέση για το βρέφος. Επικοινώνησε με την εταιρεία για να λύσεις τις απορίες σου.

 • Εάν τα αυτιά του μωρού σου φαίνεται να βλάπτονται από τις αλλαγές της πίεσης του αέρα κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης, ενθάρρυνέ το να θηλάζει ή να πιπιλάει ένα μπουκάλι ή την πιπίλα του.

• Δεν έχουν όλα τα μωρά πόνους στο αυτί, γι 'αυτό χρησιμοποίησε την κρίση σου. Εάν το μωρό σου φαίνεται να κοιμάται βαθιά, άφησε το και μην το ξυπνήσεις. Θα ξυπνήσει μόνο του από την ταλαιπωρία αν το ενοχλεί.

• Εάν ετοιμάζεσαι να κάνεις υπερατλαντικό ταξίδι τότε έχεις δύο επιλογές.

  1. Δοκίμασε να μετακινήσεις το πρόγραμμα ύπνου του μωρού σου λίγες μέρες πριν την αναχώρησή σας και να το εκθέσεις στο ηλιακό φως μόλις φτάσετε στον προορισμό σας.
  2. Ενδέχεται επίσης να θέλεις να διατηρήσεις το ίδιο χρονοδιάγραμμα στη νέα ζώνη ώρας, εάν αυτό λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

• Ό, τι κι αν επιλέξεις να κάνεις, προγραμμάτισε το αρκετές μέρες πριν το ταξίδι.


Διατροφή & Άνεση

  • Πάρε αρκετό νερό μαζί σου και προσπάθησε μέσα σε ένα θερμός να το διατηρήσεις δροσερό. Ειδικά αν θηλάζεις πρέπει να προσέχεις να μην αφυδατωθείς. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή γάλακτος. Επίσης, αν το μωρό σου είναι σε ηλικία που πίνει νερό, τότε σίγουρα θα χρειαστείς έξτρα νεράκι.
  • Αν το μωρό σου πίνει φόρμουλα. Να έχεις μαζί σου νερό για όλα τα γεύματα που θα χρειαστείς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.  Αν δεν αποστειρώνεις, η ζωή σου είναι σίγουρα ευκολότερη, αφού μπορείς να φτιάξεις γάλα με οποιοδήποτε εμφιαλωμένο νερό, σε θερμοκρασία δωματίου.  Αν ταξιδεύεις με αεροπλάνο, ρώτησε να μάθεις ποιος είναι ο κανονισμός για τη μεταφορά στερεών και υγρών.
  • Όταν ταξιδεύεις οδικώς, την ώρα που είναι να θηλάσεις, κάνε στάση και μην πας στο πίσω κάθισμα να το ταΐσεις αγκαλιά ενώ το αυτοκίνητο είναι εν κινήσει. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα θήλαστρο και μετά να ταΐσεις το μωρό σου, ενώ εσύ είσαι δίπλα στο παιδικό κάθισμα. Όμως και πάλι, δεν είναι ο πιο ασφαλής τρόπος.
  • Εάν το μωρό σου έχει ξεκινήσει τα στερεά, διατήρησε τα γεύματα που θα χρειαστείς σε ένα θερμός. Επίσης, μπορείς να φτιάξεις όλα τα γευματάκια, να τα αποθηκεύσεις σε μερίδες τις οποίες έχεις καταψύξει και να τα πάρεις μαζί σου μέσα σε ψυγείο με παγοκύστες. Εναλλακτικά, μπορείς να το δεις ακόμα πιο χαλαρά και αν το χρονικό διάστημα των διακοπών είναι μικρό, μπορείς να προμηθευτείς βιολογικές έτοιμες πολτοποιημένες τροφές. Αλλιώς μπορείς για 2-3 ημέρες να αντικαταστήσεις το κυρίως με γάλα ή γιαούρτι ή κρέμα ή φρουτόκρεμα.
  • Αν έχεις τη δυνατότητα παρασκευής φαγητού εκεί που θα πας, μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου ένα μικρό μίξερ ή ακόμα καλύτερα συσκευή ατμομάγειρα και μίξερ μαζί.
  • Αν δεν έχεις κάνει εισαγωγή όλων των τροφών και το μέρος που θα πας είναι σχετικά απομακρυσμένο, δεν είναι ανάγκη να συνεχίσεις την εισαγωγή νέων τροφών. Σίγουρα δεν θέλεις να αντιμετωπίσεις κάποια δυσάρεστη έκπληξη ή αλλεργική αντίδραση από κάποιο νέο τρόφιμο.
  • Επίσης, χρήσιμο εάν το μωρό σου τρώει στερεά, είναι να έχεις μια μεγάλη «σαλιάρα – ποδιά» που να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των ρούχων.  
  • Υπάρχουν ειδικά καθισματάκια φαγητού που είναι ελαφριά, φορητά και προσαρμόζονται εύκολα σε κάθε καρέκλα. Φυσικά, τα καρότσι είναι το νούμερο ένα «καθισματάκι φαγητού» όταν δεν έχεις αρκετό χώρο για αποσκευές.

 

Ψυχαγωγία

  • Πάρε μια τσάντα που περιέχει μερικά από τα αγαπημένα παιχνίδια του μωρού σου, καθώς και μερικές εκπλήξεις. Δεν είναι ανάγκη να τα εμφανίσεις όλα μαζί. Περίμενε να βαρεθεί το πρώτο, πριν περάσεις στο επόμενο.

Two Person Carrying Duffel and Backpack

Εξοπλισμός ταξιδιού

  • Μην ξεχάσεις την υφασμάτινη αλλαξιέρα.
  • Ένα ελαφρύ καροτσάκι (μερικές φορές ονομάζεται καρότσι ομπρέλα) έχει νόημα για τα μωρά που μπορούν να καθίσουν. Δεν είναι τόσο αναπαυτικό όπως ένα μεγαλύτερο καροτσάκι, αλλά είναι εύκολο να ταξιδέψεις μαζί του επειδή είναι ελαφρύ και πιάνει πολύ λιγότερο χώρο. • Οι μαρσιπποι είναι ιδανικοί για μικρά βρέφη γιατί έτσι διατηρείς τα χέρια σου ελεύθερα.
  • Εάν μείνεις σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο, ρώτησε αν έχουν «κούνια». Αν δεν σου παρέχουν, μπορείς να φέρεις ένα παρκοκρέβατο, το οποίο είναι ιδανικό και για τον ύπνο και για το παιχνίδι του μικρού σου.
  • Πάρε τουλάχιστον μια επιπλέον αλλαξιά ρούχων για τον εαυτό σου και το μωρό σου. Βάλε τα σε κάποιο σημείο που είναι εύκολα προσβάσιμο ακόμα και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
  • Πλαστικές σακούλες μικρού μεγέθους. Τόσο για τις χρησιμοποιημένες πάνες όσο και για κάποιο «ατύχημα» στο ταξίδι.
  • Πάρε μαζί σου ένα μικρό «παπλωματακι» που μπορείς να απλώσεις οπουδήποτε για να «ξεμουδιάσει» το μωρό σου.

Ξεκουράσου, χαλάρωσε για να χαλαρώσει και το μωρό σου. Μπορείς ακόμα και για ποτό να πας, αν είσαι στο κατάλληλο μέρος. Υπάρχουν Beach bars ανοιχτά μέχρι αργά. Απομακρύνσου από τη δυνατή μουσική, πιές το ποσό σου με τον καλό σου και άσε το μικρό σου να κοιμάται στο καρότσι, κάτω από τα αστέρια. Και όμως γίνεται!!!

Green Car Near Seashore With Blue Ocean

Πηγές:

 

 

 

 

 

 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή