15 Μαΐου 2018
BPA: δε βρίσκεται μόνο στα μπιμπερό!
Η α - διασφαινόλη (γνωστή στις νέες μαμάδες ως BPA) υπάρχει σε πολλά πλαστικά αντικείμενα. Γιατί πρέπει να την αποφύγουμε και πώς μπορεί να γίνει αυτό;
 

Η α - δισφαινόλη (BPA) είναι μία ανόργανη ουσία που χρησιμοποιείται στην παραγωγή πολυκαρβονικών πλαστικών και συνθετικών ρητινών.

Τα πολυκαρβονικά πλαστικά είναι σκληρά στην υφή και χρησιμοποιούνται στα μπιμπερό, στα μπουκάλια νερού, στα πλαστικά τάπερ, στα πλαστικά σερβίτσια κλπ.

Οι σύνθετες ρητίνες χρησιμοποιούνται ως επικάλυψη σε μεταλλικές κονσέρβες και στις σωλήνες της υδροδότησης για να αποφευχθεί η αλλοίωση των μετάλλων.

Η BPA μπορεί να διαφύγει στο φαγητό ή το νερό, όταν το δοχείο που την περιέχει θερμανθεί ή όταν φθαρεί.

Όταν η BPA απελευθερωθεί στα τρόφιμα ή τα υγρά, μεταφέρεται στον οργανισμό μας και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, πρώιμης εμμηναρχής, καθέξιν αποβολών και σακχαρώδη διαβήτη.

 Πώς θα μειώσουμε την πρόσληψη BPA από τον οργανισμό μας;

 

  1. Αποφεύγουμε τη χρήση πλαστικών μπιμπερό ή προμηθευόμαστε μπιμπερό με την ένδειξη "BPA free".
  2. Αποφεύγουμε τη συχνή κατανάλωση τροφίμων που διατηρούνται σε κονσέρβες.
  3. Αποφεύγουμε να ζεσταίνουμε πλαστικά δοχεία (πχ. χρήση στο φούρνο μικροκυμάτων) ή να τα γεμίζουμε με ζεστά τρόφιμα ή υγρά.
  4. Αποφεύγουμε να πλένουμε τα πλαστικά δοχεία στο πλυντήριο πιάτων ή να τα τρίβουμε με πολύ σκληρές βούρτσες και ισχυρά απορρυπαντικά.
  5. Πετάμε χωρίς δεύτερη σκέψη τα φθαρμένα πλαστικά δοχεία.
  6. Αποθηκεύουμε τα μπουκάλια νερού σε δροσερό σημείο, μακριά από τον ήλιο ή πηγές θέρμανσης.
  7. Προτιμούμε να αγοράζουμε πλαστικά με την ένδειξη 1,2,4,5,6 στο πίσω μέρος τους (στον αριθμό ανακύκλωσης) και αποφεύγουμε τα προϊόντα με τον αριθμό 3 ή 7.

Καλό θα ήταν να μειώσουμε τη χρήση πλαστικών, ακόμα και αν είναι κατάλληλα. Στην αγορά πλέον υπάρχουν παιχνίδια ξύλινα, όπως τον παλιό καλό καιρό καθώς και σκεύη από μπαμπού ή ανοξείδωτα.

Τα σκεύη από μπαμπού έχουν το πλεονέκτημα πως είναι πολύ ελαφριά και εξαιρετικά καλόγουστα. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το δοχείο φαγητού, την κούπα του καφέ αλλά και τα καλαμάκια που χρησιμοποιούμε για τον καφέ και το γάλα. Είναι εύκολο να τα βρούμε πλέον και στην ελληνική αγορά σε επιλεγμένα καταστήματα ή μεσω ελληνικών e-shops.

 

 

Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή