Έφαγε όλα του τα λαχανικά σήμερα; Όχι; Κι όμως δεν πειράζει!
Τι κάνουμε όταν τα παιδιά αρνούνται να φάνε τα φρούτα και τα λαχανικά που ετοιμάσαμε;
 

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα παιδιά (κι εμείς) πρέπει να τρώνε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Αγωνιζόμαστε, λοιπόν, καθημερινά να τους ετοιμάσουμε το χυμό για το πρωινό, τα καροτάκια για το σχολείο, τα λαχανικά τους το μεσημέρι, τα φρούτα το απόγευμα και τη σαλάτα τους το βράδυ… Τα βάζουμε να συμμετέχουν στην προετοιμασία τους, να παίξουν με τα λαχανικά με την ελπίδα να τα αγαπήσουν…

Τι γίνεται, όμως, όταν τα παιδιά αρνούνται να φάνε τα φρούτα και τα λαχανικά που με τόση αγωνία και στοργή τους ετοιμάσαμε;

Καθημερινός προβληματισμός για χιλιάδες γονείς…

Ποια είναι η λύση; Καμία! Απλά ηρεμούμε και περιμένουμε!

Δεν ξεχνάμε ότι:

1. Μπορεί να χρειαστεί να δουν ένα τρόφιμο 10 ή περισσότερες φορές στο τραπέζι μέχρι να το συνηθίσουν.

2. Αποτελούμε το πρότυπό τους. Επομένως εμείς συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε και να τρώμε το λαχανικό που δεν αγαπούν και την επόμενη φορά, ποιος ξέρει; Ίσως αποφασίσουν να δοκιμάσουν.

3. Αρκεί να δοκιμάσουν ένα λαχανικό! Επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, είμαστε ικανοποιημένοι απλά και μόνο από το να δεχθούν να δοκιμάσουν κάτι που μέχρι σήμερα δεν πλησίαζαν.

4. «Ο σκοπός είναι να δούμε το δάσος πίσω από το δέντρο». Ο σκοπός μας είναι τα παιδιά να αγαπήσουν το οικογενειακό τραπέζι, να αποκτήσουν μία υγιή σχέση με το φαγητό. Αν δεν τρώνε φασολάκια, δεν πειράζει. Αν όμως η ώρα του γεύματος συνδεθεί στο μυαλό τους με καταπίεση και φωνές, αυτό θα τα κυνηγάει σε ολόκληρη τη ζωή τους.

 

Τρώμε οικογενειακά! Τρώμε με χαμόγελο!

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή