Γιατί δεν τρώει στο σχολείο; -covid edition
Για ποιους λόγους το παιδί δεν τρώει στο σχολείο στην covid εποχή;
 

Mήπως και εσάς τα μικρά σας γύρισαν σπίτι και δεν είχαν ακουμπήσει το φαγητό τους; 

Και εκεί αρχίζουν οι ερωτήσεις:

“Γιατί καλό μου δεν έφαγες; Δεν πεινούσες; Δεν είχες χρόνο; Πέρασες καλά στο σχολείο; Αισθάνεσαι καλά;” και φυσικά σε αυτή τη λίστα ερωτήσεων μπορείτε να προσθέσετε άλλες τόσες της Ελληνίδας μάνας. Γιατί εννοείται, πως θα βάλουμε στο μυαλό μας τα χειρότερα σενάρια. Κυρίως όταν αυτή η πρακτική επαναλαμβάνεται. Και ποιος είναι ο πρώτος άνθρωπος με τον οποίο θα συζητήσουμε τον προβληματισμό μας; Μήπως εκμαιεύσουμε και κάποια σημαντική πληροφορία; Φυσικά, μια άλλη ή πολλές άλλες μαμάδες από την ίδια τάξη. 

Μιλώντας λοιπόν με μαμάδες από το Δημοτικό Σχολείο, κάναμε μια σημαντική διαπίστωση. Υπάρχουν παιδάκια που στο σχολείο δεν τρώνε. Κάποια μπορεί να μην πίνουν και νερό. Γυρίζουν στο σπίτι πεινασμένα σαν μικρά λυκάκια. Σχολάνε και από τα κάγκελα ρωτάνε “Μαμά, τι φαγητό έχουμε; Πεινάω!”

Κανένα από αυτά τα παιδάκια δεν είναι άρρωστο ή περνάει δύσκολα στο σχολείο. Απλά είναι παιδάκια που στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού έχουν ζήσει το σχολείο μόνο σε εποχή πανδημίας covid. 

Αν το μικρό σας ανήκει στις μικρές τάξεις του Δημοτικού, τότε μπορεί:

  • να φοβάται να βγάλει τη μάσκα του για να μην κολλήσει,
  • να βαριέται να κάνει όλη τη διαδικασία (πλύσιμο χεριών, αποθήκευση μάσκας κλπ), 
  • να προτιμάει να παίξει από το να καθυστερήσει με όλο το πρωτόκολλο “κολατσιό στην covid εποχή”.

Τα παιδιά που πάνε νηπιαγωγείο, επειδή τρώνε όλα μαζί την ίδια ώρα και ακολουθείται μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία, αισθάνονται ασφάλεια. Έχουν τον/ τη δάσκαλο/α τους να τα καθοδηγεί, βοηθάει και επιβλέπει, οπότε το άρθρο αυτό αναφέρεται στα παιδιά πρώτης έως και τρίτης δημοτικού. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και μεγαλύτερα παιδιά που ακολουθούν την ίδια τακτική.

Πριν καλέσετε λοιπόν έντρομη τον παιδίατρο, να τον ρωτήσετε με ανησυχία, γιατί το μικρό σας δεν τρώει στο σχολείο, κάνετε μια συζήτηση μαζί του. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να αισθάνονται ασφάλεια και καλώς ή κακώς τα μικρά που έχουν μάθει να κάνουν τα πάντα με τη μάσκα, κάποιες φορές αισθάνονται ανασφάλεια χωρίς αυτήν. Δεν χρειάζεται να το μεταπείσετε από την πρώτη συζήτηση. Η λύση μπορεί να είναι απλή, όπως το να έχει και μια ακόμα καινούργια μάσκα για να τη φορέσει μετά το γεύμα του. Διαβάστε τρόπους να κάνετε το σνακ στην covid εποχή πιο ασφαλές και φυσικά, ενδυναμώστε τα υπόλοιπα γεύματα μέσα στην ημέρα.

Ένα παιδί που έχει σχολικό ωράριο 08.15 - 13.15 μπορεί να αντέξει αν έχει φάει ένα καλό πρωινό στην ασφάλεια του σπιτιού του. Επίσης, ένας συσκευασμένος χυμός χωρίς προσθήκη ζάχαρης, αν και δεν είναι η ιδανική λύση, σίγουρα όμως μπορεί να βοηθήσει το μικρό να πάρει ενέργεια μέχρι να γυρίσει σπίτι. 

Ένα υγιές παιδί θα καλύψει την ενέργεια που του λείπει με τα υπόλοιπα γεύματα μέσα στην ημέρα. Μην ανησυχείς, απλά εμπιστεύσου την όρεξη του και αυτή θα σε καθοδηγήσει. Χρειάζεται λίγη προσοχή, να μην πέσεις στην παγίδα να προσφέρεις στο παιδί γλυκά και τρόφιμα φτωχά σε θρεπτική αξία με το ελαφρυντικό, πως ήταν νηστικό για κάποιες ώρες στο σχολείο. Η ποιότητα της τροφής που παρέχουμε στα μικρά μας παραμένει πάντα προτεραιότητα μας.

Λόγω της πανδημίας είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν και να παίξουν με τους φίλους τους στο σχολείο. Το φαγητό θα το βρει και στο σπίτι, το παρεάκι του όμως...

Και μια τελευταία συμβουλή. Απομακρύνουμε τα μικρά από την τηλεόραση την ώρα των ειδήσεων. Υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την πανδημία, που δημιουργούν εντυπώσεις και που είναι ακόμα μικρά για να διαχειριστούν και να εκλογικεύσουν.

Καλή & ασφαλή επιστροφή στο σχολείο.

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή