5 tips για τα σχολικά σνακ εν καιρώ πανδημίας
5 συμβουλές για να κάνεις το σχολικό σνακ ασφαλέστερο σε καιρό πανδημίας. 
 

Επιστροφή στα θρανία και όλοι ελπίζουμε πως θα κυλήσει ομαλά αυτή η σχολική χρονιά, με τα παιδιά στο σχολείο. Μικροί και μεγάλοι, δάσκαλοι και μαθητές ακολουθούν τις οδηγίες για αποφυγή συνωστισμού, χρήση μάσκας και καλό αερισμό της τάξης. Ελέγχονται 2 φορές την εβδομάδα και μπαίνουν στο σχολείο με το πιστοποιητικό αρνητικού τεστ. 

Μέχρι εδώ, όλα λειτουργούν πάρα πολύ καλά. Τι γίνεται όμως με την ώρα του διαλείμματος και κυρίως με το σχολικό σνακ;

Συνεχίζουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί!!!

Σας έχουμε 5 tips για να γίνει το κολατσιό ευκολότερο και ασφαλέστερο.

Multiracial schoolchildren having breakfast during break

Ανεξαρτησία. 

Στις μικρές τάξεις του δημοτικού και στο νηπιαγωγείο, τα παιδιά πολλές φορές ζητάνε τη βοήθεια του δασκάλου τους, για να ανοίξουν το τσαντάκι τους ή το ταπεράκι τους. Λόγω covid αυτό θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο. Έχοντας λοιπόν αυτό στο μυαλό μας, 

  • θα πρέπει να φροντίσουμε η συσκευασία του κολατσιού να ανοίγει εύκολα.
  • Εκπαιδεύουμε το παιδί μας στο σπίτι πως να το κάνει. 
  • Αν του δώσουμε κάτι τυποποιημένο, μπορεί να δυσκολευτεί να ανοίξει τη συσκευασία, για αυτό καλό θα ήταν να έχουμε προνοήσει και να το έχουμε κάνει εμείς αυτό από το σπίτι. 

Στο εμπόριο υπάρχει πληθώρα από σακουλάκια πλαστικά ή χάρτινα, ταπεράκια, υφασμάτινες θήκες και άλλα που ανοίγουν εύκολα και είναι ιδανικά για να μεταφέρουν τα μικρά μας το κολατσιό τους με ασφάλεια. 

 

“Πλένουμε τα χέρια μας πριν το φαγητό”. 

Αυτή η πρόταση μας ταξιδεύει πίσω στα δικά μας σχολικά χρόνια. Τότε που γυρίζαμε από το σχολείο και η πρώτη κουβέντα των δικών μας (μετά το πώς τα πήγες στο διαγώνισμα) ήταν: “πλύνε τα χέρια σου και έλα να φάμε”. 

Τόσο παλιό αλλά και τόσο επίκαιρο. 

Μαθαίνουμε στα παιδιά να πλένουν σωστά τα χέρια τους. 

Μετράμε από μέσα μας μέχρι το 20 ή βάζουμε χρονόμετρο για 20 δευτερόλεπτα. 

 

Για πρακτικούς λόγους το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό μπορεί να είναι δύσκολο στο σχολείο. Ελέγχουμε πάντα την τσάντα των παιδιών μας να έχουν πάντα αλκοολούχο αντισηπτικό (60% - 90% περιεκτικότητα σε οινόπνευμα).

 

Φαγητό “στο χέρι”.

Όσο λιγότερα πράγματα έχουν να κουβαλάνε τα παιδιά μας, τόσο καλύτερα. Όσο λιγότερα αντικείμενα συμπεριλαμβάνονται στο δεκατιανό τους, επίσης είναι καλύτερο. Αποφεύγουμε για παράδειγμα, να βάλουμε και μαχαιροπίρουνο, το οποίο θα πρέπει να χειριστούν με ασφάλεια. Καλύτερα να δώσουμε έμφαση στο πως θα καθαρίσουν καλά τα χέρια τους, πριν το φαγητό. 

Παρόλα αυτά αν προτιμούμε να κόψουμε το μήλο σε κομματάκια να δώσουμε μαζί και ένα πιρουνάκι, καλό θα ήταν αυτό το πιρουνάκι να χωράει στο ταπεράκι και να μην αναγκάζεται το παιδί να το κουβαλάει χωριστά.

 

Το φαγητό σου είναι ΜΟΝΟ δικό σου. 

Η κοινοκτημοσύνη, οι δοκιμές και η ανταλλαγή φαγητού ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ!!!

Το φαγητό και τα χέρια μας δεν ακουμπάνε πουθενά. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας, κυρίως στα πιο μικρά, να καταναλώνουν το δικό τους σνακ. Δεν παίρνουμε από άλλα ταπεράκια, σακουλάκια κλπ. Εδώ θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε το φαγητό που δίνουμε στο παιδί να είναι αποδεκτό από αυτό. Μπορεί εμείς να  θεωρούμε πως πρέπει να φάει φρούτο στο σχολείο, όμως εκείνο να προτιμάει κρακεράκια. Ερχόμαστε σε συμφωνία, κάνοντας αμφότερες οι πλευρές υποχωρήσεις. Το τελευταίο που θέλουμε είναι σε εποχή covid το παιδί μας να μοιράζεται φαγητό με άλλα παιδιά. 

Καλή ιδέα είναι να έχουμε ταμπελάκι πάνω στο ταπεράκι του παιδιού μας ώστε να μην μπερδεύεται με άλλα.

Clear Glass H2o Bottle

Δεν πίνουμε από “ξένο” παγούρι.

Προσέχουμε ώστε τα παιδιά μας να έχουν αρκετό νερό μαζί τους. Αν είναι αρκετά μικρά, μπορούμε να τους έχουμε δύο παγουράκια, για να μοιράζεται το βάρος και στην τσάντα, αλλά να είναι και πιο εύκολο να τα διαχειριστούν όταν πίνουν νερό. Είναι πιθανό να μην επιτρέπετε να πάνε στις κοινόχρηστες βρύσες, αν και έτσι και αλλιώς δεν είναι ασφαλής επιλογή να τις χρησιμοποιήσουν και να συνωστίζονται στην ουρά εν μέσω πανδημίας. 

Φυσικά, θυμίζουμε καθημερινά στα παιδιά μας να προσέχουν πως διαχειρίζονται τη μάσκα τους την ώρα του φαγητού.

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή