Μικροί αθλητές
Τι τρώνε οι μικροί αθλητές πριν τις προπονήσεις και τους αγώνες;  
 

Μετά το σχολείο πολλά παιδιά έχουν προπονήσεις ή αγώνες. Η ενασχόληση με τα αθλήματα βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη, βάζει γερά θεμέλια στην υγεία τους και τα βοηθάει να κοινωνικοποιούνται, να θέτουν στόχους και να συνεργάζονται. Ταυτόχρονα, όμως, προκαλεί έναν "πονοκέφαλο" στις μαμάδες για το τι πρέπει να φάνε πριν την προπόνηση ή τον αγώνα για να έχουν δυνάμεις, καλύτερη απόδοση και αντοχή.

Γενικότερα, είναι σημαντικό να τρεφόμαστε ισορροπημένα και να ενυδατωνόμαστε καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Για τους μικρούς αθλητές, όμως, σημαντικά είναι και τα γεύματα που γίνονται κάποιες ώρες πριν τις προπονήσεις ή τους αγώνες. Συγκεκριμένα:

  • 3-4 ώρες πριν την προπόνηση ή τον αγώνα τα παιδιά χρειάζονται ένα ισορροπημένο γεύμα, πλούσιο σε υδατάνθρακες. Τους υδατάνθρακες μπορούμε να τους πάρουμε από τα ζυμαρικά, το ρύζι, τις πατάτες, το ψωμί και τα όσπρια. Όσον αφορά τα δημητριακά, γενικά, καλό είναι να προτιμούμε ολικής άλεσης. Θα πρέπει να συνοδεύονται από μία μικρή ποσότητα πρωτεΐνης και λίγα λαχανικά. Δε χρειάζεται το γεύμα να είναι πολύ λιπαρό και βαρύ, διότι θα καθυστερήσει η πέψη του και το παιδί θα κουράζεται εύκολα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Επίσης, αποφεύγουμε τα γλυκά, τα οποία θα τους δώσουν απότομα ενέργεια αλλά μετά θα ξεμείνουν και θα νιώσουν κουρασμένα. Τέλος, προσέχουμε την ποσότητα. Πολύ λίγο φαγητό θα αφήσει το παιδί χωρίς ενέργεια αλλά αν είναι μεγάλη η ποσότητα, το παραφαγωμένο παιδί δε θα μπορέσει να αθληθεί.
  • Αν μένει στο σχολείο ως αργά, τότε θα πρέπει να έχουμε προγραμματίσει το γεύμα αυτό να το κάνει στο σχολείο. Στην περίπτωση που το παιδί δεν έχει τη δυνατότητα να φάει κανονικό φαγητό σε ταπεράκι, μπορούμε να του φτιάξουμε σπιτικό χάμπουργκερ ή πίτσα ή σπανακόπιτα, σάντουιτς ή αραβική πίτα μέσα στην οποία έχουμε τυλίξει το φαγητό που έχουμε μαγειρέψει (πχ. κοτόπουλο με λαχανικά).
  • 1-2 ώρες πριν την προπόνηση ή τον αγώνα τα παιδιά χρειάζονται μία ακόμα μικρή δόση ενέργειας και φυσικά νερό. Την ενέργεια αυτή μπορούν να την πάρουν από ένα ώριμο φρούτο (πχ. μπανάνα) ή ένα μικρό χυμό. Τα φρούτα θα τους δώσουν την απαραίτητη γλυκόζη για να έχουν ενέργεια και αντοχή και θα φύγουν γρήγορα από το στομαχάκι για να μη νιώθουν βαρυστομαχιασμένοι οι μικροί μας αθλητές.

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή