Τροφικές αλλεργίες στα μωρά
Οι τροφικές αλλεργίες στα μωράκια είναι πιο συχνές απ' ό,τι στους ενήλικες. Τι πρέπει να έχουμε υπόψη μας για τις διατροφικές αλλεργίες και πώς εισάγουμε νέες τροφές στο μικρό μας;
 
  • Οι τροφικές αλλεργίες αφορούν ένα 6-8% των μικρών παιδιών και συνήθως υποχωρούν καθώς αυτά μεγαλώνουν. Μόνο 1-2% των ενηλίκων εμφανίζουν διαγνωσμένες αλλεργίες στα τρόφιμα. Μία εξαίρεση αποτελεί η αλλεργία στα φιστίκια, η όποια δεν υποχωρεί με τα χρόνια και συνήθως είναι οριστική.
  • Τα μωράκια που έχουν ιστορικό στην οικογένεια με αλλεργίες (έκζεμα, άσθμα, τροφικές αλλεργίες) έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν και τα ίδια κάποια διατροφική αλλεργία. Αν, λοιπόν, κάποιος γονιός ή το μεγαλύτερο αδερφάκι έχει αλλεργία κι έχει εμφανίσει κάποια ατοπική νόσο, καλό θα ήταν να δώσουμε λίγη περισσότερη προσοχή.
  • Οι έρευνες δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δε χρειάζεται να αποφεύγουμε τα αλλεργιογόνα τρόφιμα. Αν, δηλαδή, υπάρχει ιστορικό ατοπικής νόσου στο μεγαλύτερο αδερφάκι ή έναν γονιό, η μητέρα που εγκυμονεί δε χρειάζεται να αποφεύγει τα τρόφιμα που προκαλούν συνήθως αλλεργίες εκτός και αν είναι η ίδια αλλεργική σε κάποιο τρόφιμο.
  • Υπάρχουν κάποιες έρευνες ότι η πρόσληψη κατά την εγκυμοσύνη βιταμίνης D, φυλλικου οξέος και ω3 λιπαρών οξέων μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης αλλεργιών στο μωράκι. Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών δεν είναι ακόμα οριστικά όμως. Παρολαυτά, σε κάθε περίπτωση είναι καλό κατά την εγκυμοσύνη να καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια στις ουσίες αυτές και για άλλους λόγους.
  • Η ενδεδειγμένη αποκλειστική τροφή τους πρώτους 6 μήνες για τα μωράκια με ιστορικό αλλεργιών είναι το μητρικό γάλα
  • Όταν έρθει η στιγμή να εισάγουμε νέα τρόφιμα στο μωράκι μας, φροντίζουμε να εισάγουμε ένα - ένα ειδικά τα συνήθη αλλεργιογόνα τρόφιμα. Αυτά είναι το γάλα, το αβγό, τα θαλασσινά, το ψάρι, η σόγια, το σουσάμι και τα φιστίκια. Τα τρόφιμα αυτά ευθύνονται για το 90% όλων των αλλεργιών. Σπανιότερα, μπορεί να εμφανιστεί αλλεργία και σε κάποιο πρόσθετο τροφίμων (τα γνωστά Ε), οπότε καλό θα ήταν να αποφύγουμε αρχικά την εισαγωγή επεξεργασμένων τροφών.
  • Τα συνηθισμένα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ένα μωράκι με διατροφική αλλεργία είναι διάρροιες, εμετοί, δυσκολία στην αναπνοή ή βήχας, πρησμένα χείλια και λαιμός και φαγούρα στη γλώσσα, το λαιμό, το δέρμα ή τα μάτια. Επίσης, μπορεί να έχει συνάχι και πρησμένα ματάκια. Οι αλλεργίες στα τρόφιμα σπανιότατα μπορούν να οδηγήσουν σε αναφυλαξία.
  • Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας και να μην κάνουμε μόνοι μας τη διάγνωση της αλλεργίας. Αν αποκλείσουμε από μόνοι μας κάποιο τρόφιμο, θεωρώντας ότι προκάλεσε αλλεργία, κινδυνεύουμε να το στερήσουμε άδικα από το παιδάκι μας.
Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή