22 Δεκεμβρίου 2015
Μελομακάρονα με καστανή ζάχαρη
Το αντιπροσωπευτικό γλυκό των Χριστουγένων.
 
Τα υλικά μας

Για τη ζύμη
  • 1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 4 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Χυμός και ξύσμα από ένα πορτοκάλι ακέρωτο βιολογικό
  • ¼ φλιτζανιού κονιάκ
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικινγκ πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού σόδα
  • ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
Για το σιρόπι
  • 2/3 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 5 γαρίφαλα ολόκληρα
  • φλούδα από ½ πορτοκάλι ακέρωτο βιολογικό ή χυμό από 1/2 πορτοκάλι
  • 1 ½ φλιτζάνι μέλι
Για το γαρνίρισμα
  • ½ φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα


Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά περίπου, το λάδι και τη ζάχαρη.
  2. Ρίχνουμε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μπέικινγκ πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το γαρύφαλλο, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  3. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια μαλακιά ζύμη (μην παραζυμώσετε και σκληρύνει). Αν σας φαίνεται πολύ μαλακή και δοκιμάσετε να την πλάσετε και δεν πλάθεται, μην της προσθέσετε επιπλέον αλεύρι γιατί μετά θα αναρωτιέστε γιατί βγήκαν σφιχτά τα μελομακάρονά σας. Αφήστε την να ξεκουραστεί 10 λεπτά και θα είναι έτοιμη.
  4. Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε με τα δάκτυλα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κουπάτ σε σχήματα αστεριού για να δημιουργήσουμε μαζί με τα παιδιά. Δεν τα κάνουμε πολύ μεγάλα γιατί φουσκώνουν.
  5. Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, τα κεντάμε με ένα πιρούνι και τα ψήνουμε στους 180C για 25 – 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα (όχι πολύ).
  6. Στο μεταξύ βάζουμε σε πλατύ και βαθύ τηγάνι το νερό με το ξύλο της κανέλας, τα γαρίφαλα και τη φλούδα του πορτοκαλιού να πάρουν μια δυο βράσεις.
  7. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
  8. Ανακατεύουμε μέσα το μέλι και διατηρούμε το σιρόπι ζεστό (όχι καυτό) στη χαμηλή φωτιά (ένδειξη 2 - 3 σε εστίες με 9 βαθμίδες) χωρίς να το αφήσουμε να ξαναπάρει βράση. Χρησιμοποιούμε τηγάνι, γιατί έτσι είναι πιο έυκολο να μελώσουμε τα μελομακάρονα.
  9. Βγάζουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν. Τα βουτάμε ανά 10 περίπου στο τηγάνι με το σιρόπι για μισό λεπτό. Τα αναποδογυρίζουμε για να σιροπιαστούν και από την άλλη πλευρά και ύστερα τα βάζουμε στο ταψί και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
  10. Μεταφέρουμε τα μελομακάρονα σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.
  11. Περιχύνουμε με όσο σιρόπι έχει περισσέψει στο τηγάνι (αν έχει περισσέψει) και αν επιθυμούμε.

Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή