16 Δεκεμβρίου 2016
Τα Χριστουγεννιάτικα gingerbread cookies... αλλιώς!
Φτιάχνουμε στο σπίτι τα γνωστά μπισκοτάκια με απλά ελληνικά υλικά και τα στολίζουμε. 
 
Τα υλικά μας
  • 100 γρ βούτυρο
  • 50 γρ καστανή ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 120 ml μέλι
  • 60 ml πετιμέζι
  • 1/4 κγ αλάτι
  • 3/4 κγ μαγειρική σόδα
  • 2 κγ σκόνη τζίντζερ
  • 1 κγ κανέλα
  • 1/4 κγ μοσχοκάρυδο σκόνη
  • 1/4 κγ γαρύφαλλο σκόνη
  • 400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

1. Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει.

2. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε να χτυπάμε.

3. Προσθέτουμε το μέλι και το πετιμέζι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

4. Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε όλες τις σκόνες (αλάτι, κανέλα, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, μαγειρική σόδα, αλεύρι) και ανακατεύουμε.

5. Προσθέτουμε σιγά σιγά το μίγμα με τις σκόνες στο μίξερ μας και χτυπάμε σε σιγανή ταχύτητα μέχρι να πάρουμε μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη.

6. Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη μας τη χωρίζουμε σε δύο ζυμαράκια και τα τυλίγουμε το καθένα χωριστά σε διαφάνεια. Τα βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες ή και όλη τη νύχτα, αν μας βολεύει.

7. Βγάζουμε το ένα ζυμαράκι και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Φτιάχνουμε ένα φύλλο ζύμης πάχους περίπου 1/2 εκατοστού. Κόβουμε μπισκοτάκια με τα κουπάτ μας και τα βάζουμε σε λαδόκολλα στο ταψί μας. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο ζυμαράκι. (ή το βάζουμε στην κατάψυξη για να έχουμε ζύμη για φρέσκα μπισκότα μία άλλη ημέρα).

8. Ψήνουμε τα μπισκότα μας στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω για 8-12 λεπτά.

9. Προαιρετικά τα στολίζουμε με γλάσο ή ζαχαρόπαστα για ακόμα πιο εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο αποτέλεσμα αλλά ακόμα και χωρίς αυτό είναι πεντανόστιμα και μυρίζουν... Χριστούγεννα!

 

#Tip: Μπορούμε πάντα να τα φτιάξουμε με μελάσσα σε ίδια ποσότητα με το μέλι και το πετιμέζι. Το αποτέλεσμα γευστικά είναι παρεμφερές.

Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή