19 Απριλίου 2019
Λαζαράκια - σταφιδοψωμάκια
Το Σάββατο του Λαζάρου φτιάχνουμε με τα παιδιά μας νόστιμα σταφιδοψωμάκια, τα Λαζαράκια.
 
Τα υλικά μας
  • 500γρ.αλεύρι για τσουρέκι ή για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλιτζ.τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζ.τσαγιού καστανή ζάχαρη
  • 1 φλιτζ.τσαγιού χλιαρό νερό
  • 1/2 φλιτζ.τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 1 φρέσκια
  • 2 κ.γλ.κανέλα σκόνη
  • 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο σκόνη
  • 1 βανίλια
  • 1/2 φλιτζ.τσαγιού σταφίδες
  • γαρίφαλα ολόκληρα για τη διακόσμηση

 


Εκτέλεση
  1. Ζεσταίνουμε το νερό να είναι χλιαρό και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Ρίχνουμε και λίγο αλεύρι να γίνει χυλός. 
  2. Ετοιμάζουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, και διαλύουμε μέσα στον χυμό πορτοκαλιού τα μυρωδικά (κανέλα και γαρίφαλο σκόνη).
  3. Στον χυλό με το αλεύρι, τη μαγιά και το νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το λάδι και ανακατεύουμε.
  4. Έπειτα ρίχνουμε και τον χυμό, το ξύσμα και τα μυρωδικά.
  5. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλέυρι και ζυμώνουμε.
  6. Στο τέλος βάζουμε και τις σταφίδες.
  7. Στο τέλος θα έχουμε μια λεία, ελαστική ζύμη που μοιάζει με του τσουρεκιού σε υφή και αρώματα.
  8. Αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
  9. Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης, πλάθουμε μικρά οβαλ σχηματάκια, που θα είναι το σώμα. Φτιάχνουμε και ένα λεπτό κρόσι ζύμης, το οποίο τυλίγουμε γύρω από το οβαλ ψωμάκι.
  10. Βάζουμε γαρίφαλα για μάτια και αφήνουμε για άλλη μισή ώρα, να ξεκουραστούν.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σους 180 βαθομύς με αντιστάσεις πάνω κάτω για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Φυσικά μπορούμε να φτιάξουμε τη συνταγή οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο χρόνο, σαν απλά σταφιδοψωμάκια ή ακόμα και χωρίς σταφίδες, σαν νηστίσιμο τσουρέκι.

Η ιστορία πίσω απο τη συνταγή

Το Σάββατο του Λαζάρου είναι μια από τις πιο σημαντικές ημέρες της Ορθοδοξίας, αφού σηματοδοτεί την Ανάσταση. Η Ανάσταση του Λαζάρου ήταν το τελευταίο και το μεγαλύτερο θαύμα του Χριστού, αφού ανέστησε τον νεκρό για τέσσερις ημέρες Λάζαρο, λέγοντας τη γνωστή σε όλους μας φράση «Λάζαρε, δεύρο έξω».

Στην ελληνική παράδοση η ημέρα του Λαζάρου στις περισσότερες περιοχές γιορτάζεται με τραγούδια που λένε τα παιδιά, γυρίζοντας από σπίτι σε σπίτι, όπως τα Κάλαντα των Χριστουγέννων.

Παλαιότερα, αυτή την ημέρα, κανένας γεωργός δεν πήγαινε στο χωράφι του να εργαστεί, γιατί όπως πίστευαν, ό,τι έπιαναν θα μαραινόταν. Επιτρεπόταν μόνο η συγκέντρωση ξερών κλαδιών για το άναμμα των φούρνων τη Μεγάλη Εβδομάδα για το ψήσιμο των κουλουριών.

Την ημέρα αυτή επίσης, σε όλα τα σπίτια οι νοικοκυρές φτιάχνουν στριφτά σταφιδοψωμάκια, «τα Λαζαράκια», συμβολίζοντας με τον τρόπο αυτό το σώμα του Λαζάρου που ήταν τυλιγμένο στο σάβανο.

Τα «Λαζαράκια» είναι ένας τρόπος να περάσουμε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά μας, να φτιάξουμε κάτι σπιτικό και θρεπτικό, καθώς επίσης να διατηρήσουμε την παράδοση.

Καλή Επιτυχία!!!

Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή