Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη
Πάντα είχαμε την απορία "γιατί τα μελομακάρονα, έχουν ζάχαρη, αφού είναι μελωμένα;" Για αυτό και εμείς τα φτιάξαμε χωρίς ζάχαρη. 
 
Τα υλικά μας
  1. 200γρ χυμός πορτοκαλιού
  2. 280γρ ελαιόλαδο
  3. 600γρ αλέυρι ολικής άλεσης για όλες τις χρήσεις
  4. 1/2 κουτ. του  γλυκού σόδα
  5. 1/4 κουτ. του γλυκού κανέλα
  6. 1 πρέζα γαρύφαλλο
  7. ξύσμα απο 1 πορτοκάλι ακέρωτο 

Για το μέλωμα:

  • Καρύδια 
  • 2 φλιτζ.τσαγιού μέλι 

Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολ  ανακατεύουμε το χυμό του πορτοκαλιού με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα μυρωδικά.
  2. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε το αλεύρι, συνεχίζοντας απαλά το ανακάτεμα. 
  3. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρές στρογγυλές μπάλες και τις πιέζουμε με την παλάμη μας προς τα κάτω. Αν θέλουμε χρησιμοποιούμε κουπατ με διάφορα σχέδια για πιο παιχνιδιάρικο αποτέλεσμα. 
  4. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί που έχουμε απλώσει λαδόκολλα. Αφήνουμε κάποια απόσταση μεταξύ τους. 
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά, με αντιστάσεις πάνω κάτω, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
  6. Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν.

 

Για το μέλωμα:

  1. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι 2 φλιτζ.νερό με ένα ξυλαράκι κανέλας, τα οποία ζεσταίνουμε και μέσα “λιώνουμε” το μέλι. Καλό είναι να φτιάξουμε το “μέλωμα” μας πριν ψήσουμε τα μελομακάρονα, ώστε να προλάβει να κρυώσει. Καλό είναι τα ζεστά μελομακάρονα να μπαίνουν σε σιρόπι σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Όσο πιο γλυκά τα θέλουμε, τόσο πιο πολύ ώρα τα μελώνουμε.
  3. Τα αφαιρούμε από το μέλωμα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια. 

#tip: Σε περίπτωση που δεν θέλουμε να τα σιροπιάσουμε, απλά τα ραντίζουμε με λίγο μέλι και πασπαλίζουμε με τα καρύδια. 

Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή