23 Ιανουαρίου 2018
5 συμβουλές αποθηλασμού
Μερικές δοκιμασμένες συμβουλές για ανώδυνο αποθηλασμό.
 

Ο αποθηλασμός μοιάζει με τον αποχωρισμό. Είναι μια ώρα δύσκολη.

Η διαδικασία του αποθηλασμού δεν είναι εύκολη, ούτε για τη μαμά, ούτε για το μικρό μας. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να είναι χρονοβόρα, εξοντωτική και ψυχοφθόρα. Έχουμε συλλέξει μερικές δοκιμασμένες συμβουλές για παιδάκια τουλάχιστον 8 μηνών, ώστε να γίνει η μετάβαση, όσο γίνεται πιο ανώδυνα.

  • Αφαιρούμε ένα γεύμα τη φορά.

Το κάθε παιδί και η κάθε μαμά έχουν το ρυθμό τους. Ξεκινάμε αφαιρώντας ένα γεύμα κάθε φορά. Προχωράμε στο επόμενο μετά από 3-7 ημέρες. Το ίδιο το παιδί θα μας καθοδηγήσει σε αυτό. Κάποια παιδιά ανταποκρίνονται αμέσως και κάποια άλλα όχι. Σημασία έχει όμως να είμαστε εμείς σίγουρες για την απόφασή μας.

  • Οι θηλασμοί μέσα στην ημέρα «φεύγουν» ευκολότερα.

Οι θηλασμοί που γίνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι αυτοί που φεύγουν πρώτοι και πιο εύκολα. Πολλά παιδάκια πριν πέσουν για το μεσημεριανό τους ύπνο, ή όταν ξυπνούν από αυτόν, θέλουν να θηλάσουν, όπως κάποια άλλα θηλάζουν μέσα στην ημέρα, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα, παρά όποτε επιθυμήσουν. Έτσι και αλλιώς στα βρέφη που είναι πάνω από 12 μηνών, ο θηλασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, και ενώ σιτίζονται πλήρως, γίνεται για συναισθηματικούς λόγους. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι πιο εύκολο να αποσπάσουμε την προσοχή του μικρού μας με κάτι άλλο και έτσι να ξεχαστεί. Κάθε φορά λοιπόν που το βλέπουμε πως θέλει να θηλάσει:

του προτείνουμε κάποιο παιχνίδι,

του μιλάμε γλυκά,

το αγκαλιάζουμε,

του προσφέρουμε νερό ή γάλα σε εκπαιδευτικό ποτηράκι.

  • Προσφέρουμε φαγητό ή σνακ.

Τα παιδιά στην ηλικία του έτους τρώνε κάθε περίπου 3 ώρες, μετρώντας από την αρχή του πρώτου, μέχρι την αρχή του επόμενου γεύματος. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να του προτείνουμε κάποιο τρόφιμο, αν θεωρούμε πως πεινάει. Θα προτιμήσουμε κάτι ουδέτερο, ώστε να μην το συνδυάσει ούτε με επιβράβευση, ούτε με τιμωρία.  

  • Εισάγουμε το ποτήρι

Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία του πλήρους αποθηλασμού, καλό είναι να εισάγουμε το νερό. Έτσι το μικρό μας θα συνηθίσει στην παρουσία του νερού στο τραπέζι. Όταν είμαστε έτοιμοι για τον πλήρη αποθηλασμό, πρέπει να έχουμε πάντα σε κάθε γεύμα, ένα ποτήρι με νερό ή και με γάλα (μητρικό ή όχι), σε εμφανές σημείο, ώστε αν θελήσει, να του το προτείνουμε. Καλό είναι στα παιδιά που έχουν συμπληρώσει το πρώτο έτος της ηλικίας τους να δώσουμε ποτηράκι εκπαιδευτικό με καλαμάκι και όχι μπιμπερό.

  • Η πρώτη φορά

Την πρώτη φορά που θα δώσουμε «μη μητρικό» γάλα, καλό είναι να το αναμίξουμε με μητρικό. Η αναλογία μπορεί να ποικίλει από 25%-50%. Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει το μικρό μας να συνηθίσει τη διαφορετική μυρωδιά και γεύση, αλλά και στην πέψη. Μόλις δούμε πως το μικρό μας ανταποκρίνεται θετικά, μειώνουμε την προσθήκη μητρικού γάλακτος μέχρι να έχουμε μόνο το «μη μητρικό» γάλα.

Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως όσο πιο αργά χρησιμοποιήσουμε μπιμπερό ή/ και πιπίλα τόσο πιο δύσκολη μπορεί να είναι η διαδικασία. Τα μωρά που έχουν συνηθίσει την επαφή με ξένη θηλή, είναι εξοικειωμένα με την αίσθηση και τη γεύση της ξένης θηλής και αποθηλάζουν ευκολότερα. Από την άλλη, τα παιδιά που δεν έχουν επαφή με «ξένη» θηλή, βιώνουν πιο έντονη σύγχυση, όταν μάλιστα είναι και μεγαλύτερα των 8 μηνών. Για παράδειγμα, τα παιδιά των μαμάδων που επιστρέφουν νωρίς στη δουλειά, "αναγκάζονται" να αποδεχτούν το μπιμπερό με το γάλα της μαμάς, γιατί απλά το αίσθημα της επιβίωσης είναι ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΟ.

Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή