"Ανεξήγητη" υπογονιμότητα: ο ρόλος της διατροφής
Νέα ερευνητικά δεδομένα: Μήπως η διατροφή είναι το χαμένο κομμάτι του παζλ στην "ανεξήγητη" υπογονιμότητα;
 

Προσπαθείς με τον καλό σου να γίνετε γονείς και όμως κάπου κάτι δεν οδηγεί στο πολυπόθητο αποτέλεσμα. Μπαίνεις στη διαδικασία εξετάσεων και όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που να δικαιολογεί την αδυναμία σύλληψης. Ακόμα και ο θυρεοειδής σου είναι μια χαρά και η περίοδός σου ρολόΙ. Προσπαθείς, αγχώνεσαι και απογοητεύεσαι. Το άγχος και η απογοήτευση είναι εχθροί της σύλληψης. Δεν συμβαίνει μόνο σε εσένα αυτό. Είναι πολλές οι γυναίκες και τα ζευγάρια που έχουν «ανεξήγητη υπογονιμότητα».

Η διατροφή επηρεάζει τη γονιμότητα;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Reproductive Science, ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων) και μη ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να είναι το κομμάτι του παζλ στην «ανεξήγητη» υπογονιμότητα.  

Η σύγκριση γόνιμων γυναικών με γυναίκες με «ανεξήγητη» υπογονιμότητα, έδειξε πως οι δεύτερες είχαν διατροφικές ελλείψεις. Αυτές ποίκιλαν από μικρές ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες και μέταλλα, μέχρι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες, όπως η υπερκατανάλωση τυποποιημένων τροφίμων, η συχνή κατανάλωση έτοιμου και γρήγορου φαγητού, γλυκών και τέλος η παχυσαρκία.

Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα την «κακή ποιότητα» ωαρίων, με αποτέλεσμα την ανεπιτυχή σύλληψη.

Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το μέγεθος και την έκταση των διατροφικών ελλείψεων.

Οι ερευνητές καταλήγουν πως η διατροφική αξιολόγηση και συμβουλή σε γυναίκες με «ανεξήγητη» υπογονιμότητα είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της γονιμότητάς τους.  

Η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη σε όλες τις φάσεις της ζωής μας!

 Βιβλιογραφία:

Noventa, M. et al. Reprod Sci. 2016 Jun;23(6):812-22

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή