Αρνί ή Κατσίκι;
Τι θα προτιμήσεις, αρνί ή κατσίκι; Και τα δύο είναι στο Μεσογειακό DNA μας.
 

Το Πάσχα έφτασε και έρχεται η ώρα να ψήσουμε το κρέας. Αρνάκι ή κατσικάκι; Ποιο είναι πιο νόστιμο; Έχουν διαφορά στη γεύση; Τα παιδιά κάνει να φάνε;

Το ποιό κρέας θα επιλέξεις για το Πασχαλινό τραπέζι, συνήθως εξαρτάται από την οικογενειακή παράδοση και ίσως και από την καταγωγή. Στα νησιά, που είναι πιο ξηρό το κλίμα, προτιμούν το κατσίκι, γιατί πολύ απλά, παραδοσιακά ήταν πιο εύκολο να εκτρέφουν κατσίκια. Στην Κεντρική Ελλάδα, που το έδαφος είναι πιο εύφορο, παραδοσιακά εκτρέφουν αρνί. Σύμφωνα με την παράδοση, το αρνί και το κατσίκι, έμπαιναν στη σούβλα ή κόβοντας σε τεμάχια και πήγαινε στον φούρνο ή ψηνόταν σε ξυλόφουρνο για ώρες. Επειδή, παλαιότερα οι άνθρωποι δεν έτρωγαν τόσο συχνά κρέας και σέβονταν και περισσότερο τη φύση, τίποτα δεν πήγαινε χαμένο. Τα εντόσθια του αρνιού αποτελούσαν εξαιρετικό μεζέ στο τηγάνι, ή έμπαιναν στην παραδοσιακή μαγειρίτσα ή στο κοκορέτσι της επόμενης ημέρας. Το μόνο σίγουρο είναι πως η παράδοση δίνει εξαιρετικά μαθήματα οικιακής οικονομίας.

Το αρνί και το κατσίκι στη μέση ελληνική οικογένεια της εποχής μας, είναι συνώνυμο του Πάσχα. Γιατί δεν προτιμάμε τα αμνοερίφια και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου; Το κρέας τους είναι κατώτερης ποιότητας, έναντι του μοσχαριού και του κοτόπουλου;

 Κατσίκι

Αυτό είναι στην πραγματικότητα το πιο δημοφιλές κρέας στον κόσμο και είναι νοστιμότατο. Τα κατσίκια που συνήθως βρίσκουμε στην αγορά, είναι γάλακτος, άρα αρκετά νεαρά. Το κρέας τους είναι τρυφερό, ζουμερό και με ήπια γεύση. Το κρέας ενός «ώριμου» κατσικιού, είναι πιο σκληρό και επίσης τείνει να έχει ισχυρή μυρωδιά και γεύση.

Το κατσικίσιο κρέας θεωρείται κόκκινο κρέας. Έχει λεπτή σάρκα και κυμαίνεται από χρώμα από ανοιχτό ροζ έως έντονο κόκκινο. Θεωρείται ένα σχετικά άπαχο κρέας με λίγα λιπαρά. Γι’ αυτό το λόγο οι υψηλές θερμοκρασίες θα το κάνουν σκληρό. Είναι επομένως καλύτερα να το σιγοψήσουμε ώστε να διατηρηθεί η υγρασία και να σπάσει το κολλαγόνο στο κρέας και έτσι να παραμείνει τρυφερό.

 Το κατσικίσιο κρέας είναι υγιεινό;

Το κατσικίσιο κρέας είναι σίγουρα παρεξηγημένο. Ίσως γιατί όταν ακούμε για κατσικίσιο κρέας, το μυαλό πηγαίνει σε ταβέρνα, μια μεγάλη πιατέλα με παϊδάκια, ένα τραπέζι γεμάτο φαγητά και ανθρώπους να υπερκαταναλώνουν. Το κατσικίσιο κρέας είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερο σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη από το βόειο κρέας, το χοιρινό, το αρνί και το κοτόπουλο. Περιέχει επίσης μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης και περισσότερο σίδηρο από το βόειο κρέας (βλέπε πίνακα σύγκρισης παρακάτω).

Αυτό σημαίνει ότι το κατσικίσιο κρέας είναι η πιο λιτή και υγιεινή επιλογή, σε σύγκριση με τις ίσες μερίδες κοτόπουλου, αρνιού, βοδινού ή χοιρινού κρέατος.

Επίσης, ενώ στην κτηνοτροφία αιγοειδών χρησιμοποιούνται κάποια αντιβιοτικά, η χρήση ορμονών δεν έχει εγκριθεί ακόμα. Άρα έχουμε ένα πιο αγνό κρέας, το οποίο αποτελεί ιδανική επιλογή κόκκινου κρέατος για το παιδί σου, ακόμα και από την ηλικία πρωτοεισαγωγής στερεών τροφών.

Αρνάκι

Το νεαρό πρόβατο στην πρώτη του χρονιά είναι αρνί. Το κρέας ποικίλλει σε χρώμα από ένα ανοιχτό ροζ σε ένα απαλό κόκκινο. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα, τόσο μεγαλύτερο είναι το ζώο. Το κρέας του μικρού αρνιού θα είναι ανοιχτό ροζ, ενώ το κανονικό αρνί είναι πιο σκούρο ρόδινο-κόκκινο. Το αρνί έχει αρκετό λίπος, περισσότερο από το κατσικίσιο κρέας.

Το αρνάκι που τρώμε το Πάσχα είναι γάλακτος. Έχει γεννηθεί τον χειμώνα και πωλείται την άνοιξη. Η γεύση και η υφή είναι η πιο ήπια και πιο τρυφερή και συνεπώς κερδίζει υψηλότερες τιμές από εκείνες του παλαιότερου αρνιού ή του προβάτου.

Το αρνί έχει αρκετό λίπος, οπότε αντέχει καλύτερα στις υψηλές θερμοκρασίες σε σύγκριση με το κατσικίσιο κρέας.

 ΣΥΓΚΡΙΣΗ 100gr. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ

100gr

ΚΑΤΣΙΚΙ

  ΑΡΝΙ  

 ΧΟΙΡΙΝΟ 

 ΒΟΔΙΝΟ 

 ΜΟΣΧΑΡΙ 

 ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

ΘΕΡΜΙΔΕΣ (Kcal)

143

258

211

187

150

223

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ (gr.)

27.1

25.6

29.4

27.4

28.1

23.9

ΛΙΠΑΡΑ (gr.)

3.0

16.5

9.4

7.7

3.4

13.4

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ

0.9

6.9

3.3

2.8

1.2

3.7

ΣΙΔΗΡΟ (mg)

3.7

2.0

1.1

2.2

0.9

1.3

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (mg)

75

93

94

79

103

76

Μην ξεχνάς πως γενετικά η Μεσογειακή καταγωγή μας είναι εξοικειωμένη με το κατσικίσιο και το αρνίσιο κρέας, οπότε και τα δύο μπορούν να δοθούν άφοβα στα παιδιά, όλο τον χρόνο και όχι μόνο το Πάσχα. Στις χώρες της Μεσογειακής λεκάνης, τόσο το κλίμα όσο και η βλάστηση ευνοούν την εκτροφή αιγοπροβάτων. Τόσο τα κατσίκια όσο και τα αρνιά, είναι μικρόσωμα, άρα έχουν μικρότερες ανάγκες για τροφή και επίσης είναι πιο ευέλικτα,για να ψάξουν την τροφή τους. Κυρίως το κατσικίσιο κρέας, συγκεντρώνει τα πλεονεκτήματα του κόκκινου κρέατος σχετικά με την περιεκτικότητά του σε σίδηρου, αλλά με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Επίσης επειδή η ζήτηση του είναι πολύ μικρότερη, θεωρείται λιγότερο «βιομηχανοποιημένο» και άρα πιο αγνό.

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή