Αγκινάρα: Το βασιλικό έδεσμα που μας κάνει καλό
Η αγκινάρα ήταν ένα εκλεπτυσμένο έδεσμα στην Αρχαία Ελλάδα και τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Τυχαίο;
 

Η αγκινάρα είναι νόστιμη, θρεπτική και μπορούμε να τη δοκιμάσουμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Γίνεται λαδερό αλά πολίτα ή με αρακά, ντιπ, σνακ ή σαλάτα.

H αγκινάρα στη μυθολογία

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Δίας ερωτεύτηκε ένα όμορφο κορίτσι την Κυνάρα. Η Κυνάρα, όμως, τον απέρριψε. Ο Δίας, που δεν ήταν συνηθισμένος να του λένε όχι, θύμωσε πολύ και τη μεταμόρφωσε σε ένα αγκαθωτό φυτό, την αγκινάρα.

Θρεπτική αξία

Η αγκινάρα είναι θρεπτική και αντιοξειδωτική. Μία αγκινάρα έχει περίπου 60 θερμίδες, 13 γραμμάρια υδατάνθρακες και 4 γραμμάρια πρωτεΐνης. Είναι πλούσια σε κάλιο και βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ταυτόχρονα μας προσφέρει μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Αγκινάρα, η θεραπευτική

Ένας αριθμός ερευνών δείχνουν ότι το εκχύλισμα από φύλλα αγκινάρας βοηθάει στη ρύθμιση της χοληστερόλης του αίματος, ενώ άλλες έρευνες δείχνουν ότι η αγκινάρα είναι ευεργετική για το ήπαρ, καθώς βελτιώνει τη λειτουργία του λιπώδους ήπατος. Δεν είναι τυχαίο που πρωταγωνιστεί στα περισσότερα αποτοξινωτικά συμπληρώματα ήπατος. Παρόλο που αυτές οι έρευνες είναι ακόμα λίγες και δεν έχουν επιβεβαιωθεί, με τόσα θρεπτικά συστατικά που έχει, μόνο να κερδίσεις μπορείς, αν τη βάλεις στο οικογενειακό μενού, τώρα τους χειμερινούς μήνες που είναι στην εποχή της.

Με πόσους τρόπους μπορείς να φτιάξεις την αγκινάρα;

Φυσικά, η αγκινάρα γίνεται λαδερή. Συνοδεύεται τέλεια με πατάτα, αρακά ή κρέας. Παρολαυτά, μπορείς να την ετοιμάσεις και στον ατμό ή να την κάνεις σουφλέ στο φούρνο με τυρί για τους πιο δύσκολους πελάτες. Επίσης, μπορείς να τη φτιάξεις με ρύζι ή μακαρόνια ή, απλά, σαλάτα. Μπορείς, επίσης, να την πολτοποιήσεις και να την κάνεις γευστικό ντιπ με γιαούρτι, λάδι και λεμόνι και να βουτήξετε οικογενειακά κριτσινάκια, αραβικά πιτάκια ή άλλα λαχανικά.

Εύκολο σνακ αγκινάρας

Τέλος, ένα σνακ έκπληξη για όσους βαριούνται το καθάρισμα! Βράζεις ολόκληρη την αγκινάρα, αφού την πλύνεις καλά και χωρίς να την καθαρίσεις, μέσα σε νερό με λίγο αλάτι, για περίπου 40 λεπτά (μέχρι να γίνουν τρυφερά τα φύλλα της). Ετοιμάζεις το αγαπημένο σου ντιπ (πχ. με ταχίνι ή αβοκάντο ή μουστάρδα). Παίρνεις ένα φύλλο, βουτάς την άκρη του στο ντιπ και τρως τη σάρκα του. Στο τέλος, μην ξεχάσεις να φας και την καρδιά της ή να την φυλάξεις για σαλάτα την επόμενη ημέρα. 

 

 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή