Στο ταβερνάκι οικογενειακά!
6 πρακτικές συμβουλές για ένα πιο υγιεινό οικογενειακό γεύμα στις διακοπές.
 

Είτε έχεις φύγει διακοπές, είτε βρίσκεσαι κάπου κοντά στο σπίτι, ένα από τα must του καλοκαιριού είναι τα ταβερνάκια.

Μπορεί να βρίσκεσαι στη θάλασσα, μπορεί να έχουν έρθει φίλοι και συγγενείς από το εξωτερικό, μπορεί απλά να βαριέσαι μέσα στη ζέστη να μαγειρέψεις. Κάθε αφορμή καλή και οι επισκέψεις στα ταβερνάκια πολλές και συχνές. Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η συνήθεια για την υγεία της οικογένειας;

  • Μεγάλη κατανάλωση αλατιού: Συνήθως τα φαγητά είναι αρκετά αλμυρά. Αν κάποιο μέλος της οικογένειας πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα την κατανάλωση αλατιού (πχ. αν έχει ο μπαμπάς υπέρταση), τότε καλό είναι να προσέξεις την κατανάλωση αλατιού την υπόλοιπη ημέρα.
  • Μενού - πειρασμοί και μερίδες - χορταστικές: Πόσες φορές δεν βρεθήκατε με το μισό μενού επάνω στο τραπέζι σας απλά γιατί όλα φαίνονταν πεντανόστιμα; Και πόσες φορές δε φάγατε μέχρι σκασμού, γιατί "είναι κρίμα να πάνε χαμένα";
  • Μπυρίτσα για να ξεδιψάσω και αναψυκτικό για τη χώνεψη. Οι θερμίδες που πίνεις είναι οι πιο ύπουλες, μην το ξεχνάς!
  • Φαγητά αμφιβόλου ποιότητας  και σαλάτες μισοπλυμένες. Πολλές φορές οι συνέπειες φαίνονται αργότερα το βράδυ ή την επόμενη ημέρα. Ειδικά, αν είσαι έγκυος ή έχεις πολύ μικρά παιδιά θέλει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά που παραγγέλνεις.

 

Μπορώ να απολαύσω τα μεζεδάκια μου με τη οικογένειά μου χωρίς συνέπειες;

 

Μα φυσικά! Αρκεί να προσέξεις τα παρακάτω.

1. Περιόρισε την κατανάλωση αναψυκτικών. 

Το καλύτερο ποτό για μικρούς και μεγάλους είναι το νερό και για τους μεγάλους 1-2 ποτήρια κρασί. Τα αναψυκτικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και πολλά χημικά πρόσθετα. Και δυστυχώς δε μας χορταίνουν. Παρήγγειλε το φαγητό που θέλεις αλλά ξεδίψασε με νερό! Κάνει τη διαφορά! Και μην ξεχνάς ότι τα παιδιά κάνουν ό,τι βλέπουν. Δώσε εσύ το καλό παράδειγμα.

2. Μοιράζομαι άρα νοιάζομαι.

Οι μερίδες των εστιατορίων είναι συνήθως πολύ μεγάλες. Ειδικά για τα παιδιά, παρήγγειλε λιγότερες μερίδες και συμβούλευσέ τα να τις μοιραστούν. Έτσι, θα καταναλώσουν τη σωστή μερίδα, δε θα περισσέψει και είναι μία καλή ευκαιριά να τους μάθεις τη χαρά του μοιράζεσθαι με τα αδέρφια τους ή τους φίλους τους.

3. Μην βγεις ξελιγωμένος.

Δεν είναι καλή ιδέα να φτάσεις στο εστιατόριο πεινασμένος. Φρόντισε να έχετε καταναλώσει οικογενειακά ένα υγιεινό σνακ 2 περίπου ώρες πριν το γεύμα. Ακόμα κι αν είστε εκδρομή, ένα φρούτο και λίγοι ξηροί καρποί μπορούν εύκολα να μπουν στην τσάντα σου.

4. Η χωριάτικη σαλάτα με το ψωμί είναι πλήρες γεύμα.

Όχι ορεκτικό, ούτε για χόρταση. Αν πεινάς πολύ, ζήτα να σου φέρουν τη χωριάτικη μαζί με τις μερίδες και όχι πιο πριν για να μην πέσεις με τα μούτρα. Ή τουλάχιστον ζήτα τη χωρίς το ψωμί ή χωρίς λάδι.

5. Όχι, στο άσπρο πιάτο.

Απέφυγε να ζορίζεις τα παιδιά να "καθαρίσουν" το πιάτο τους. Άφησέ τα να φάνε όσο θέλουν. Το ίδιο κάνε κι εσύ! Αν παραγγείλατε περισσότερο απ' όσο μπορείτε να φάτε ή αν οι μερίδες είναι μεγαλύτερες απ' ότι φανταζόσουν, δεν είναι ανάγκη να τελειώσετε όλο το φαγητό απλά και μόνο για να μην πεταχτεί. Αν φας περισσότερο απ' ότι μπορείς, τότε μάλλον το έχεις πετάξει μέσα σου, έχεις δηλαδή, μετατρέψει το σώμα σου σε σκουπιδοφάγο. Δύο πράγματα μπορείς να κάνεις εναλλακτικά:

  • Ό,τι περισσέψει, μπορείς να το πάρεις πακέτο και να το καταναλώσεις την επόμενη ημέρα.
  • Να προσέξεις την επόμενη φορά να παραγγείλεις πιο σωστά και συνετά. Ακόμα και μπροστά σε έναν πλούσιο κατάλογο, δεν ξεχνάς την ώρα που προσπαθείς να παραγγείλεις να σκεφτείς πόσοι είστε στο πραπέζι και πόσο μπορείτε να φάτε. Κάντε επιλογές από το μενού και μην υπερβάλλετε. Είναι πιο υγιεινό και πιο οικονομικό.

6. Εξατομίκευσε την παραγγελία σου.

Μπορείς να ζητήσεις να σου φέρουν ξεχωριστά το dressing ή το λαδόξιδο για τη σαλάτα (ώστε να βάλεις όσο πιστεύεις ότι χρειάζεσαι και όχι παραπάνω). Μπορείς, επίσης, να ζητήσεις αντί για τηγανητές πατάτες στα μπιφτέκια να σου προσθέσουν ρύζι ή λαχανικά. Μπορείς ακόμα να διευκρινίσεις ότι θέλεις τα λαχανικά σου ή το κρέας σου ή την πίτα σου χωρίς παραπάνω αλάτι. Σε κάποια πιάτα το αλάτι μπαίνει στο τέλος, οπότε τότε αυτό είναι εφικτό.

7. Πρόσεχε τι παραγγέλνεις.

Απόφυγε τις σαλάτες, αν υποψιάζεσαι ότι μπορεί να μην είναι καλά πλυμένες. Ειδικά, στην εγκυμοσύνη ή σε μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους καλύτερα να είσαι ασφαλής και να παραγγείλεις βραστά λαχανικά ή λαχανικά που καθαρίζονται πριν καταναλωθούν. Επίσης, ζήτα το κρέας και το κοτόπουλο να είναι καλοψημένα. Απόφυγε να παραγγέλνεις τυρί σπιτικό ή γιαούρτι από το χωριό. Προστίμησε πιο τυποποιημένες λύσεις, αν δεν είσαι σίγουρος. Τέλος, παρήγγειλε έξυπνα. Μάθε τι παράγει ο τόπος που πας και ποιες είναι οι σπεσιαλιτέ του μαγαζιού που "φεύγουν" εύκολα και θα είναι πιο φρέσκιες. Μα, θαλασσινά στο βουνό;

Πάνω από όλα, δοκίμασε τις τοπικές σπεσιαλιτέ, χαλάρωσε, χαμογέλασε και δώσε το καλό παράδειγμα, τρώγοντας και παραγγέλνοντας με σύνεση. 

 

 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή