01 Απριλίου 2019
Αντικαθιστώντας το αυγό
Πως μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αυγό στη ζαχαροπλαστική;
 

Το αυγό είναι ο βασιλιάς των πρωτείνών. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και τρώγεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Κάποιοι έχουν αλλεργία στο αυγό ή τους μυρίζει άσχημα ή γα ιατρικούς λόγους πρέπει να το αποφύγουν. Ο ρόλος του αυγού στη ζαχαροπλαστική είναι πρωταγωνιστικός στις περισσότερες συνταγές. 

Το ασπράδι του αυγού

Αποτελείται από πρωτεϊνές. Είναι το αλλεργιογόνο κομμάτι του αυγού. Σε μια συνταγή ζαχαροπλαστικής μπαίνει για να προσφέρει συνοχή "να δέσει" η συνταγή, αλλά και για να έχουμε πιο αφράτο αποτέλεσμα.

Ο κρόκος του αυγού

Είναι πλούσιος σε λιπαρά και σε λεκιθίνη. Η λεκιθίνη είναι το συστατικό που ομογενοποιεί, φτιάχνει γαλακτώματα, για αυτό λέγεταο γαλακτωματοποιητής. Σαν παράδειγμα θα αναφέρουμε τη σπιτική μαγιονέζα. Αν βάλουμε σε ένα δοχείο, λάδι και ξίδι, παρατηρούμε πως όσο και αν το ανακινήσουμε μετά από λίγη ώρα, τα δυο υγρά μας θα διαχωριστούν. Το λάδι θα ανέβει στην επιφάνεια και το ξίδι θα παραμείνει κάτω. Προσθέτουμε λοιπόν τον κρόκο του αυγού και βλέπουμε πως μετά την ανακίνηση, έχουμε φτιάξει ένα παχύρευστο μίγμα, ένα γαλάκτωμα. Ο κρόκος του αυγού βοηθάει τα μίγματα να γίνουν λεία και ομοιόμορφα.

Μπορεί να αντικατασταθεί το αυγό στη ζαχαροπλαστική;

Βεβαίως. Οποιοσδήποτε και αν είναι ο λόγος που θέλεουμε να αφαιρέσουμε τα αυγά από μια συνταγή, υπάρχουν δοκιμασμένες εναλλακτικές.

1. Μπανάνα

Χρησιμοποιούμε 1/4 κούπας λιωμένη μπανάνα ή 1/2 μπανάνα για κάθε 1 αυγό που αντικαθιστούμε

Η μπανάνα θα μας δώσει την κρεμώδη υφή που θέλεουμε, αλλά και μια ευχάριστη γεύση και άρωμα μπανάνας. Η αλήθεια είναι πως αυτή η ιδιαίτερη γεύση και άρωμα, μπορεί να μην ταιριάζει σε όλες μας τις παρασκευές. Η χρήση της μπανάνας θα μας βοηθήσει να μειώσουμε και την ποσότητα της ζάχαρης που απαιτεί η συνταγή.

2. Λιναρόσπορος

Για κάθε 1 αυγό που αντικαθιστούμς, χρησιμοποιούμε 1κ.σ.τριμμένο λιναρόσπορο και 3κ.σ.νερό.

Ανακατεύουμε το μίγμα και αφήνουμε να απορροφηθεί το νερό από τον λιναρόσπορο. Έπειτα προσθέτουμε το μίγμα στη συνταγή μας.

3. Νερό + Λάδι + Baking powder

Για κάθε 1 αυγό που αντικαθιστούμε βάζουμε

  • 2κ.σούπας νερό
  • 1κ.γλυκού λάδι (σπορέλαιο ή ηλιέλαιο αν δεν θέλουμε το γλυκό μας να έχει έντονη μυρωδιά και γεύση ελαιόλαδαου)
  • 2κ.γλυκού baking powder

σε ένα μπολάκι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μίγμα. Έπειτα το προσθέτουμε στη συνταγή μας.

 

 

Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή