28 Μαρτίου 2016
Τροφική αλλεργία ή δυσανεξία;
Πολλές φορές συγχέουμε την τροφική αλλεργία με την τροφική δυσανεξία. Μόνο το 2% των ενηλίκων έχουν κάποια τροφική αλλεργία, ενώ το 45% του ενήλικου πληθυσμού έχει κάποια τροφική δυσανεξία. Πώς μπορούμε να τα διαχωρίσουμε;
 

Ένα παιδί που έχει αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο, πρέπει να το αποφεύγει τελείως, ενώ αν έχει τροφική δυσανεξία, είναι πιθανό να μπορεί να καταναλώσει μικρή ποσότητα αυτού του τροφίμου.
Τροφική αλλεργία έχουμε όταν:
  • το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει κάποιο τρόφιμο ή συστατικό σαν “εχθρό”. Αυτό προκαλεί απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος στον εισβολέα (τροφή),
  • ξεκινάει σχεδόν άμεσα, μια σειρά χημικών αντιδράσεων, που περιλαμβάνουν πρήξιμο και ερεθισμό,
  • τα συμπτώματα μπορεί να είναι πρήξιμο στα χείλια, ενόχληση μέσα στο στόμα, δερματικά εξανθήματα, δυσκολία στην αναπνοή και μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή,
  • έχουμε γεννηθεί με αυτό.
Τροφική δυσανεξία έχουμε όταν:
  • δημιουργεί προβλήματα στο παιδί που δεν προέρχονται από το ανοσοποιητικό σύστημα,
  • μπορεί να περάσουν ώρες, ημέρες ή και εβδομάδες, μέχρι να εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα και
  • η αντίδραση ξεκινάει συνήθως από αδυναμία του γαστρεντερικού να διαχειριστεί το συγκεκριμένο τρόφιμο και
  • μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
Η πιο συχνή τροφική δυσανεξία είναι η δυσανεξία στη λακτόζη, η οποία προκαλεί τυμπανισμό, πόνο στην κοιλιά και αλλαγές στις συνήθειες της τουαλέτας. Οφείλεται στη λακτόζη, το σάκχαρο του γάλακτος, και όχι στο γάλα γενικότερα. Πολλές φορές, εξαρτάται επίσης από την ποσότητα γάλακτος που θα καταναλώσει κάποιος.

Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή