09 Μαρτίου 2020
Γάλατα πάσης φύσεως
Η βιομηχανία του γάλακτος "χάλασε" το γάλα και οι καταναλωτές στρέφονται αλλού. Τα τελευταία χρόνια τα φυτικά γάλατα κερδίζουν έδαφος. Τα γνωρίζουμε;
 

Στο βωμό του κέρδους θυσιάζεται καθημερινά η ποιότητα και η αγνότητα της διατροφής μας. Στις μέρες μας "κόκκινο πανί" είναι το γάλα αγελάδας. Η στροφή μας σε φυτικά γάλατα, δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα παραμείνουν και αγνά. Η αύξηση της ζήτησης, τις περισσότερες φορές σηματοδοτεί την έναρξη της "ανθρώπινης παρέμβασης", ίσως και με ανορθόδοξους τρόπους. Ενημερωνόμαστε πάντα από έγκυρες πηγές, είμαστε ψύχραιμοι και προσπαθούμε να μη δημιουργούμε "μόδες".

Για πολλά χρόνια η εναλλακτική στο γάλα αγελάδας και γενικά στο ζωικής προέλευσης γάλα ήταν το γάλα σόγιας. Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του σε φυτοοιστρογόνα και της γενετικής τροποποίησης της σόγιας, στην αγορά βρίσκουμε μεγάλη ποικιλία από άλλα φυτικά γάλατα. Για κάποιους είναι μονόδρομος, ενώ για τους περισσότερους είναι τάση.

Τα "φυτικά" γάλατα είναι κατάλληλα για όσους έχουν:

  • αλλεργία στην καζεϊνη
  • δυσανεξία στη λακτόζη
  • αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης
  • μεταβολικά νοσήματα που απαιτούν αυστηρό περιορισμό στην πρόσληψη πρωτεΐνης
  • απλή "απέχθεια" στο ζωικό γάλα

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε φυτικό γάλα:

  • να είναι φυσικό, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα
  • να είναι από μη γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες
  • να είναι εμπλουτισμένα σε ασβέστιο, βιταμίνη D και B12

 

 

Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή