"όσπρια + δημητριακά = κρέας"
Είναι ισοδύναμη η πρωτεϊνη από τα φασόλια με την πρωτεϊνη από το αβγό;
 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εντάξουμε τα όσπρια στη διατροφή μας και να αποφεύγουμε την καθημερινή κατανάλωση κρέατος. Είναι φθηνά, χαμηλά σε λιπαρά, πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθάμε το περιβάλλον. Τί γίνεται όμως με την ποιότητα των πρωτεϊνών των οσπρίων;
Οι πρωτεϊνες αποτελούνται από 20 μικρά τουβλάκια που ονομάζονται αμινοξέα. Από αυτά, τα 9 είναι απαραίτητα, γιατί ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα φτιάξει μόνος του, παρά μόνο να τα πάρει έτοιμα από την τροφή. Το κρέας και το αβγό περιέχουν και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα και για αυτό οι ζωικές πρωτεϊνες θεωρούνται υψηλής βιολογικής αξίας ή πλήρεις.
Τα όσπρια και γενικά οι φυτικές πρωτεϊνες δεν είναι πλήρεις. Όμως ο συνδυασμός των οσπρίων με το ρύζι, οδηγεί στη συμπλήρωση του παζλ. Απαραίτητα αμινοξέα που υπολείπονται από τα όσπρια (όπως η μεθειονίνη), βρίσκονται σε μεγαλύτερη ποσότητα στο ρύζι, με αποτέλεσμα το ένα να συμπληρώνει το άλλο.
Σε κάποιες περιοχές μαγειρεύουν παραδοσιακά τα όσπρια με ρύζι φτιάχνοντας νόστιμα πιάτα όπως το φακόρυζο και το ρεβιθόρυζο. Πιάτα γεμάτα δύναμη για τους μικρούς αθλητές και υγεία για ολους.

Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή