24 Ιουνίου 2019
Ντομάτα: Το καλοκαίρι έχει την τιμητική της...
... και όχι άδικα. Διάβασε γιατί.
 

Στη χωριάτικη, τα γεμιστά, τα λαδερά, στο σουβλάκι, στα ψητά λαχανικά, στα παπουτσάκια, … παντού υπάρχει ντομάτα ή σάλτσα ντομάτας. Εκτός από πολυαγαπημένη και πεντανόστιμη, είναι και πολύ θρεπτική.

Η ντομάτα έχει λίγες θερμίδες, και είναι πλούσια σε ηλεκτρολύτες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Πιο συγκεκριμένα, περιέχει βιταμίνες Α, C, Κ, Β6, φυλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, μαγγάνιο. Και όλα αυτά με ελάχιστες θερμίδες.

Μία μέτρια ντομάτα (περίπου 120γρ) περιέχει 21 kcal και σου δίνει 1,5γρ φυτικών ινών, περίπου το 28% των ημερήσιων αναγκών σου σε βιταμίνη C.

Η ντομάτα, όμως, είναι πολύ πλούσια και σε φυτοχημικά σημαντικά για την υγεία σου, όπως:

  1. Λυκοπένιο: ένα καροτενοειδές που της δίνει το κόκκινο χρώμα της.
  2. Β – καροτένιο: ένα αντιοξειδωτικό που δίνει πορτοκαλί χρώμα και στο σώμα μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.
  3. Ναρινγενίνη: μία ουσία που είναι γνωστή για την αντιφλεγμονώδη δράση της.
  4. Χλωρογενικό οξύ: το οποίο φαίνεται ότι μειώνει την πίεση σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση.

 

Η ντομάτα προστατεύει:

  1. Το δέρμα σου από την ηλιακή ακτινοβολία: Γερμανική έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν ντομάτα 2-3 φορές την εβδομάδα έχουν μικρότερες πιθανότητες να καούν από τον ήλιο. Άρα, οι ντομάτες, μαζί με το αντηλιακό, σε προστατεύουν από τον καρκίνο του δέρματος.
  2. Την καρδιά και τα αγγεία σου: Η τακτική κατανάλωση ντομάτας μειώνει την LDL (κακή) χοληστερόλη. Επίσης, μειώνει την πίεση και την πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.
  3. Την όρασή σου. Οι ντομάτες, όπως και τα υπόλοιπα λαχανικά που περιέχουν καροτενοειδή, διατηρούν την όρασή σου καλή για περισσότερα χρόνια.
  4. Την υγεία του εντέρου σου: Οι φυτικές ίνες της ντομάτας καταπολεμούν τόσο τη διάρροια, όσο και τη δυσκοιλιότητα, βοηθώντας την καλή λειτουργία του εντέρου.
  5. Την υγεία σου από πολλές μορφές καρκίνου και κυρίως του προστάτη, του μαστού, του στομάχου, του πνεύμονα και του παγκρέατος.

 

Πώς θα την καταναλώσω:

  1. Ωμή σε σαλάτες, σουβλάκια και σάντουιτς.
  2. Ψημένη ή μαγειρεμένη. Σημείωσε ότι η απορρόφηση του λυκοπενίου από τον οργανισμό είναι καλύτερη, όταν η ντομάτα έχει υποστεί θέρμανση. Άρα, μπορείς να φας λίγη σάλτσα ή το αγαπημένο σου γεμιστό με λιγότερες ενοχές. Απόφυγε, όμως, να τη μαγειρέψεις σε σκεύος που περιέχει αλουμίνιο, καθώς είναι όξινη.
  3. Πάντα με συνοδεία κάποιου λιπαρού, πχ. Αβοκάντο ή ελαιόλαδο. Όχι, δε χρειάζεται μεγάλη ποσότητα! Μικρές ποσότητες λιπαρών, όμως, θα βοηθήσουν στην καλύτερη απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (Α, Κ) και των καροτενοειδών.
  4. Ψημένη σε φέτες επάνω στα κρέατα: γιατί η αντιοξειδωτική της δράση, θα βοηθήσει το BBQ σου να γίνει πιο υγιεινό. (Διάβασε εδώ πώς θα γίνει το BBQ σου πιο υγιεινό)
  5. Αποξηραμένη, λιαστή, χυμό, σε κάθε της μορφή είναι πολύ θρεπτική. Ιδιαίτερα, ο χυμός ντομάτας φαίνεται ότι βοηθάει τους αθλητές στη μυϊκή αποκατάσταση αλλά και τα άτομα που πάσχουν από άσθμα.

Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή