5 πιάτα που θεωρούσες ανθυγιεινά αλλά δεν είναι!
Ήρθε η ώρα να τα απενεχοποιήσεις!
 

Πόσες φορές έχεις σκεφτεί ότι πρέπει να αποφεύγεις να φτιάχνεις πίτσα ή μακαρόνια στα παιδιά για να μη μάθουν σε παχυντικά φαγητά; Τι σκέφτεσαι όταν σου ζητάει το παιδί σου pop corn ή πίτσα για βραδινό;

Κι όμως, κάποια φαγητά που έχουν κατηγορηθεί ως "βρώμικα" ή παχυντικά, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο κακά, όσο πιστεύεις. Διάβασε παρακάτω γιατί και πώς δαιμονοποιήθηκαν 5 αγαπημένα μας πιάτα.

 

 

  1. Μακαρόνια με κιμά: Αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων. Έχει κατηγορηθεί για πολλά και πολλοί το αποφεύγουν δια ροπάλου. Ας αναλύσουμε μία μερίδα μακαρόνια με κιμά.

    Σάλτσα κιμά: ο κιμάς ανήκει στην ομάδα της πρωτεΐνης. Προτίμησε κάποιο άπαχο κομμάτι κρέατος για να φτιάξεις κιμά. Φτιάχνοντας τη σάλτσα του κιμά προσθέτουμε ντομάτα, κρεμμύδι, βασιλικό κλπ. Μπορείς, όμως, να προσθέσεις κι άλλα λαχανικά εποχής ψιλοκομμένα για περισσότερη γεύση, άρωμα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

    Τα ζυμαρικά ανήκουν στην ομάδα των δημητριακών. Μας δίνουν ενέργεια από τους υδατάνθρακες και, αν επιλέγεις ολικής άλεσης, είναι πιο πλούσια σε φυτικές ίνες και μέταλλα. Αν δοκιμάσεις να διαβάσεις τα συστατικά στη συσκευασία, θα δεις ότι τα ζυμαρικά είναι από τα λίγα συσκευασμένα τρόφιμα που δεν περιέχουν συντηρητικά και άλλα πρόσθετα. Θυμήσου: Τα ζυμαρικά που θα φτιάξεις, δε χρειάζονται κάποια λιπαρή ύλη, αφού πρόκειται να προσθέσεις τη σάλτσα σου με τον κιμά.

    Φτιάξε μία μερίδα στα μέτρα του καθένα σας και σέρβιρε το φαγητό σου με μία πολύχρωμη σαλάτα. Σε ένα γεύμα έχεις καταφέρει να χωρέσεις όλες τις ομάδες τροφίμων και «μαμαδίστικο» άρωμα.

Δες εδώ πώς θα φτιάξεις τις διαφορετικές μερίδες για μικρούς και μεγάλους.

 

 

  1. Πίτσα: Ένα τρόφιμο συνυφασμένο με το γρήγορο και βρώμικο φαγητό. Είναι, όμως, ακριβώς έτσι; Στην πραγματικότητα, το ζυμάρι της πίτσας είναι σαν ψωμί. Αλεύρι, μαγιά, λίγο λάδι.


    Δες εδώ πόσο εύκολα μπορείς να φτιάξεις ζυμάρι πίτσας στο σπίτι.


    Όσον αφορά τα υπόλοιπα; Το τυρί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και ασβέστιο. Η σάλτσα ντομάτας, τα μανιτάρια, οι ελιές, οι πιπεριές είναι θαυμάσια συμπληρώματα, γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Μπορείς να τη φτιάξεις στο σπίτι και να βάλετε ο καθένας τη φαντασία του για να φτιάξει τη δική του «περιοχή» στην πίτσα με τα υλικά που αγαπάει. Ή ακόμα να φτιάξετε μικρές ατομικές πίτσες.

    Μία πίτσα κανονικού μεγέθους είναι μερίδα 4 ατόμων και όχι ατομική μερίδα. Κάπου εκεί κάνουμε το λάθος κι έτσι κατηγορήθηκε η πίτσα.


  1. Πατάτες: Αγαπημένο λαχανικό των περισσότερων. Έχει τη φήμη ότι παχαίνει κι έτσι πολλές φορές προσπαθούμε να τις αποφύγουμε. Κι όμως οι πατάτες είναι πλούσιες σε κάλιο, βιταμίνη C, φυτικές ίνες κλπ. Είναι θρεπτικές, γευστικές και μπορείς να τις φας με πολλούς τρόπους. Βραστές, ψητές, στο τζάκι, πουρέ, μαγειρευτές, … συνοδεύουν τέλεια το κρέας και τη σαλάτα μας. Αν σου λείπουν πολύ οι τηγανητές, δοκίμασε να τις ψιλοκόψεις και να τις φτιάξεις στο ταψί σε λαδόκολλα με ελάχιστο λάδι.



  2. Ποπ κορν: Πρέπει οπωσδήποτε να διευκρινίσουμε ότι μιλάμε για τα σπιτικά pop corn. Αυτά που μπορείς να φτιάξεις με ελάχιστο λάδι ή βούτυρο, μέσα σε μόνο 5 λεπτά σε μία κατσαρόλα ή την ειδική συσκευή. Τα pop corn είναι ολικής άλεσης αμυλώδης τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά.






  3. Κρέπες και pancakes: Η ζύμη της κρέπας έχει αλεύρι, γάλα και αυγό. Αγνή και θρεπτική. Ειδικά η σπιτική. Παρόμοια και η ζύμη των pancakes. Άρα δεν μπορείς να της προσάψεις και πολλά. Τέλεια βάση για ένα πρωινό που θα δώσει στο παιδί όλη την ενέργεια που χρειάζεται. Εννοείται ότι τα προβλήματα αρχίζουν στα συνοδευτικά. Δοκίμασε να φτιάξεις διαφορετικές κρέπες ή pancakes. Μπανάνα – σοκολάτα, φράουλες, μέλι, ταχίνι, καρύδια, μούρα, μήλο, κανέλα, … Πολλές διαφορετικές γεύσεις περιμένουν να τις ανακαλύψετε οικογενειακά.


Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή