Χαρούπι: η ελληνική “σοκολάτα”
Αξίζει να το δοκιμάσουμε!
 

Το χαρούπι προέρχεται από τον καρπό της χαρουπιάς που ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές της Μεσογείου. Το πιο ξακουστό χαρούπι είναι αυτό της Κρήτης. Όταν αποξηραθεί, καβουρδιστεί και αλεστεί μας δίνει τη σκόνη χαρουπιού (ή χαρουπάλευρο), η οποία έχει παρόμοια υφή και χρώμα με το κακάο.
Το χαρούπι είναι φυσικά γλυκό, χαμηλό σε λιπαρά και πλούσιο σε φυτικές ίνες (ιδιαίτερα πηκτίνη). Έχει ασβέστιο και δεν έχει καφεΐνη και οξαλικά που εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου. Τα παλιότερα χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως μαλακτικό για το στομάχι. Επίσης, είναι ωφέλιμο στην καλή λειτουργία του εντέρου λόγω της πηκτίνης που περιέχει.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χαρουπάλευρο σε μπισκότα και κέικ αντικαθιστώντας το κακάο. Επειδή το χαρουπάλευρο είναι γλυκό, μπορούμε να μειώσουμε και την ποσότητα της ζάχαρης που θα χρησιμοποιήσουμε. Από τα χαρούπια παίρνουμε και το χαρουπόμελο, το οποίο είναι ένα φυσικό γλυκαντικό. Στα καταστήματα βρίσκουμε μπισκότα και παξιμάδια με χαρουπόμελο.
Τέλος, μια ωραία ιδέα για μικρά και μεγάλα παιδιά είναι η κρέμα από χαρούπι, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επάλειψη σε ψωμί στη θέση των αντίστοιχων προϊόντων με σοκολάτα και παραλίνα φουντουκιού ή στην παρασκευή γλυκισμάτων.

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή