Μελομακάρονο ή κουραμπιές;
Τι θα φάμε φέτος τα Χριστούγεννα;
 

Τι θα φάμε τα Χριστούγεννα;

Αυτή είναι μία ερώτηση που μπορεί να έχει πολλές απαντήσεις. Να προτιμήσουμε μελομακάρονα ή κουραμπιέ; Να κάνουμε μπισκοτάκια ελεύθερα γλουτένης ή πίτα χαμηλή σε λιπαρά; Να φτιάξουμε γαλοπούλα ή χοιρινό; Τι συνοδευτικό να φάμε και τι ποτό να πιούμε;

 

 

Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς βρίσκεται μέσα στην καρδιά μας από τότε που ήμαστε παιδιά. Συνδέουμε τις γιορτές με χιλιάδες αναμνήσεις, μυρωδιές, γεύσεις και συναισθήματα! Συναισθήματα που βιώσαμε ή που μας έλειψαν, αναμνήσεις που ζήσαμε ή που θα θέλαμε να ζήσουμε. Είναι μία περίοδος μεγάλης χαράς αλλά και αρκετής μελαγχολίας για πολλούς.

Κάθε συναίσθημα ή ανάμνηση είναι συνυφασμένα με διαφορετικές μυρωδιές και γεύσεις χαραγμένες καλά μέσα στο μυαλό μας. Κάθε διαφορετικό έδεσμα κρύβει μία διαφορετική ιστορία για καθένα από εμάς. Τα μελομακάρονα που φτιάξαμε κάποτε με μία φίλη, τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα της γιαγιάς, το χοιρινό που ένωνε την οικογένεια στο τραπέζι και η πάντα επιτυχημένη γέμιση που γέμιζε με υπερηφάνεια τη μαμά.

 

 

Γνωρίζουμε οι περισσότεροι ότι η γαλοπούλα είναι πιο άπαχη από το χοιρινό, ότι τα μελομακάρονα είναι πιο υγιεινά από τον κουραμπιέ και ότι το κάστανο είναι καλύτερα να το φάμε βραστό παρά σε γλυκό. Όμως, ο τρόπος με τον οποίο θα αποφασίσουμε τελικά τι θα φάμε είναι διαφορετικός για τον καθέναν από εμάς. Κάποιοι θα αποφασίσουμε με βάση την παράδοση, κάποιοι με οδηγό τα συναισθήματά μας και κάποιοι με διατροφικά κριτήρια.

 

 

Σε κάθε περίπτωση σημασία έχει να δώσουμε νόημα στις γιορτές. Να τις ζήσουμε μέσα από τη δική μας αλήθεια. Μία βόλτα, ένα έδεσμα, ένας αγαπημένος άνθρωπος. Να απολαύσουμε αυτά που έχουν για εμάς σημασία και να πούμε τον Ιανουάριο: «Απόλαυσα όμορφα Χριστούγεννα!»

Αν μπορούμε να δώσουμε μία συμβουλή, είναι «Επιλέγουμε». Επιλέγουμε τι θα φάμε και το απολαμβάνουμε! Τρώμε συνειδητά, γευόμαστε κάθε γεύση που αναδύεται από ένα έδεσμα, κάθε άρωμα και κάθε ανάμνηση. Αποφασίζουμε εμείς αν θα φτιάξουμε μία παραδοσιακή συνταγή ή μία καινούρια που θεωρείται πιο υγιεινή, αν θα χρησιμοποιήσουμε βιολογικά υλικά ή αν θα την εμπλουτίσουμε με superfoods, αν θα κάνουμε τη συνταγή της γιαγιάς ή μία καινούρια από το διαδίκτυο. Ακόμα και αν τελικά θα αγοράσουμε έτοιμο κάποιο έδεσμα για να χαρούμε μία βόλτα παραπάνω.

 

 

Δίνουμε το δικό μας προσωπικό νόημα στις γιορτές, βλέπουμε αγαπημένους ανθρώπους, αναπολούμε περασμένες στιγμές και φτιάχνουμε νέες αναμνήσεις για τα επόμενα χρόνια. Δεν υπάρχει καλό ή κακό. Υπάρχει αυτό που θα επιλέξουμε συνειδητά να γεμίσει την καρδιά μας με χαρά!

Ευτυχισμένα Χριστούγεννα με αγάπη και υγεία!

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή