Έφηβοι: μιλήστε τους χωρίς να φοβάστε, το χρειάζονται!
Covid-19, εφηβεία, τηλε-εκπαίδευση, gaming, junk food…
 

Γράφει η Κατερίνα Γεωργουλάκη

Ψυχολόγος ΕΚΠΑ, Ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων - Πρόληψη ψυχικής Υγείας της Οικογένειας

kgeorgoulaki@yahoo.gr

 

Είστε γονείς και τα παιδιά σας χρειάζονται την υποστήριξή σας, την κατανόηση, την υπομονή και κυρίως την ανιδιοτελή αγάπη σας. Ειδικά τώρα, μιλήστε τους χωρίς να φοβάστε και σεβαστείτε την ηλικία τους.

10 βήματα για την καλή επικοινωνία με τους εφήβους

  1. Βρείτε την κατάλληλη ευκαιρία: Η εφηβεία χαρακτηρίζεται από κυκλοθυμία και ένταση, χρειάζεται διακριτικότητα και υπομονή σε κάθε απόπειρα να δώσουμε «συμβουλές». Παρατηρήστε πότε το παιδί σας είναι ανοιχτό στην επαφή μαζί σας, ίσως μετά το σχολείο ή μετά το διάβασμα, μετά τη βόλτα ή πριν τον ύπνο. Μην αρχίζετε το «κήρυγμα» απροειδοποίητα!

  2. Ακούστε περισσότερο τα παιδιά αντί να είστε εσείς ο κύριος ομιλητής. Κάνετε ανοιχτές ερωτήσεις, δείξτε ενδιαφέρον για τη γνώμη τους και τις ανάγκες τους.



  3. Επιβραβεύστε τις καλές επιλογές των εφήβων, χωρίς να τις συγκρίνετε με άλλες από το παρελθόν. Μείνετε στα θετικά του παρόντος!

  4. Κάντε μαζί πράξη τις συζητήσεις σας. Του μιλήσατε για τη διατροφή του. Τώρα, προετοιμάστε μαζί τα γεύματα και μιλήστε γενικά για τις διατροφικές σας συνήθειες. Υλοποιήστε τις ιδέες τους με την προσθήκη πιο υγιεινών προϊόντων, μαγειρέψτε περισσότερο χρησιμοποιώντας τον ατμό ή τον φούρνο, αντί για το τηγάνι!

  5. Δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον. Για να βελτιώσει τις διατροφικές του επιλογές, πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμη η καλή τροφή. Αν βρίσκει υγιεινές τροφές στο ψυγείο, θα τρώει υγιεινά! Φρούτα, λαχανικά και υγιεινά σνάκ σε εύκολη πρόσβαση αντί για πειρασμούς στο ντουλάπι!

  6. Βρείτε τι δίνει νόημα στον τρόπο ζωής τους: οι έφηβοι δεν σκέφτονται την υγεία τους όπως οι ενήλικες. Τα κριτήρια τους χρειάζεται να σχετίζονται με την άμεση πραγματικότητά τους π.χ συγκέντρωση προσοχής, σχολική επίδοση, αποθέματα ενέργειας.

  7. Γίνετε το παράδειγμα: μην περιμένετε από το παιδί σας να κάνει ό,τι δεν καταφέρνετε εσείς. Ζήστε υγιεινά μαζί, τρώτε και μαγειρεύετε υγιεινά όλοι μέσα στο σπίτι.

  8. Η προσωπική εμπειρία δίνει τις απαντήσεις από μόνη της. Συχνά, ό,τι και να πούμε δεν φτάνει άμεσα στον αποδέκτη. Χρειάζεται να δει κανείς τα δυσάρεστα αποτελέσματα για να αποφασίσει να αλλάξει τις συνήθειες του. Ωστόσο, συγκρατείστε τον εγωισμό σας και αφήστε τα «στα ‘λεγα εγώ»!

  9. ΜΗΝ απειλείτε τους εφήβους για την εμφάνισή τους, το βάρος και την εικόνα τους καθώς είναι ήδη υπερεκτιμημένα αυτή την περίοδο. Επικεντρωθείτε στα θετικά οφέλη της καλής διατροφής χωρίς να αναφέρεστε σε κιλά και μεγέθη.

  10. Υπομονή και συνέπεια στον ρόλο σας. Οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο και οι μικρές νίκες στην καθημερινότητα θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη όλων στην οικογένεια.
Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή