Γιατί δεν τρώει το φαγητό στον παιδικό;
Πώς θα βοηθήσεις το παιδί σου να τρώει το φαγητό στον παιδικό σταθμό, ακόμα και αν αρνείται πεισματικά.
 

«Δεν μου αρέσει το φαγητό του σχολείου!»

Αν το κλάμα του μωρού είναι ο ύψιστος παράγοντας stress για μια νέα μαμά, τότε σίγουρα ο δεύτερος πιο σημαντικός παράγοντας άγχους είναι τα γεύματα του παιδιού σου. Τι γίνεται λοιπόν όταν το παιδί σου δεν τρώει το φαγητό του σχολείου;

Κάποιες φορές δεν έχεις άλλη επιλογή. Κάποιοι παιδικοί σταθμοί δεν δέχονται γεύματα που δεν είναι παρασκευασμένα ή δεν σερβίρονται με την ευθύνη του σχολείου. Κάποια άλλα σχολεία, προσφέρουν θρεπτικά γεύματα παρασκευασμένα με αγνά και βιολογικά υλικά, έναντι βέβαια της αντίστοιχης αμοιβής. Και φυσικά, ακόμα και αν τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει, έχεις το δικαίωμα να επιλέξεις το φαγητό του σχολείου, τόσο για την ευκολία σου, όσο και για να βοηθήσεις το παιδί σου να διευρύνει τους γευστικούς του ορίζοντες.  

Τι γίνεται όμως όταν το παιδί σου είναι εξαιρετικά επιλεκτικό στο φαγητό; Μην ανησυχείς, δεν είσαι ο μοναδικός γονιός στον κόσμο. Υπολογίζεται πως πάνω από το 1/3 των παιδιών θα περάσει κάποια «φάση» άρνησης για την τροφή ή τη δοκιμή νέων γεύσεων.

Αν λοιπόν το παιδί σου είναι σε αυτή τη «φάση» πρέπει να οπλιστείς με τεράστια υπομονή. Είναι πιθανότερο να μείνει νηστικό παρά να πεισθεί να φάει το φαγητό που σερβίρουν στο σχολείο.

Και όμως υπάρχει τρόπος να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια. Αυτό που χρειάζεται από τους γονείς και όσους ασχολούνται με τη φροντίδα του παιδιού είναι:

  • Σύμπνοια απόψεων
  • Συνέπεια
  • Πίστη πως ο στόχος θα επιτευχθεί

Γιατί τα σχολικά γεύματα είναι «κόκκινο πανί» για ένα εξαιρετικά επιλεκτικό παιδί στο φαγητό;

«Μα στο σπίτι τρώει μακαρόνια με κιμά! Στο σχολείο όμως ούτε να το μυρίσει δεν θέλει».

Και φυσικά αυτό μπορεί να συμβεί με οποιοδήποτε φαγητό. Ακόμα και με το αγαπημένο φαγητό του παιδιού.

Ο βασικότερος λόγος είναι πως αυτό το γεύμα είναι διαφορετικό. Είναι σίγουρα μαγειρεμένο αλλιώς από αυτό που έχει συνηθίσει το παιδί σου. Τα παιδιά που είναι «δύσκολα» στο φαγητό, μπορούν να διακρίνουν εύκολα την αλλαγή εταιρείας κάποιου συστατικού ή την έλλειψη ή προσθήκη κάποιου συστατικού του γεύματός τους. Ακόμα και ο διαφορετικός χρόνος ψησίματος παίζει ρόλο. Η αξιολόγηση του γεύματος και η διαφορετικότητα του από αυτό που το επιλεκτικό παιδί έχει συνηθίσει, γίνεται σχεδόν αυτόματα, οδηγώντας το παιδί σε άρνηση ακόμα και δοκιμής του πιάτου.

Φυσικά, το παραπάνω δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ένα παιδί δεν τρώει το φαγητό του σχολείου. Η φασαρία, οι μυρωδιές, η αταξία που μπορεί να επικρατεί στη σχολική τραπεζαρία, είναι λόγοι σύγχυσης για κάποια παιδιά. Η ησυχία και η ηρεμία του σπιτικού/ οικογενειακού τραπεζιού δεν έχει καμία σχέση με το τραπέζι του σχολείου. Για κάποια παιδιά, αυτή είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία, ενώ για κάποια άλλα είναι πηγή άγχους.

7 τρόποι να απολαύσει το παιδί σου το σχολικό γεύμα

Three Toddler Eating on White Table

Είπαμε χρειάζεται προσπάθεια, υπομονή και θετική σκέψη.

  1. Σκέψου καθετί που μπορεί να δυσκολεύει το παιδί σου την ώρα του φαγητού στο σχολείο και κατέγραψε το.

Κανείς δεν ξέρει το παιδί σου καλύτερα από εσένα. Αν στο παιδί σου δεν αρέσουν οι έντονες μυρωδιές, τα έντονα φώτα και η φασαρία, τότε απλά η σχολική τραπεζαρία είναι ένας Γολγοθάς για εκείνο.

Ρώτησε τις δασκάλες που είναι παρούσες στο γεύμα για τις αντιδράσεις του παιδιού σου. Αν το πρόβλημα είναι πως αισθάνεται «στριμωγμένο» τότε καλό είναι να κάθεται στην άκρη του τραπεζιού. Αν ενοχλείται από τη μυρωδιά, θα μπορούσε να έχει μαζί του ένα αντικείμενο, όπως ένα δερμάτινο βραχιολάκι, εμποτισμένο με παιδικό άρωμα ή το μαλακτικό των ρούχων, για να αισθάνεται και μεγαλύτερη οικειότητα.

Woman And Child Sitting On Fur Covered Bed

  1. Βάλε έναν στόχο και συζήτησέ τον με το παιδί σου!

Προφανώς και δεν πρόκειται το παιδί σου από εκεί που ούτε καν δοκίμαζε το φαγητό του σχολείου, να αρχίσει να τρώει τα πάντα εν μια νυκτί. Όμως θα ήταν καταπληκτική πρόοδος αν δοκίμαζε έστω και 2 από τα σχολικά γεύματα κάθε εβδομάδα.

Τόσο η ανυπομονησία όσο και το άγχος, πολλές φορές οδηγούν τους γονείς σε σύγχυση. Είναι τόσο μεγάλη η έγνοια σου να τρώει το παιδί καθημερινά το φαγητό του σχολείου, που ξεχνάς τα μικρά βήματα που θα μπορούσες να κάνεις. Για αυτό το λόγο χρειάζεται να βάλεις στόχο. Έναν μικρό αρχικά, για τον οποίο όμως θα δουλέψεις.

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Για κάποια παιδιά ο στόχος είναι να δοκιμάζουν ένα φαγητό μια φορά τον μήνα και για άλλα μια φορά την εβδομάδα. Αυτό θα το ορίσεις εσύ. Όμως θα το συζητήσεις με το παιδί σου, κάποια ουδέτερη στιγμή. Ουδέτερη είναι μια στιγμή στην οποία παίζεται, κάνει μπάνιο, είσαστε στην παιδική χαρά. Σίγουρα, είναι μια στιγμή μακριά από γεύμα. Θέλεις να συμμαχήσεις με το παιδί σου και να μην του ξυπνήσεις την άμυνα.

Εξήγησε στο παιδί σου πως τρώγοντας το φαγητό του σχολείου, θα έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο στο σπίτι και επίσης εκείνο θα έχει περισσότερη ενέργεια για παιχνίδι. Μην κάνεις το λάθος να αναφέρεις πόσο κουρασμένος είσαι σαν γονιός και πόσο μεγάλη ευκολία είναι για εσένα να τρώει στο σχολείο. Είναι μικρό, δεν θα σε καταλάβει, αυτό πες το σε άλλους ομοιοπαθείς γονείς.

Pen on to Do List Paper

  1. Βάλε πρόγραμμα

Τα σχολεία που προσφέρουν φαγητό, έχουν ένα μηνιαίο πρόγραμμα το οποίο στέλνουν στο τέλος του προηγούμενου μήνα στους γονείς. Αφιέρωσε λίγο χρόνο, να διαβάσεις αυτό το μενού με το παιδί. Ζήτησε την προσοχή του και εσύ μην παραμελήσεις κανένα γεύμα στην ανάγνωση που θα κάνεις.

Οι αντιδράσεις θα είναι ποικίλες. Σε κάποια γεύματα μπορεί να ενθουσιαστεί, ενώ στα περισσότερα θα ακούσεις επιφωνήματα αηδίας. Βοήθησε το και ενθάρρυνε το να κυκλώσει 3 – 5 γεύματα που ΙΣΩΣ και να δοκίμαζε. Αυτό θα το κάνει να αισθανθεί καλύτερα, γιατί από τις 20 επιλογές – υποχρεωτικά γεύματα – πέφτει στα 3 – 5.

Αν πάλι, θέλεις αυτό να το κάνεις κάθε Σαββατοκύριακο για την εβδομάδα που έρχεται, τότε μπορείς να ζητήσεις από το παιδί σου να «διαγράψει» τα γεύματα της εβδομάδας που δεν θα δοκίμαζε για κανένα λόγο.

Όποια και αν είναι η επιλογή του, πρέπει να ενθουσιαστείς. Τα επικριτικά σχόλια δεν χωράνε εδώ. Είπαμε χρειαζόμαστε θετική σκέψη.

  1. Κάνε προτάσεις στο σχολείο

Το προσωπικό του σχολείου είναι εκεί για να σε βοηθήσει. Αντί να πανικοβάλλεσαι ζήτα ευγενικά να σερβίρουν τα μακαρόνια με τον κιμά, δίπλα δίπλα και όχι το ένα πάνω στο άλλο. Μην προδικάζεις την απάντηση που θα πάρεις. Κάποια σχολεία είναι πολύ συνεργάσιμα και ευπροσάρμοστα ενώ άλλα είναι πιο αυστηρά. Και στις δυο περιπτώσεις πρέπει να ρωτήσεις. Με τόσες αλλεργίες/ δυσανεξίες που υπάρχουν δεν είναι απίθανο κάποιος άλλος γονιός πριν από εσένα να έχει ζητήσει κάτι τέτοιο.

Για τα «δύσκολα» παιδιά στο φαγητό, η ανάμιξη των τροφών δεν τα βοηθάει, αντιθέτως τους δημιουργεί σύγχυση. Σίγουρα ο διαχωρισμός του φαγητού δεν μπορεί να επιτευχθεί με όλα τα φαγητά, όπως για παράδειγμα τα γιουβαρλάκια, όμως μπορεί να γίνει για το κοτόπουλο με πατάτες.

Αν το παιδί καταφέρει να τρώει ένα γεύμα που έχει σερβιριστεί με διαχωρισμένα (όσο γίνεται) τα συστατικά του, τότε έχει κάνει μια κατάκτηση. Όσο μικρή και αν σου φαίνεται, είναι μια κατάκτηση και με τον καιρό θα έρθει και η «ένωση» των συστατικών.

  1. Δώσε του κάτι οικείο.

Δώσε στο σχολείο ένα σετ φαγητού που έχετε επιλέξει με το παιδί σου. Έτσι θα αισθάνεται οικειότητα και αυξάνονται οι πιθανότητες να φάει το φαγητό που θα του σερβιριστεί.

Group of People Holding Arms

  1. «Η ισχύς εν τη ενώσει!»

Μάθε με ποιόν κάθεται το παιδί σου την ώρα του φαγητού. Είναι σημαντικό να είναι με τους φίλους του. Συζήτησε με τους γονείς του άλλου παιδιού για τις συνήθειες του στο φαγητό. Αν είναι ένα «εύκολο» παιδί στο φαγητό τότε μπορεί να παρασύρει και το δικό σου. Από την άλλη, αν είναι ένα παιδί «περίεργο» στο φαγητό, τότε μάλλον θα πρέπει να ενώσετε τις δυνάμεις σας οι γονείς και να προσπαθήσετε από κοινού.

Είναι καλό, να ξέρεις πως και κάποιος άλλος αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με εσένα. Η ανταλλαγή απόψεων και η κοινή προσπάθεια μπορεί να φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα.  

  1. Η προσπάθεια μετράει!

Το μέσο παιδί με παραξενιές στο φαγητό , θα χρειαστεί χρόνο μέχρι να συνηθίσει και να αρχίσει να δοκιμάζει και να τρώει το φαγητό του σχολείου.

Το εξαιρετικά περίεργο παιδί στο φαγητό θα χρειαστεί πάρα πολύ χρόνο μέχρι να αρχίσει να δοκιμάζει το φαγητό του σχολείου.

Υπομονή!

Μην περιμένεις να αλλάξει κάτι μέσα σε μια ημέρα ή μια εβδομάδα. Αν ανησυχείς πως το παιδί σου θα μείνει νηστικό για πάρα πολλές ώρες, δώσε του ένα μεγάλο και χορταστικό πρωινό. Προσπάθησε να μην υποκύψεις σε μονότονα μεσημεριανά, π.χ. μακαρόνια κάθε μέρα όταν επιστρέφει από το σχολείο.

Τέλος, μίλησε με το παιδί σου και ρώτησε το αν υπάρχει κάτι που θα το βοηθούσε να τρώει το φαγητό του σχολείου. Η απάντηση μπορεί να σε εκπλήξει, όπως αν σου ζητήσει να έχει μαζί του, το αγαπημένο του αυτοκινητάκι ή κάτι παρόμοιο. Όπως και να έχει αξίζει να προσπαθήσεις.

Nα θυμάσαι πως μόνο όταν καταφέρεις να αποβάλεις το άγχος σου για την επαρκή σίτιση του παιδιού σου, θα μπορέσεις να βοηθήσεις το παιδί σου πραγματικά. Το γεύμα στο σχολείο είναι ένα εξαιρετικό μάθημα για μικρούς και μεγάλους.

Καλή επιτυχία!

 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή