Πώς είναι το ιδανικό σχολικό κολατσιό;
Δοκιμάσαμε, ρωτήσαμε και καταλήξαμε σε μια πολύ χρήσιμη λίστα με τα χαρακτηριστικά του ιδανικού κολατσιού. 
 

Ένας από τους "γρίφους" που καλούνται να λύσουν οι γονείς, όταν ξεκινούν τα σχολεία, είναι το ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ. Το δεκατιανό είναι εκείνο το ενδιάμεσο ή τα ενδιάμεσα γεύματα που γίνονται στο σχολείο, μέχρι να φάει το παιδί μας μεσημεριανό.

Τα χαρακτηριστικά ενός καλού ΔΕΚΑΤΙΑΝΟΥ είναι:

1. Καθαρό. Το ιδανικό δεκατιανό δεν πρέπει να λερώνει ιδιαίτερα ώστε μεταφέρεται εύκολα και να μην χάνει χρόνο το παιδί μας από το παιχνίδι με τους συμμαθητές του, όταν το καταναλώνει.

2. Στο χέρι. Για τον ίδιο λόγο (περισσότερος χρόνος για παιχνίδι), το δεκατιανό καλό θα είναι να μπορεί το παιδιί να το κρατάει με το ένα χέρι και να παίζει ή απλά να μπορεί να κινείται ελεύθερο. Ευτυχώς στις μικρές τάξεις (προνήπια, νήπια, παιδικός σταθμός), η ώρα του δεκατιανού ακολουθεί την τελετουργία του κανονικού γεύματος. Τα παιδάκια κάθονται, απλώνουν πετσετάκι, ανοίγουν τη συσκευασία του κολατσιού τους, και τρώνε καθιστά μέχρι να το τελειώσουν.

3. Υγιεινό. Προσπαθούμε να αποφύγουμε τα τυποποιημένα συσκευασμένα μπισκότα, κρουασάν κλπ. Τα περισσότερα σχολεία είναι πλέον ευαισθητοποιημένα ως προς τη σωστή διατροφή και το διδακτικό προσωπικό προτείνει στους γονείς να κάνουν ποιοτικές επιλογές.

4. Σπιτικό. Όσο και όποτε μπορούμε, προσπαθούμε να ετοιμάσουμε κάτι σπιτικό, για να διασφαλίσουμε την ποιότητα της τροφής. Στις πολύ μικρές ηλικίες είναι όμορφο να νιώθουν τη φροντίδα μας τα παιδιά, ανοίγοντας το δοχείο φαγητού τους.

5. Αρεστό. Ίσως το βασικότερο συστατικό για ένα επιτυχημένο σνακ. Ρωτάμε, συζητάμε και συναποφασίζουμε με τα παιδιά μας για το δεκατιανό τους. Τα μεγαλύτερα παιδιά (δημοτικού και μεγαλύτερα), αν δεν θέλουν να φάνε το σπιτικό σνακ, είτε θα μείνουν νηστικά (σπάνιο), είτε θα πάρουν από το κυλικείο του σχολείου, είτε θα πάρουν από τους συμμαθητές τους.

6. Ανθεκτικό. Το δεκατιανό πρέπει να φτάσει στο σχολείο ακέραιο. Επίσης αν έχουμε επιλέξει κάτι ευαίσθητο στη θερμοκράσια περιβάλλοντος, θα πρέπει να έχουμε προνοήσει με ισοθερμική τσάντα ή και παγοκύστη για τους ζεστούς μήνες ή θα πρέπει να τοποθετείται άμεσα στο ψυγείο του σχολείου.

Εμείς, στο ΝutriSchool καταλήξαμε σε κάποιες δοκιμασμένες ιδέες δεκατιανού, τις οποίες μπορείτε να υιοθετήσετε.

Καλή Επιστροφή στο Σχολείο!

 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή