Να δώσω στο παιδί "Θαλασσινά";
Είναι ασφαλής η κατανάλωση θαλασσινών από τα μικρά παιδιά;
 

 

Τα θαλασσινά όπως οι γαρίδες, τα καλαμάρια, τα χταπόδια και τα υπόλοιπα, μπορούν να είναι κομμάτι της διατροφής του παιδιού. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει ένα πέπλο φόβου και διστακτικότητας, όταν πρόκειται να δώσεις στο παιδί γαρίδες ή χταπόδι. Τα θαλασσινά είναι και αυτά θρεπτικά, προσφέροντας πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, όπως το κρέας και το ψάρι. Παράλληλα αποτελούν εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου και σεληνίου, για το ανοσοποιητικό, καθώς και ιωδίου για την καλή λειτουργία του θυρεοειδή, ενώ περιέχουν λιγότερα βαρέα μέταλλα από τα ψάρια.

Πότε μπαίνουν τα θαλασσινά στην παιδική διατροφή;

Η εισαγωγή των στερεών τροφών ξεκινάει μεταξύ 4ου και 6ου μήνα. Κάποια τρόφιμα τα οποία θεωρούνται αλλεργιογόνα, όπως τα οστρακοειδή (π.χ. γαρίδες), παραδοσιακά εισάγονται αργότερα. Τα τελευταία χρόνια, η άποψη πως η εισαγωγή των αλλεργιογόνων πρέπει να γίνεται από νωρίς, ολοένα και κερδίζει έδαφος. Αν υπάρχει ιστορικό εκζέματος και άλλης τροφικής αλλεργίας στο παιδί ή και στο κοντινό οικογενειακό περιβάλλον, πρέπει να περιμένεις για την εισαγωγή αυτών των τροφών, μέχρι να συμπληρώσει το 1ο έτος. Παρ' όλα αυτά, ο παιδίατρος που παρακολουθεί το παιδί θα σας δώσει μια εξατομικευμένη απάντηση.

Πρακτικά, οι γαρίδες και τα υπόλοιπα οστρακοειδή εισάγονται στο διαιτολόγιο του παιδιού μετά την εισαγωγή του ψαριού. Τα μαλάκια όπως το χταπόδι και το καλαμάρι είναι επιφορτιμένα με λιγότερα αλλεργιογόνα και γι' αυτό θα μπορούσαν να μπουν ταυτόχρονα με το ψάρι. Η σκληρή σάρκα τους όμως δεν τα "βοηθάει" ώστε να γίνουν προτιμώμενη βρεφική τροφή και κυρίως αν ακολουθούμε τη μέθοδο baby led weaning. Σε αυτή την περίπτωση οι γαρίδες είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμες.

Όπως αναφέραμε και πριν, ο παιδίατρος που παρακολουθεί το παιδί είναι ο καταλληλότερος για να σε συμβουλέψει πότε θα μπορέσεις να δώσεις στο μικρό σου γαρίδες ή χταπόδι. Η Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία, σχετικά με την εισαγωγή αλλεργιογόνων τροφών, συστήνει, την εισαγωγή πρώτα ουδέτερων τροφών, όπως λαχανικά, κρέας, δημητριακά και μετά την εισαγωγή των αλλεργιογόνων. Πάντα ακολουθείς τον κανόνα των 3 ημερών, όπου πάντα δοκιμάζεις ένα καινούριο τρόφιμο τη φορά, ξεκινώντας από μια πολύ μικρή ποσότητα και σιγά σιγά αυξάνεις την ποσότητα καθώς περνούν οι μέρες. Για τρεις ημέρες δεν προσθέτεις άλλο καινούριο τρόφιμο στη διατροφή του παιδιού σου, ώστε να ξέρεις αν υπάρξει κάποια αντίδραση, ποιο τρόφιμο την προκάλεσε.

Ποια παιδιά πρέπει να περιμένουν για να δοκιμάσουν οστρακοειδή;

Δεν θα δώσεις στο παιδί σου οστρακοειδή αν

  • το παιδί σου έχει εμφανίσει σοβαρό δερματικό έκζεμα,
  • είχε κάποια σοβαρή αλλεργική αντίδραση από άλλο τρόφιμο,
  • είναι σε φάση που έχει κάποια αλλεργική αντίδραση από μη τρόφιμο (π.χ. εποχική αλλεργία),
  • έχει διαγνωστεί με τροφική αλλεργία.

Να θυμάσαι, πως όταν δίνεις στο παιδί κάποιο καινούριο τρόφιμο, είναι καλύτερα να βρίσκεσαι στο σπίτι σου και να το έχεις μαγειρέψει εσύ. Έτσι είσαι σίγουρη για τον τρόπο και τις συνθήκες παρασκευής.

Τα σημάδια της τροφικής αλλεργίας.

  • Πρήξιμο του προσώπου (περιλαμβανομένων των χειλιών και της γλώσσας)
  • Δερματικό έκζεμα
  • Φαγούρα
  • Πόνος στην κοιλιά,
  • Εμετός
  • Διάρροια

Αν το μικρό σου εμφανίσει κάποιο από τα παραπάνω ή και δυσκολία στην αναπνοή, τότε επικοινώνησε με τον παιδίατρο ή το πλησιέστερο κέντρο υγείας.

Το χταπόδι και το καλαμάρι είναι και αυτά επικίνδυνα για αλλεργίες;

Το χταπόδι και το καλαμάρι είναι πιο ήπια ως προς τα αλλεργιογόνα. Το μειονέκτημά τους είναι η σκληρή σάρκα τους. Ένα μαλακό χταπόδι ή καλαμάρι μπορεί να συμπληρώσει εξαιρετικά το ζυμαρικό του παιδιού, αντικαθιστώντας το κόκκινο κρέας ή το κοτόπουλο. Επίσης μπορείς να φτιάξεις κιμά από θαλασσινά ψιλοκόβοντάς τα.

Τι άλλο πρέπει να προσέξεις στα θαλασσινά;

  • Βακτήρια και ιοίΣτο παιδί δεν δίνεις ωμό ψάρι ή θαλασσινά. Υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν ιοί και βακτήρια, που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ανώριμο παιδικό ανοσοποιητικό. Ο κανόνας είναι πως όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο πιο καλομαγειρεμένο πρέπει να είναι το φαγητό. Το ανώριμο ανοσοποιητικό του παιδιού μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί τα βακτήρια και τους ιούς ωμών τροφών.
  • Πνιγμός. Ένα βασικό μειονέκτημα των θαλασσινών, είναι πως είναι σκληρά και άρα χρειάζονται καλό μάσημα ή πολτοποίηση.

Ο μύθος της χοληστερίνης

Τα θαλασσινά είναι πηγή χοληστερίνης και έχουν κατηγορηθεί πως προκαλούν αύξηση της χοληστερίνης του αίματος. Οι πιο πρόσφατες έρευνες τα «αθωώνουν» καθώς αποδεικνύεται πως συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων της καλής χοληστερόλης. Οι φυσικές πηγές χοληστερόλης θεωρούνται πλέον ακίνδυνες για το καρδιαγγειακό. 

Τελικά, να δώσω γαρίδες στο 1,5 έτους παιδί μου;

Τα θαλασσινά μπορούν να μπουν στη διατροφή του παιδιού, όπως και όλα τα τρόφιμα, για να δώσουν ποικιλία στη διατροφή και τη γεύση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφεύγεις κάποιο τρόφιμο, αν δεν έχεις ενδείξεις πως θα είναι επιβλαβές για το παιδί σου. Να θυμάσαι πως καλό είναι το παιδί μέχρι να συμπληρώσει τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του, καλό θα ήταν να έχει δοκιμάσει όσο γίνεται περισσότερα τρόφιμα.

Τα θαλασσινά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών, που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος.

Φτιάχνουμε νόστιμη γαριδομακαρονάδα, χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι, ρυζί με καλαμαράκι και απολαμβάνουμε το καλοκαίρι στις διακοπές ψητό καλαμάρι και χταπόδι ψητό.

 

Πηγές:

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή