Εποχική αλλεργία & διατροφή
Πώς μπορεί να βοηθήσει η διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε ισταμίνη ένα αλλεργικό παιδί και όχι μόνο;
 

Η άνοιξη έφτασε και τα λουλούδια ανθίζουν. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει γύρη παντού!! Άρα, ήρθε η εποχή των αλλεργιών. Δεν έχει σημασία, τι σου προκαλεί την αλλεργία. Αν είναι τα κωνοφόρα ή το περδικάκι ή η ελιά. Όλες οι αλλεργίες έχουν έναν κοινό παρονομαστή, την ΙΣΤΑΜΙΝΗ.

Η αλλεργία είναι μια κατάσταση στην οποία αυξάνονται τα επίπεδα της ισταμίνης στο σώμα μας. Αυτό σημαίνει πως το ανοσοποιητικό μας προσπαθεί να αμυνθεί έναντι στον εισβολέα (αλλεργιογόνο). Όμως τα συμπτώματα που προκαλούνται, φαγούρα, ερεθισμός, πονοκέφαλος, συνάχι, κλπ, δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Για να ανακουφιστείς 1. Λαμβάνεις κάποιο αντισταμινικό και 2. Προσπαθείς να αποφύγεις την επαφή με το αλλεργιογόνο.

Διατροφή χαμηλή σε ΙΣΤΑΜΙΝΗ

Υπάρχει όμως και ένας ακόμα τρόπος για να μειώσεις την ένταση των συμπτωμάτων της εποχικής αλλεργίας. Προσπάθησε μέσα από τη διατροφή σου να μειώσεις την πρόσληψη ισταμίνης. Δηλαδή απέφυγε την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλλεργιογόνα. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να είσαι αλλεργικός στη ντομάτα για να την αποφύγεις. Τις ημέρες που αισθάνεσαι πως η γύρη αρχίζει να σε ενοχλεί και τα συμπτώματά σου ξεκινούν, αφαίρεσε τη ντομάτα από τη διατροφή σου.

Τα Α…κατάλληλα τρόφιμα

  • Αγελαδινά γαλακτοκομικά προϊόντα και κυρίως ώριμα κίτρινα τυριά, όπως η παρμεζάνα. Υπάρχουν τόσα αιγοπρόβεια τυριά στην ελληνική αγορά. Αν και καλό είναι αν είναι πολύ έντονη η αλλεργία να αποφύγεις όλα τα γαλακτοκομικά ακόμα και το γιαούρτι.
  • Ξηροί καρποί κάθε είδους. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα παράγωγα τους όπως το γάλα αμυγδάλου, το φυστικοβούτυρο και η πραλίνα φουντουκιού.
  • Αλλαντικά κάθε είδους. Η χρήση βελτιωτικών και η διαδικασία αλλαντοποίησης αυξάνει τα αλλεργιογόνα.
  • Ασπράδι αυγού, εκεί βρίσκονται τα αλλεργιογόνα του αυγού. Για αυτό και στην εισαγωγή του αυγού στα μωρά, ξεκινάς πάντα από τον κρόκο.
  • Φράουλες και εσπεριδοειδή. Μην πιεις πορτοκαλάδα αυτές τις ημέρες. Προτίμησε να φας μια μπανάνα.
  • Θαλασσινά και οστρακοειδή.
  • Σοκολάτα, όσο δυσάρεστο και αν είναι.
  • Ξίδι και γενικά προϊόντα ζύμωσης όπως το κρασί και η μπύρα. Η μαγιονέζα επίσης είναι ένα προϊόν που περιέχει ξίδι και καλό είναι να αποφύγεις, καθώς επίσης και οι πίκλες.

 

 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή