Πώς και πού αποθηκεύεται το μητρικό γάλα;
Το μητρικό γάλα μπαίνει στο ψυγείο; Πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί; Και άλλα παρόμοια ερωτήματα.
 

Το μητρικό γάλα είναι η ΙΔΑΝΙΚΗ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ διατροφή του μωρού. Το σώμα της μαμάς προετοιμάζεται 9 μήνες και για να μπορέσει να θρέψει το μωρό της και εκτός της κοιλιάς της. Όλα είναι πολύ σοφά φτιαγμένα και το είδος μας έχει επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας. Κάποτε η μαμά είχε σαν αποκλειστική ασχολία το μεγάλωμα του μωρού. Δεν είχε την ελευθερία να πάει με τις φίλες της βόλτα. Δεν πήγαινε για δουλειά χωρίς το μικρό της. Δεν υπήρχε γενικά η ανάγκη για να αποθηκεύσει το γάλα της. Ήταν πάντα και παντού διαθέσιμη.

Οι καιροί άλλαξαν…

Ο θηλασμός δεν ταιριάζει απόλυτα στον δυτικό τρόπο ζωής, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα προσπαθήσουμε να τον κάνουμε κομμάτι του. Πολλές φορές έχουμε ακούσει μέλλουσες μαμάδες να λένε πως θέλουν πολύ να θηλάσουν όταν με το καλό γεννήσουν . Τουλάχιστον, μέχρι να επιστρέψουν στη δουλειά τους και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους. Όμως δεν είναι σίγουρες πως θα τα καταφέρουν και μοιάζουν απογοητευμένες πριν καν ξεκινήσουν.

Τα τελευταία χρόνια είναι υπερβολική η πληροφόρηση γύρω από τον θηλασμό που αρκετές νέες μαμάδες μπερδεύονται. Να βγάλουν γάλα; Μπορούν να το αποθηκεύσουν; Αν βγάζουν γάλα με το θήλαστρο θα σταματήσει να τις θέλει το μωρό τους; Και πάρα πολλά τέτοια παρόμοια ερωτήματα.

Η απάντηση που ταιριάζει στις περισσότερες ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με μωρά είναι:

"Χαλάρωσε και Ακολούθησε το ένστικτό σου!"

Δεν είναι ανάγκη να επιστρέφεις στη δουλειά σου για να θέλεις να αποθηκεύσεις μητρικό γάλα ή να είναι το μωρό σου πρόωρο για να δώσεις μητρικό γάλα με μπιμπερό. Μόνο από την προσωπική μας εμπειρία ως μαμάδες μπορούμε να σκεφτούμε κάποιους λόγους

  1. Είναι πληγωμένες οι θηλές σου και σε δαγκώνει.
  2. Είναι γεμάτο το στήθος σου και θέλεις να το αδειάσεις.
  3. Το μωρό σου είναι κολλημένο στο στήθος σου και θέλεις να «απεγκλωβιστείς» για λίγο.
  4. Ο μπαμπάς θέλει να αναλάβει κάποια γεύματα.
  5. Πρέπει να λείπεις κάποιες ώρες από το σπίτι.
  6. Θέλεις να ελέγξεις την παραγωγή σου και την ποσότητα που καταναλώνει το μωρό σου.
  7. Θέλεις να δημιουργήσεις «τράπεζα» γάλακτος.
  8. Θέλεις να πας διακοπές ή να βγεις.

Υπάρχουν μαμάδες τρομοκρατημένες που μας στέλνουν μηνύματα ρωτώντας μας αν πειράζει να δώσουν μητρικό γάλα με μπιμπερό.

Σίγουρα η σωματική επαφή που χαρακτηρίζει τον θηλασμό είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ και για τη μαμά και για το μωρό, όμως δεν είναι αναντικατάστατη. Σκοπός είναι να προσφέρεις στο μικρό σου τη δικιά του μοναδική εξατομικευμένη τροφή, που το σώμα σου έχει προγραμματιστεί να παράγει. Αν το μητρικό γάλα θα καταναλωθεί από μπιμπερό ή από το στήθος, για εμάς περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως η σύσταση του μητρικού γάλακτος αλλάζει, μεταβάλλεται ανάλογα με την ηλικία του μωρού και τις ανάγκες του. Το γάλα που θα βγάλεις όταν είναι 1 μηνός, δεν θα το καλύψει αν του το δώσεις όταν θα είναι 3 μηνών.

 Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα μάθεις ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για τη συντήρηση του μητρικού γάλακτος.

Ποιο είδος δοχείου θα πρέπει να χρησιμοποιήσω για να αποθηκεύω μητρικό γάλα;

Βασική αρχή είναι να έχεις πολύ καθαρά χέρια. Για αυτό το λόγο πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε διαδικασία διαχείρισης του μητρικού γάλακτος, πλύνε τα χέρια σου πολύ καλά με σαπούνι και νερό. Το γάλα που έχεις στο δοχείο του θήλαστρου, μπορείς να το αποθηκεύσεις σε:

  • Ειδικά δοχεία πλαστικά αλλά χωρίς BPA
  • Ειδικές σακούλες, μιας χρήσης που έχουν σχεδιαστεί για την αποθήκευση γάλακτος.

Οι σακούλες αποθήκευσης έχουν το μειονέκτημα πως μπορεί να σχιστούν και να έχεις διαρροή γάλακτος. Μια απλή συμβουλή είναι να αποθηκεύεις τα σακουλάκια που περιέχουν μητρικό γάλα, μέσα σε ένα μεγαλύτερο πλαστικό δοχείο με καπάκι.

Μην αποθηκεύεις το μητρικό γάλα σε άλλα μπουκαλάκια πλαστικά μιας χρήσης, όπως είναι το πλαστικό μπουκάλι νερού ή σε πλαστικές σακούλες που προορίζονται για γενική οικιακή χρήση.


Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης του μητρικού γάλακτος;

  • Πάνω στο δοχείο, μπορείς να βάλεις αδιάβροχη ετικέτα με την ημερομηνία άντλησης ή πάνω στα σακουλάκια μπορείς να γράψεις την ημερομηνία με ανεξίτηλο μαρκαδόρο.
  • Εάν το γάλα προορίζεται για τον βρεφονηπιακό, εννοείται πως πρέπει να προσθέσεις και το ονοματεπώνυμο του παιδιού, πάνω στο δοχείο αποθήκευσης.
  • Τοποθέτησε τα δοχεία με το μητρικό γάλα στο πίσω μέρος του ψυγείου ή του καταψύκτη, όπου η θερμοκρασία είναι η πιο χαμηλή. Εάν δεν έχεις άμεση πρόσβαση σε ψυγείο ή καταψύκτη οικιακό, αποθηκεύστε προσωρινά το γάλα στο πίσω μέρος του απλού ψυγείου του χώρου που βρίσκεσαι ή φρόντισε να έχεις μαζί σου μια ισοθερμική τσάντα με παγοκύστες.
  • Μην ξεχειλίζεις το δοχείο. Το γάλα καθώς παγώνει μεγαλώνει ελαφρώς ο όγκος του, οπότε μην γεμίζεις τα δοχεία μέχρι το χείλος.

 

 Πόσο γάλα να βάλω σε κάθε δοχείο αποθήκευσης;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που όλες έχουμε αντιμετωπίσει, όταν μπήκαμε στη διαδικασία να αντλήσουμε γάλα. Είναι αρκετό ένα σακουλάκι; Και αν δεν του φτάσει; Και αν περισσέψει τι θα το κάνω;

Ανάλογα με την ηλικία του μωρού σου, μπορείς να ξεκινήσεις αποθηκεύοντας δοχεία των 60-120ml. Μετά από 2-3 γεύματα θα έχεις την εμπειρία για το πόσο χρειάζεται το μωρό σου. Ένας απλός κανόνας είναι πως αν λείψεις για αρκετή ώρα (π.χ. 6 ώρες) καλύτερα να αφήσεις λίγο παραπάνω από όσο υπολογίζεις, γιατί μάλλον δεν θα είσαι εκεί κοντά όταν σε χρειαστεί.

 

Μπορώ να προσθέσω πρόσφατα αντλημένο μητρικό γάλα σε ήδη αποθηκευμένο γάλα;
Μπορείς να προσθέσεις πρόσφατα αντλημένο γάλα στο γάλα που έχεις  αντλήσει και έχεις αποθηκεύσει νωρίτερα την ίδια μέρα. Μην προσθέσεις ζεστό μητρικό γάλα στο κατεψυγμένο μητρικό γάλα γιατί θα προκαλέσει μερική τήξη του κατεψυγμένου γάλακτος. Θα πρέπει πρώτα να ξεπαγώσεις το ήδη αποθηκευμένο γάλα και μετά να προσθέσεις το φρέσκο.

Επίσης να θυμάσαι πως το γάλα που το έχεις αποψύξει, δεν πρέπει να το καταψύξεις ξανά. Μπορεί μερικές φορές αυτό να είναι οδυνηρό, όταν το μικρό σου τελικά δεν έχει τόση όρεξη να φάει και αυτό σημαίνει πως εσύ θα πρέπει να «πετάξει» κάποιο γάλα που έχει περισσέψει. Όλες το έχουμε πάθει, μην στεναχωριέσαι.


Πόσο καιρό διατηρείται το αντλημένο μητρικό γάλα;
Αν αντλήσεις το γάλα στο γραφείο, προλαβαίνεις να το πας στο σπίτι; Ο χρόνος διατήρησης του μητρικού γάλακτος εξαρτάται από το μέρος και τη θερμοκρασία αποθήκευσης. Ο πίνακας που ακολουθεί αναφέρεται σε υγιή τελειόμηνα μωράκια.

Να θυμάσαι:

Οι έρευνες δείχνουν πως όσο περισσότερο αποθηκεύεται το μητρικό γάλα - είτε στο ψυγείο είτε στον καταψύκτη - τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια βιταμίνης C στο γάλα.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το μητρικό γάλα που αντλείται όταν ένα μωρό είναι νεογέννητο δεν ικανοποιεί εξ ολοκλήρου τις ανάγκες του ίδιου μωρού όταν είναι μερικούς μήνες μεγαλύτερο. Άρα καλό είναι να χρησιμοποιείς το γάλα της κατάψυξης και να αποθηκεύεις το φρέσκο που αντλείς.

Μην αποθηκεύσεις σαν να μην υπάρχει αύριο. Μπορεί κάποια στιγμή να βρεθείς με γεμάτη κατάψυξη, αλλά για κάποιον λόγω να μην το δώσεις όλο στο μωρό σου. Αυτό σημαίνει πως μπορείς να το δωρίσεις. Αν δεν μπορείς (είσαι μακριά από τράπεζα μητρικού γάλακτος) θα αναγκαστείς να το πετάξεις και αυτό πίστεψε μας ΠΟΝΑΕΙ...!

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Τι σας απασχολεί με την διατροφή του παιδιού σας; Στείλτε μας την απορία σας!
Επιστροφή στην κορυφή